Ταξιδια

Ναοί του Angkor

Ένα ταξίδι στα αριστουργηματικά αυτά μνημεία, που παρέμειναν χαμένα για περισσότερο από 500 χρόνια στις πυκνές ζούγκλες της Καμπότζης

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 282
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1667-223.jpg

Είναι ο λόγος που δύο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο φτάνουν στο Siem Reap από όλες τις γωνιές της γης. Και βέβαια, το Angkor Wat μπορεί να συγκαταλέγεται στα θαύματα του κόσμου, αλλά δεν είναι παρά μόνον ένας από τους υπέροχους ναούς του Angkor! Τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης, πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χμερ από τον 9ο μέχρι τον 13ο αιώνα, παρέμειναν για εκατοντάδες χρόνια στη σφαίρα του μύθου: ενός μύθου που μιλούσε για κάποιο βασίλειο κρυμμένο βαθιά στη ζούγκλα της Καμπότζης. Μέχρι που το 1861 τελικά ανακαλύφθηκαν, για να πέσουν έναν περίπου αιώνα αργότερα στα χέρια των Κόκκινων Χμερ, να γλιτώσουν ως εκ θαύματος από τις λεηλασίες τους, να καθαριστούν από τις νάρκες και σήμερα να απειλούνται ξανά από την εισβολή των τουριστών.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Angkor με έκταση 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτείνεται στο ΒΔ τμήμα της Καμπότζης και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πύλη του βρίσκεται μόλις 3 χλμ. έξω από το Siem Reap, ενώ οι σημαντικότεροι ναοί του απέχουν 6-25 χλμ. από την πόλη. Όσοι διαθέτουν περιορισμένο χρόνο, θα πρέπει να επισκεφτούν οπωσδήποτε το Angkor Wat, το Bayon και το Ta Prohm στην περιοχή γύρω από το Siem Reap. Όμως υπάρχουν πολλοί ακόμα υπέροχοι ναοί, σπαρμένοι σε άλλα σημεία της χώρας. Ένα ταξίδι στους πιο απομακρυσμένους ναούς του Angkor είναι μια κατάδυση στον αρχαίο πολιτισμό της Καμπότζης αλλά και μια συναρπαστική περιπέτεια στις ζούγκλες της, καθώς και η αφορμή για ένα σκληρό οδοιπορικό στη χώρα που αγωνίζεται να επουλώσει τις πληγές της τραυματικής της ιστορίας.

Οι ωραιότεροι ναοί του Angkor

Angkor Wat Ο συγκλονιστικός αυτός ναός είναι το κορυφαίο μνημείο της αρχιτεκτονικής των Χμερ

Angkor Thom Από τη Νότια Πύλη με τα γιγάντια πέτρινα πρόσωπα, περνάς στην οχυρωμένη πολιτεία του Angkor Thom που κρύβει στην καρδιά της το μοναδικό Bayon

Ta Prohm Ο πιο φωτογενής και ατμοσφαιρικός ναός, που έχει γίνει ένα σώμα με τις τεράστιες ρίζες των δέντρων

Banteay Srei Από τους μικρότερους αλλά πιο περίτεχνους και καλοδιατηρημένους ναούς του Angkor (32 χλμ. από το Siem Reap)

 Kbal Spean Από το Banteay Srei συνεχίζεις οδικά για άλλα 18 χλμ. και μετά από άλλα 2 χλμ. ανηφορικού trekking φτάνεις στο μυστηριακό Kbal Spean, πνιγμένο στη ζούγκλα στα βουνά Kulen, γνωστό και ως  “River of a Thousand Lingas”, από τις λαξευμένες παραστάσεις στους βράχους της κοίτης του ποταμού

 Beang Mealea  Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς, που τον έχει κυριολεκτικά καταπιεί η ζούγκλα (70 χλμ., 1½ ώρα)

Prasat Preah Vihear Ο ναός με την πιο μαγευτική τοποθεσία, σκαρφαλωμένος στην κορφή ενός λόφου, στα σύνορα Καμπότζης και Ταϊλάνδης, είναι η καλύτερη ανταμοιβή σε αυτό το δύσκολο και μακρύ ταξίδι. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσεις εδώ είναι με ελικόπτερο από το Siem Reap. Και αυτός site της UNESCO.

Koh Ker Πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας κατά τον 9ο αιώνα, με τους 42 ναούς του εγκαταλειμμένους στα δάση (127 χλμ., 2½ ώρες)

Info

Πώς να φτάσεις: Αν και το Siem Reap απέχει μόνο 235 χλμ. από την πρωτεύουσα της Καμπότζης Phnom Penh, ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις είναι το αεροπλάνο (50΄).  Άλλος τρόπος είναι με ταχύπλοο μέσω της λίμνης Tonle Sap (5 ώρες) ή με λεωφορείο (5 ώρες). Επίσης, το Siem Reap συνδέεται με απευθείας πτήσεις με πολλές πόλεις ασιατικών χωρών, όπως με την Bangkok, τη Σιγκαπούρη, το Hong Kong, την Kuala Lumpur, τη Σαϊγκόν και το Ανόι στο Βιετνάμ, τη Vientiane και τη Luang Prabang στο Λάος κ.ά.

 

Πού να μείνεις: Το Siem Reap έχει εξελιχθεί σε super τουριστικό πόλο λόγω των ναών. Εδώ θα βρεις όλη την γκάμα των ξενοδοχείων: • Angkor Village Resort (www angkorvillage.com) /• La Residence d’ Angkor (www.pansea.com) /• Raffles Grand Hotel d’ Angkor (www.raffles.com) /• Viroth’s Hotel (www.viroth-hotel.com) /• Pavillon d’ Orient Boutique-Hotel (www.pavillon-orient-hotel.com)/• FCC Angkor (www.fcccambodia.com)/•Hotel de La Paix (www.hoteldelapaixangkor.com)

Μετακινήσεις:Τα tuk-tuk (είναι διαφορετικά από αυτά της Ταϊλάνδης) είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να μετακινηθείς σε σχετικά κοντινές αποστάσεις. Οι τουρίστες απαγορεύεται να νοικιάσουν μηχανάκια στο Siem Reap και στη γύρω περιοχή. Αν σχεδιάζεις να επισκεφτείς πιο απομακρυσμένους ναούς, καλό είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο με οδηγό.

Καλύτερη εποχή: Η ιδανική εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Καμπότζη είναι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο (η περίοδος με τη λιγότερη ζέστη και τις λιγότερες βροχές). Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και πολλοί δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι, ενώ τον Απρίλιο η ζέστη είναι ανυπόφορη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ