Ταξιδια

Αφιέρωµα Ταξίδι 258#3

Ξενώνες, νησιά, οικοσυστήματα, διαδρομές, Unesco sites, camping, hot spots, παραλίες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 258
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12005-27366.jpg

Best River Trekking
Tip:
Καλό είναι να ξέρεις ότι river trekking δεν σηµαίνει µόνο πεζοπορία στις όχθες του ποταµού. Σε κάποια σηµεία της διαδροµής θα χρειαστεί να περπατήσεις µέσα στο νερό, να κολυµπήσεις, ακόµα και να περάσεις µέσα από καταρράκτη. Γι’ αυτό, µην ξεκινήσεις χωρίς το µαγιό σου.

Νερόµυλοι στα Κύθηρα Αδύνατον να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε νησί. Ένας µικρός παράδεισος µε πέτρινα γεφύρια, ερειπωµένους νερόµυλους, καταρράκτες και φυσικές πισίνες µε γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Στους Νερόµυλους θα σε οδηγήσει ένα σύντοµο µονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Μυλοπόταµος.

Φαράγγι της Νέδας στη Μεσσηνία Από το χωριό Φιγαλεία, κατηφορίζεις στο καταπράσινο φαράγγι της Νέδας, µε φυσικές πισίνες, υπόγειες σπηλιές, στενώµατα. Μια βουτιά στις σµαραγδένιες λίµνες που δηµιουργούν οι καταρράκτες θα είναι η ανταµοιβή σου για τη δύσκολη αλλά µαγευτική διαδροµή.

Φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυµπο Από τη θέση Πριόνια ακολουθούµε το ευρωπαϊκό µονοπάτι Ε4 που περνάει έξω από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Μια ανεπανάληπτη διαδροµή 10 χλµ., άλλοτε µέσα από πυκνό δάσος και άλλοτε δίπλα στον ποταµό Ενιπέα, που τα νερά του σχηµατίζουν λίµνες και στη συνέχεια χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες.

Πανταβρέχει στην Ευρυτανία Η οκτάωρη πεζοπορία ξεκινάει από το χωριό Κρίκελο κοντά στο Καρπενήσι. Αν διαθέτεις 4Χ4 θα µειώσεις τη διαδροµή στη µία µόνο ώρα, ξεκινώντας το trekking από τα ∆ολιανά ή το χωριό Ροσκά. Οργιώδης βλάστηση, επιβλητικοί καταρράκτες, ένα από τα ωραιότερα παρθένα τοπία της Ευρώπης.

Hot spots για κυνηγούς αδρεναλίνης

Tip: To canyoning (διάσχιση φαραγγιού) συνδυάζει πεζοπορία στην άγρια φύση, κολύµπι στον ποταµό και καταρρίχηση (rappel) στους κάθετους βράχους του καταρράκτη, µε τη χρήση ειδικού εξοπλισµού.

01. Αναρρίχηση στους βράχους της Καλύµνου Η Κάλυµνος έχει µπει στο χάρτη των πιο σηµαντικών αναρριχητικών προορισµών του κόσµου. Τα βραχώδη βουνά της προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα βράχου, µεγάλο αριθµό εξοπλισµένων και ελεγµένων διαδροµών, καθώς και πολλά ανεξερεύνητα πεδία. Πληροφορίες θα βρεις στο νέο οδηγό αναρρίχησης της Καλύµνου, του Άρη Θεοδωρόπουλου (ΕΟΣ Αχαρνών, 210 2461.528, 210 2404.100)

02. Canyoning στο φαράγγι του Χα Τελείως κάθετα τοιχώµατα, µεγάλο µήκος, πολλά και δύσκολα rappel. Πρόκειται για ένα από τα 10 ωραιότερα της Ευρώπης, το φαράγγι του Χα στην περιοχή Ιεράπετρας Κρήτης, στο όρος Θρυπτή. Αν σου πέφτει εξαιρετικά δύσκολο, η Κρήτη διαθέτει µια πλούσια συλλογή από φαράγγια. Ενηµερώσου από τον οδηγό «Canyoning στα φαράγγια της Κρήτης», εκδόσεις ROAD.

03. Hydrospeed στον Λούσιο - Αλφειό Στολή, πλωτήρας, βατραχοπέδιλα και µπόλικη αδρεναλίνη είναι ό,τι χρειάζεται για τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια, καθώς το σώµα σου γίνεται ένα µε τον ποταµό. Ακολουθείς την ορµή του, µε την ένταση να κορυφώνεται στις απότοµες καταβάσεις των νερών. (Trekking Hellas, 27910 25978, www.trekking.gr)

04. Αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων Τα Μετέωρα συγκαταλέγονται σήµερα ανάµεσα στα ασφαλέστερα αναρριχητικά πεδία παγκοσµίως. Με 100 πύργους και 700 περίπου αναρριχητικές διαδροµές όλων των επιπέδων δυσκολίας. Προσοχή, δεν ανεβαίνουµε στους βράχους που έχουν κατοικηµένα µοναστήρια (Ορειβατική Λέσχη Καλαµπάκας 24320 22386).

05. Bungee jumping στη γέφυρα της Αράδαινας, νότια Κρήτη Θα πέσεις από ύψος 138 µέτρων, δεµένος µε ελαστικό σκοινί. Από τη γέφυρα της Αράδαινας στον ∆ήµο Σφακίων. Είναι η ψηλότερη γέφυρα για άλµατα στην Ελλάδα και η δεύτερη ψηλότερη στην Ευρώπη. Η οµάδα Liquid Bungy (210 9704.435, 693 7615191, www.bungee.gr/) οργανώνει καλοκαιρινές «βουτιές» όλα τα Σαββατοκύριακα, από τις αρχές Ιουνίου µέχρι τα τέλη Αυγούστου.

06. Canyoning στο Σπήλαιο Γρεβενών Εκκίνηση από το Γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας, κοντά στο χωριό Σπήλαιο του νοµού Γρεβενών, και τερµατισµός στην έξοδο του φαραγγιού, στην περιοχή Καρούτι. Υπέροχη διαδροµή που συνδυάζει καταρρίχηση (rappel) και κολύµπι. (Trekking Hellas 24620 87999, www.trekking.gr)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ROAD ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ. ∆ες www.road.gr

Οι καλύτερες περιπέτειες στη φύση

Τα ωραιότερα φυσικά σποτς για κάθε δραστηριότητα. Ποδήλατο βουνού, βόλτες µε άλογο, kayak…

Για rafting η σεζόν τέλειωσε, από τον Οκτώβριο πάλι.

Ποδήλατο βουνού

Ποδήλατο βουνού στο άγνωστο Ζαγόρι Στο Ανατολικό Ζαγόρι, µια εξαιρετική διαδροµή 30 περίπου χιλιοµέτρων ξεκινά από το αποµακρυσµένο χωριό Λάιστα και, ακολουθώντας το δασικό δρόµο, οδηγεί στο διάσελο της Μόρφας κι από εκεί στη Βωβούσα.

Sea kayak στις Μπλε Σπηλιές στη Ζάκυνθο Εντυπωσιακοί βράχοι που βουτάνε στα τιρκουάζ νερά, σπηλιές για εξερεύνηση, µαγικά πλάνα. Βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, ένα ναυτικό µίλι από τον Άγιο Νικόλαο.

Ιππασία στη Λίµνη Κερκίνη Ο ωραιότερος τρόπος να απολαύσει κανείς τη λίµνη Κερκίνη, έναν από τους σηµαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, µε παραποτάµια δάση, βάλτους και σπάνια πουλιά. Οικοπεριηγητής, 23270 41450, 694 7152240, www.oikoperiigitis.gr & Ιχνηλάτης, 23270 41000, 693 2031940, www.ixnilatis.com.gr

Κανό στις Πρέσπες

Κανό στις Πρέσπες Η εξερεύνηση µε κανό είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις ένα από τα πιο όµορφα τοπία και από τα  σηµαντικότερα οικοσυστήµατα της Ελλάδας. Τέλειος συνδυασµός µε πεζοπορία. Συνοδοί Βουνού, 697 2717336

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ