Ταξιδια

Αίγινα Guide

Τα γραφικά στενάκια της σε περιμένουν

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24319-57120.jpg

Αίγινα: Πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις, πού να φας το καλοκαίρι του 2012.

Πού να κολυµπήσεις
Μέσα στη πόλη θα βρεις τις παραλίες Αύρα, Παναγίτσα και την περίφημη Κολόνα, όπου θα περάσεις από τον αρχαιολογικό χώρο για να βρεθείς σε μια ακρογιαλιά με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ένα βήμα από τη Χώρα, στο δρόμο προς Πέρδικα, είναι ο Άγιος Βασίλης, παραλία οργανωμένη και με beach bar που μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ. Παρακάτω βρίσκονται ο πρώτος και ο δεύτερος Μαραθώνας (γνωστές και οργανωμένες). Η Πέρδικα είναι από τα πιο γνωστά και γραφικά σημεία του νησιού, με παραλία ιδανική για όσους αγαπάνε τα βράχια και τις βουτιές, ενώ δίπλα στο λιμανάκι της βρίσκονται στη σειρά πολλές και καλές ψαροταβέρνες για να τσιμπήσεις κάτι μετά. Οι οικισμοί του νησιού Αγ. Μαρίνα και Σουβάλα έχουν επίσης τις οργανωμένες παραλίες τους, ενώ σταθερές επιλογές είναι οι: Κλήµα, Κλειδί, Μουριώτη και Σαρπάς. Πιο απόμερες η Bαγία και η παραλία στον Tούρλο –αμμώδης, πράσινα νερά–, ενώ από τις πιο όμορφες θεωρούνται οι Πόρτες στο οµώνυµο ψαροχώρι. Οι πιο κοσμοπολίτικες είναι η Αιγινήτισσα –κόσμος, χορός, µουσική και υπέροχα κοκτέιλ–, οι Kamares Paradise (με beach bar, ξαπλώστρες κ.λπ.),  η Μαραθώνας Α΄. Ιδανική για όλη την οικογένεια είναι η παραλία Προσήνεμο –αμέσως μετά τις Kamares–, στην οποία υπάρχει και ειδικός χώρος για παιδάκια.

Πού να φας
Στην πόλη. Ο Μπάμπης στην Ακτή Τότη Χατζή 7 (23594) με πολύ καλή ελληνική κουζίνα, πάνω στην παραλία της Παναγίτσας, με ωραία διακόσμηση και εντυπωσιακά φωτισµένους φοίνικες, τραπεζάκια πάνω στο κύµα, ανοιχτός από τις 9 το πρωί. Στα «οπωσδήποτε» το χταπόδι «πουγκί» στη λαδόκολα και το κοτόπουλο με αιγινίτικο φιστίκι, ενώ πολύ καλός είναι και στις υπηρεσίες catering, αν χρειαστείς. Μέσα στην πόλη και ο καινούργιος Μπακαλόγατος (Π. Ηρειώτη & Νεοπτολέμου, 22975 00501), τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με πολύ όμορφη (σαν παλιό μπακάλικο) διακόσμηση, συμπαθέστατους, πάντα χαμογελαστούς ιδιοκτήτες, φαγητό σπιτικά νόστιμο, πολύ καλές τιμές και γραφική αυλή. Το Σχολείο (Φανερωμένης, απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ, 698 4211728) είναι η πιτσαρία που θα αναζητήσεις, αν ψάχνεις για καλές, αυθεντικά ιταλικές πίτσες και τέλειες μακαρονάδες. Θα τις απολαύσεις στη δροσερή αυλή κάτω από τη μεγάλη λεύκα, σε καλές τιμές επίσης.

Μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης είναι και η Ελιά (Κουμουνδούρου 4, 22975 00205) με χαλαρωτικές μουσικές και αδυναμία στα jazz, blues, soul ακούσματα. Ανοιχτά από το πρωί, για καφέ στη δροσερή –και λουλουδιαστή– αυλή. Ισχυροί πόλοι έλξης τα γλυκά «υπερπαραγωγή» απ’ τα χέρια της Αννούλας και οι πολύ προσιτές τιμές. Σημείο αναφοράς στην κατηγορία των bar-restaurant και η Αυλή (Π. Ηρειώτη 17, 26438), από τα πιο γνωστά στέκια του νησιού την τελευταία εικοσαετία με πολλές γευστικές επιλογές, ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ για καφέ, ποτό και φαγητό (και τρομερό λικέρ φιστίκι) κάτω από την κληματαριά. Πρόσφατα μάλιστα ανακαινίστηκε με ωραίους λευκούς καλοκαιρινούς τόνους. Για ούζα, καλούς µεζέδες (στα κάρβουνα) σε μία πολύ αυθεντική ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Το Στέκι (Π. Ηρειώτη 49, 23910). Από τα πιο γνωστά  ουζερί-µεζεδοπωλεία και ο Τσίας στην παραλία της Αίγινας (23529), φέτος μάλιστα ανανέωσε και την κουζίνα του. Δίπλα ο πασίγνωστος  Σκοτάδης, από τις καλύτερες ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια και τρομερή ταραμοσαλάτα. Η Καβουρόπετρα στη Σουβάλα, πάνω στη θάλασσα με ατμόσφαιρα 60s, φρέσκα ψάρια, φοβερό τηγάνι, καλά μαγειρευτά και πίτες.

Στον Μαραθώνα: Όστρια (27682). Φέτος κλείνει 20 χρόνια με σπιτικά µαγειρευτά, φρέσκα ψάρια, χωριάτικες πίτες, πεντανόστιμη φάβα και σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών. Σερβίρει και πλούσιο πρωινό. Τα τραπεζάκια είναι σχεδόν πάνω στο κύμα, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου και δίπλα να σε περιμένει το ουζάκι. Ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα. Ο Βατζούλιας προς Άγιο Νεκτάριο είναι οικογενειακή ταβέρνα με φημισμένο μουσακά και ορφανή μακαρονάδα.

Στην Πέρδικα: Ο Νόντας (61233), με ιστορία από το 1936, είναι εξπέρ στις παραδοσιακές γεύσεις και στο ολόφρεσκο ψάρι. Εγγυηµένη επιλογή και το Muzik café bar restaurant (61643), για κοκτέιλ, καλό γεύµα, καφέ και ποτό.

Πού να διασκεδάσεις
Για γλυκό («φιστικάτο», «φιστικίνι», αμυγδαλωτό) στο παλιότερο ζαχαροπλαστείο του νησιού και all time classic Αιάκειον (22249) στην παραλία, στο τέλος της οποίας θα δεις το Inn On The Beach (25116) που βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, café beach club µε µεγάλη ξύλινη βεράντα, ωραιότατα κοκτέιλ και από το πρωί γενναιόδωρες µερίδες καφέ. Στο λιµάνι, το bar Ρέμβη (Λ. Δημοκρατίας 51, 28605) για πρωινό, το μεσημέρι για φαγητό και το βράδυ για μουσική και χορό. Στο κέντρο της Αίγινας, το νέο στέκι είναι το Point Club για χορούς μέχρι το πρωί με live και djs. Το cocktail-bar Βαρτάν (Π. Ηρειώτη 16, 694 6701331) είναι στέκι από τα πιο αγαπημένα του νεανικού κοινού. Στο ασφυχτικά γεμάτο στενάκι ο κόσμος χορεύει από house μέχρι electro 80s, ενώ συχνά συμμετέχει και σε rock παρτάκια με djs. Για jazz, funk και soul µουσικές υπάρχουν και τα αγαπηµένα του νησιού Περδικιώτικα (Aφαίας 38, 28622), bar-restaurant με στιλ και χαρακτήρα και όμορφο, «κρυφό» κήπο. Στην Ακτή Τότη (Χατζή 10) το Ελληνικόν Seaside (693 6111213), το μεγαλύτερο και πρόσφατα ανακαινισμένο club της Αίγινας. Τέλος, το café-bar Νήσος (στο λιμάνι), που έχει ήδη μπει δυναμικά στο χάρτη της βραδινής διασκέδασης στο νησί – πολύ κοντά άνοιξε φέτος και η γνωστή, αθηναϊκή Παγωτομανία.

Παραλία Αιγινήτισσας: Στη πασίγνωστη Aeginitissa beach &coctail bar (61082) με τα καλύτερα κοκτέιλ, ποτά με φρέσκα φρούτα, αλλά και burgers και μαγειρευτά, πολύ ωραία ατμόσφαιρα και συμπαθητικό κόσμο. Και αρκετά live – μπες στη σελίδα της στο Facebook.

Πού να µείνεις
Στη Χώρα, οι Fistikies (23783), ενοικιαζόμενα –πλήρως εξοπλισμένα– διαμερίσματα με όλα τα κομφόρ. Πανέμορφος κήπος, λουλούδια, φιστικιές, πισίνα με υδρομασάζ και καλό σέρβις. Λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης είναι η Ραστώνη (Στρ. Πετρίτη 31, 27039), µε 12 πολυτελή θεµατικά διαµερίσµατα. Ένα χιλιόµετρο από το κέντρο το Hotel Danae (22424), με 54 δωµάτια και θέα θάλασσα, πισίνα, snack bar και εστιατόριο. Η παραλία απέχει µόλις 50 µ.

Στην Πέρδικα: Το Perdica Suites (61101) λίγα μέτρα από το λιμάνι, με μεγάλα πολυτελή διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα 2-5 άτομα. Ακόμα: Dionysia Rooms (61291) και Marie-Lena (61449).

Στην Αγία Μαρίνα ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Κατερίνα (32075) µε 34 δωµάτια, πισίνα και snack bar, μόνο 300 µ. από τη θάλασσα.

Στη Σουβάλα: Το Hotel Xanthippi (52201) με 25 δωμάτια που όλα έχουν θέα, με εξοπλισμένη κουζίνα και μεγάλη αυλή για μικρούς και μεγάλους.

Στον Μαραθώνα: Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ostria (27677). Μια ανάσα από τη θάλασσα, περιποιημένα και φιλόξενα.

Τι να ψωνίσεις
Στην Ηλιαχτίνα (Π. Ηρειώτη 34, 24255), η Τίνα Κοτσώνη και ο Ευθύµης Στεργιούλας δίνουν δημιουργικές εκδοχές στο σφυρήλατο χειροποίητο κόσµηµα. Η δουλειά τους διατίθεται σε επώνυµα καταστήµατα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μαζί τους στην Ηλιαχτίνα εκθέτουν τα κοσμήματά τους και πολλοί άλλοι δηµιουργοί, σε τιμές πραγματικά εξαιρετικές. Εδώ, θα βρεις κάθε εβδομάδα και την ATHENS VOICE.

Στη Δαχτυλήθρα fashion-gallery (Ακτή Τότη Χατζή 9, 25167) θα βρεις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις από νέους Έλληνες σχεδιαστές. Φέτος μάλιστα κλείνει τα 5 χρόνια της και προτείνει ανδρική μόδα, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει προσφορές μέχρι 60% σε όλα της τα είδη – μπες στο Facebook για να βρεις κι άλλες εκπλήξεις.

Στο Think Pink (Σπύρου Ρόδη 36, 22970 29085), πέντε λεπτά από το λιμάνι, θα βρεις την ολοκληρωμένη συλλογή της Pink Woman και τα ομορφότερα κομμάτια της Happenink σε πολύ προσιτές τιμές.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

4o Fistiki Fest, 20-23/9, εμπορική έκθεση στο λιμάνι με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων: ομιλίες για τα οδοιπορικά μονοπάτια της Αίγινας, συναυλίες αιγινήτικων συγκροτημάτων, έκθεση κανατιών, έκθεση αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα. 

2o Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Αίγινας, έως και τις 29/7, στο Κυβερνείο.

Δες και τις εκθέσεις της art gallery/art shop M art Aegina (Αριστοφάνους 1 & Παραλιακής οδός, λιμάνι, 6932210306), το νέο χώρο της M art Manolioudakis. Το πρόγραμμα: Ως 6/8 Πέρσα Ζαχαριά (ζωγραφική), 9/8 - 2/9 Όλγα Αλεξοπούλου (ζωγραφική), 5/9 - 23/9 Νικήτας Μπαχάρας (γλυπτική).

Κωδικός: 22970
Αστυνοµία: 22100
Λιµεναρχείο: 22328, 25734
Δήμος: (22973) 20000
Πρώτες Βοήθειες: 22222

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ