Ταξιδια

Η Ρόδος του εικαστικού Γιώργου Τσέβη

Η Ρόδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας.

ΤΕΥΧΟΣ 401
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24200-53681.jpg

Ρόδος: Ο ζωγράφος Άκης Τσεβής γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Το καλοκαίρι στη Ρόδο οι Θεοί μιλούν μέσα απ’ τον Ήλιο, το άρωμα των λουλουδιών, την ασημένια θάλασσα, το γαλάζιο ουρανό, μιλούν μέσα απ’ τα κάστρα που τα σκεπάζουν λουλούδια και το φως που χύνεται ζεματιστό πάνω στα πέτρινα τείχη. 

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί του Αιγαίου, αλλά και της Ελλάδας, και βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και τις ακτές της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Ακούγοντας τις λέξεις Μεσαιωνική Πόλη ή Καστροπολιτεία στο μυαλό μας έρχονται αυτομάτως εικόνες ερειπίων, ενώ όταν βρεθούμε εκεί, αυτόπτες μάρτυρες, χρειάζεται να κλείσουμε τα μάτια προκειμένου να «μυρίσουμε» το παλιό άρωμα και να μπορέσουμε να δώσουμε «ζωή» στα φαντάσματα που παίζουν κρυφτό στις επάλξεις και στις πολεμίστρες. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν αλλού, όχι στη Ρόδο, το Νησί των Ιπποτών…

Εδώ υπάρχει μια ολοζώντανη Μεσαιωνική Πόλη, που μέσα από τα τείχη της αναπνέουν, κατοικούν και εργάζονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. Είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη οχυρωμένη πόλη της Ευρώπης με πλήθος ελληνιστικών, βυζαντινών, μεσαιωνικών και οθωμανικών μνημείων – όλα αποκαλύπτουν την πλούσια ιστορία του νησιού.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια της οι μόνοι που μπορούν να σε κρατήσουν ίσως στο παρόν είναι οι υπόλοιποι επισκέπτες που την περιδιαβαίνουν δίπλα σου ή μπροστά σου. Λίγο αν ονειροπολήσεις και ξεχαστείς, σίγουρα θα σκεφτείς για ποιο λόγο δεν φορούν λαμπερές πανοπλίες και γιατί δεν ακούς τις οπλές των αλόγων να βροντοχτυπούν.

Η Ρόδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Τριγύρω της αντηχούν κραυγές από αυτοκρατορίες που καταρρέουν. Κάποιες νύχτες που σκεπάζεται με αίμα ο ουρανός, τα πέτρινα άλογα πάνω στα μνημεία του κάστρου νομίζεις πως πετούν. Σ’ αυτή την ώρα της φυγής, όπου όλα μιλούν για δύναμη και ιστορία, μπορείς ν’ ακούσεις αδιόρατα την εκκωφαντική πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Είναι ένας τόπος καθαγιασμένος για όλες τις θλίψεις του κόσμου.


* Ο Α.Τσ. είναι ζωγράφος.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ