Ταξιδια

Η Χαλκιδική του Στέλλιου Μπουτάρη

Ως γνήσιος Σαλονικιός το «αγαπημένο μου νησί» δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού, παρά στη Χαλκιδική!

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 622
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363094-751064.jpg

Διάπορος στη Χαλκιδική: Ο Στέλλιος Μπουτάρης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Η Διάπορος είναι ο παράδεισός μου
Λατρεύω τις Κυκλάδες! Δεν χάνω ευκαιρία να μπω στο πλοίο της γραμμής και να φύγω Παρασκευή απόγευμα. Οι διακοπές αρχίζουν από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας. Το κατάστρωμα του πλοίου αντιπροσωπεύει για μένα της απόλυτη αίσθηση διακοπών. Μαμάδες με παιδάκια, φρικιά στο πάτωμα, wanabies να βγάζουν selfies, παππούδες να παίζουν χαρτιά, πιτσιρικάδες να προσπαθούν να «καμακώσουν» ό,τι κινείται!

Όμως, το πιο αγαπημένο μου νησί δεν είναι στις Κυκλάδες… Ως γνήσιος Σαλονικιός δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού, παρά στη Χαλκιδική! Το αγαπημένο μου νησί λοιπόν είναι η Διάπορος, ανατολικά της Σιθωνίας, ανάμεσα από το δεύτερο και το τρίτο πόδι. Από μικρό παιδί, κάθε καλοκαίρι, οι πραγματικές μου διακοπές είναι εκεί. Πήγαινα ως παιδί με τους γονείς μου, τώρα πάω με τα δικά μου παιδιά, και είμαι σίγουρος ότι θα πάω και με τα εγγόνια μου, με το καλό!

Η Διάπορος είναι ουσιαστικά ένα ακατοίκητο νησί, μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει ρεύμα, φωτιζόμαστε με λάμπες πετρελαίου και ένα μικρό ηλιακό! Το σπίτι είναι 30 μέτρα από τη θάλασσα. Το κτήμα έχει ελιές και λεμονιές. Για τρεις εβδομάδες, δεν φοράω παπούτσια, δεν μπαίνω σε αυτοκίνητο, δεν βλέπω τηλεόραση… Νερό από το πηγάδι, λαχανικά από το μπαξέ, ψάρια από το διπλανό κόλπο. Παρέες έρχονται και φεύγουν! Βιβλία, συντροφιά, χαλάρωση και πολύ κρασί! Η Διάπορος είναι ο παράδεισός μου!

Στέλλιος Μπουτάρης είναι οινοποιός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ