Είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, 32 ναυτικά μίλια μακριά από την Παλαιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Με περίπου 100 μόνιμους κατοίκους, το λιμάνι είναι το Καραβέ και οι λιγοστοί, γραφικοί όλοι τους, οικισμοί τα Καστρί, Ξενάκι, Βατσιανά, Άμπελος. Στον γεμάτο με κέδρους αυτό ψαρότοπο το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τους 3.500, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι κατασκηνωτές. Το νησί συνδέεται με μικρά πλοία από τη Χώρα Σφακίων, την Αγία Ρούμελη, τη Σούγια και την Παλαιοχώρα.
Πού να κολυμπήσεις
Με κέδρους που φτάνουν μέχρι χαμηλά στη θάλασσα, οι παραλίες της Γαύδου είναι αυτό που λέμε εξωτικές. Λαυρακάς, Πύργος, Ποταμός, Σαρακίνικο, Άγιος Ιωάννης, Καραβέ, Λακούδι και Αλυκή, είναι οι πιο γνωστές. Είπαμε, τους κέδρους και τα μάτια σου.
Πού να μείνεις
Οι περισσότεροι μένουν σε σκηνές, σε τέντες, σε πρόχειρα καταλύματα, αλλά αν θέλεις περισσότερες ανέσεις, σημείωσε το Akrogiali (2823042384) στον Κόρφο, το Σαρακίνικο (2823041103) στην ομώνυμη παραλία, τη Νυχτερίδα (2823042120) πάλι στο Σαρακήνικο.
Πού να διασκεδάσεις και να φας
Οργανώνονται παραδοσιακά γλέντια που γίνονται γνωστά από στόμα σε στόμα. Για ποτάκι στο καφέ μπαρ Livas στον Άγ. Ιωάννη, στο πάντα γεμάτο και μποέμ Σορολόπ, για ήσυχο καφεδάκι στον Φάρο. Στο Καραβέ θα βρεις ταβερνάκια και σε κάθε παραλία με κατασκηνωτές καντίνες all day, με καφέ, διάφορα πιάτα και ποτάκι.
Η Γαύδος αποτελεί
Το καλοκαίρι, ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να φτάσει τους 3.500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκηνωτές. Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί, ενώ το νοτιότερο κατοικημένο χωριό του είναι τα Βατσιανά των 23 κατοίκων.
Η Γαύδος είναι ψαρότοπος, με λιγοστούς αλλά καλόκαρδους κατοίκους που με καρτερία περιμένουν τις καλύτερες μέρες του καλοκαιριού, να δουν το νησί τους να κατακλύζεται από επισκέπτες.
Πεύκα, κέδρα, αβόρανοι, αγκίσαροι και σκίνα στολίζουν το νησί, ενώ ρείκια, θύμοι και θρούμπια σκορπούν μεθυστικά αρώματα στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαύδος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νatura 2000.
Καλοχαραγμένα μονοπάτια προσφέρονται για μαγευτικές περιηγήσεις στο νησί: από τον Κόρφο στην Τρυπητή, από το Καστρί στην Άμπελο, από το Χαμουρειό στον Κεδρέ και τον Λαυρακά, από τα Βατσιανά στον Κόρφο, από τον Άγ. Παντελεήμονα στο Καστρί κ.ά. Περιηγήσεις όμως που απαιτούν κατάλληλα παπούτσια, αντιηλιακά και φυσικά προμήθειες και ιδιαίτερα νερό.
Η παραλία του Αγιάννη ή του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται 4 χλμ. δυτικά του Σαρακίνικου. Μπορείτε να την προσεγγίσετε με λεωφορείο από την Καραβέ (το μοναδικό λιμάνι της Γαύδου) ή με λιγότερο από μια ώρα περπάτημα από το Σαρακίνικο.
Η ομορφιά της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα στις γραμμές αυτού του κειμένου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει στο παρελθόν ως την 2η καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά την Χαβάη. Πράγματι, ο Αγιάννης είναι μια πανέμορφη απόμερη αμμουδερή παραλία, μέσα σε ένα άγριο αφρικανικό τοπίο.
Τριγύρω υπάρχουν μόνο αμμοθίνες, όμορφα βράχια, πεύκα και κέδροι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ δίπλα υπάρχει μια ταβέρνα. Η θάλασσα είναι ρηχή και με όμορφα νερά. Σίγουρα, μια επίσκεψη θα σας πείσει ότι αυτό το υπέροχο μέρος είναι ένα από τα ομορφότερα στο κόσμο. Ο γυμνισμός σε ένα τόσο ήρεμο μέρος επιτρέπεται, αλλά είσαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε σχέση με το γειτονικό Λαυρακά. Επίσης, μπορείτε να κατασκηνώσετε, εφόσον βέβαια σεβαστείτε το περιβάλλον και τους εύθραυστους κέδρους.
Περπατώντας το μονοπάτι από το Σαρακίνικο προς τον Αγιάννη, θα συναντήσετε τη μικρή και απόμερη παραλία του Φετιφέ. Δίπλα υπάρχει μια ταβερνούλα και το κοντινότερο σημείο του Αγιάννη που φτάνει αυτοκίνητο (και το λεωφορείο). Η παραλία σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού, μέσα στο οποίο σχηματίζονται λιμνούλες το χειμώνα. Επίσης, εντύπωση προκαλούν οι φαγωμένοι βράχοι της παραλίας που σίγουρα θα αποτελέσουν θέμα των φωτογραφιών σας.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Φετιφές ήταν ένας Σαρακηνός (ή κατά άλλους ένας εξόριστος κομμουνιστής) που κάποτε αγάπησε μια παντρεμένη Γαυδιώτισσα και στο σημείο εκείνο συνευρίσκονταν. Κάποτε τους ανακάλυψε ο άντρας της και σκότωσε τον Φετιφέ με μαχαίρι στο ίδιο σημείο.
Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται 7 χλμ. νότια της Καραβέ, στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου και της Ευρώπης. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο, ενώ στο δυτικό, ως τη «μύτη» της Γαύδου έχει μεγάλες πέτρες και βότσαλα.
Το τοπίο στη νοτιότερη παραλία της Ευρώπης είναι υπέροχο με σήμα κατατεθέν τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, τις Καμαρέλλες, που σχηματίζονται στη γωνία του νησιού δηλαδή στο ανατολικό τέρμα της παραλίας (από αυτές τις «τρύπες» παίρνει το όνομα της η παραλία). Πάνω από τις Καμαρέλλες υπάρχει μια τεράστια καρέκλα, στη οποία μπορείτε να σκαρφαλώσετε και να αγναντέψετε το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.