Ταξιδια

Πάσχα στο χωριό

Όπως λέει κι ο λαός, «κάνε Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη»

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127088-286042.jpg

Η Δανάη Καμζόλα γράφει γιατί οι Έλληνες προτιμούν το χωριό τις Πασχαλινές ημέρες. 

Η περίοδος των πασχαλινών εορτών έφτασε κι όλο και περισσότεροι κάνουν σχέδια για να φύγουν από το αστικό χάος και να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην οικογενειακή ατμόσφαιρα του παλιού καλού ελληνικού χωριού. Το Πάσχα στο χωριό δεν συγκρίνεται ούτε με τα Χριστούγεννα ούτε με το καλοκαίρι, ενώ η ελληνική ύπαιθρος του πάει πολύ. Γιατί, λοιπόν, να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Κατ’ αρχάς το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της άνοιξης, και ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος για να ζήσεις την άνοιξη στο απόγειό της; Η ελληνική επαρχία έχει βαφτεί με τα καλύτερα χρώματα και ο καιρός δίνει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς στη σκιά του πλάτανου στην πλατεία του χωριού.

image

Η γιαγιά κι ο παππούς που ζουν μόνιμα στο χωριό μπορούν να αποτελέσουν από μόνοι τους ένα λόγο για να περάσεις το Πάσχα εκεί. Δίπλα τους θα μάθεις τα έθιμα του τόπου και κυρίως θα θυμηθείς τι σημαίνει νηστεία χωρίς λάδι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κανένα Πάσχα στο χωριό δεν μπορεί να συγκριθεί με το Πάσχα στην πόλη για έναν κυρίως λόγο: στην πόλη θα καταλάβεις Πάσχα το βράδυ της Ανάστασης και στο κυριακάτικο τραπέζι. Αντίθετα, στο χωριό το Πάσχα διαρκεί όλες τις μέρες και τηρούνται ακόμα τα παραδοσιακά έθιμα (οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια, ο στολισμός του Επιταφίου και η Ανάσταση με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα). 

Το πολύ φαγητό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Πάσχα (και γενικώς των οικογενειακών γιορτών). Δεν έχει σημασία αν τρως το αρνί ή το κατσίκι, υπάρχει μπόλικο φαγητό από όλα τα άλλα. Οι γυναίκες της οικογένειας θα φροντίσουν να ξαναπάρεις τα κιλά που προσπαθούσες να χάσεις όλο το χειμώνα, αλλά δεν σε νοιάζει γιατί −ειδικά αν μένεις μόνος στην πόλη− το μαμαδίστικο φαγητό δεν το αρνείσαι.

image

Αν έχεις μεγαλώσει στο χωριό ξέρεις ότι το Πάσχα θα ξαναβρεθείς με όλους τους παιδικούς σου φίλους γιατί, όπως κι εσύ, λαχταρούν να γυρίσουν εκεί. Θα αφήσουν δουλειές, θα πάρουν άδεια, θα στριμώξουν το πρόγραμμά τους, αλλά θα είναι εκεί στο καθιερωμένο ραντεβού, όπως τότε που ήσασταν παιδιά.

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους οι Έλληνες προτιμούν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στο χωριό. Άλλωστε ο σοφός λαός λέει «Κάνε Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ