Ταξιδια

Αυστηρό face control στη Βενετία

Και άλλα 9 παράξενα για το καρναβάλι της

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
119642-267518.gif

Στη Βενετία του 1600 φαινόταν περίεργο να μην φοράς μάσκα στην καθημερινή σου ζωή αλλά φέτος, υπό το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, κάθε μασκοφόρος πρέπει να τη βγάλει μαζί και τα παπούτσια του, πριν του επιτραπεί η είσοδος στα ενδότερα του καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες υπακούν στην αστυνομία της Γαληνοτάτης με ύφος που αρμόζει στην ευγενή τους περσόνα, με την ανάλογη φορεσιά και την περούκα, έχοντας ωστόσο ένα διφορούμενο μειδίαμα.

image

Τα παράξενα του καρναβαλιού

1.Οι μάσκες στη Βενετία για αιώνες φοριούνταν παντού, στην εκκλησία, στις γιορτές, στο θέατρο, στο φλερτ, ακόμα στο δείπνο μεταξύ συζύγων.

image

2.Στον όψιμο 17ο αι. και για έναν αιώνα, οι βενετσιάνοι μασκαρεύονταν για έξι μήνες ξεκινώντας από την αρχή του φθινοπώρου.

image

3. Το 1339 η μάσκα τις βραδινές ώρες απαγορεύτηκε διά νόμου, ο οποίος όμως αναθεωρήθηκε πολλές φορές από τότε.

image

4.Τον 16ο αι. το καρναβάλι κρατούσε επισήμως μέχρι και 180 μέρες

5. To «Volo dell’ Angelo» που τελείται την πρώτη Κυριακή των εορτασμών, πρωτοάρχισε κοντά στο 1500 με έναν φτερωτό ακροβάτη, αλλά το 1759 κατέληξε σε τραγωδία και σταμάτησε για κάποια χρόνια. Πρόσφατα ο κλήρος για τη θέση  του «Αγγέλου» έπεσε στην οικογένεια Agnelli, ιδιοκτήτρια της Fiat.

image

6. Το καρναβάλι ήταν τόσο σημαντικό για την αίγλη της πόλης που δεν έπρεπε να διακοπεί για κανένα λόγο. Σε αυτό το πλαίσιο ο θάνατος του Δόγη Paolo Renier,  που πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 1789, κρατήθηκε μυστικός και ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου, δηλαδή τις τελευταίες μέρες του εορτασμού.

image

7. H Bauta είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μάσκας. Είναι η μάσκα του Καζανόβα –μια και είναι και από τα πιο διάσημα παιδιά της Βενετίας– και επιτρεπόταν ακόμα και στις εκλογές των Δόγηδων. Οι τιμές μιας μάσκας σήμερα ξεκινούν από €37 και φτάνουν τα €2.000. Για να διαπιστώσεις αν η μάσκα που αγοράζεις είναι αυθεντική βενετσιάνικη πρέπει να είναι ελαφριά και ευλύγιστη.

image

8. Για το τι ακριβώς εξέφραζε η ιδέα της μάσκας για τη Δημοκρατία της Γαληνοτάτης έχουν γραφτεί αρκετές πραγματείες.  Πίσω από αυτήν εξισώνονταν οι τάξεις ώστε μαραγκοί, ψαράδες και ευγενείς μπορούσαν να φτάσουν με την ίδια ευκολία στο Palazzo Ducale. Αυτή η ανωνυμία έλυνε το πρόβλημα της ταξικής ιεραρχίας που βάραινε την Βενετία και επιπλέον εξυπηρετούσε και το εμπόριο.

image

9. Στα νησιά Murano και Burano η παράδοση κρατήθηκε ακόμα και στην πτώση της Βενετικής Δημοκρατίας.

………………

Για την ουρά ελέγχου πάντως μπορείς να προμηθευτείς frittelle, galani και castagnole, γλυκά με παράδοση σε κάθε αρτοποιείο. Περίπου 3 εκ. επισκέπτες έρχονται αυτές τις μέρες στη πόλη των Δόγηδων, πολλοί από αυτούς ντυμένοι επίσης Δόγηδες. Θέλεις μια ώρα για να διασχίσεις την Piazza San Marco, ωστόσο αν έχεις υπομονή, θα το ευχαριστηθείς. Το αποκριάτικό Rialto, γεμάτο με γόνδολες, αρλεκίνους και δούκες είναι πιο ατμοσφαιρικό και από το πρωτοχρονιάτικο. Επιτέλους ξεκινά το πεντακοσίων ετών έθιμο «Volo dell’ Angelo», όπου μια ιπτάμενη φιγούρα δεμένη με σκοινιά, πετά πάνω από την Piazza και δίνει δώρα στον Δόγη στο Palazzo Ducale. Στο τέλος κερδίζει η γιορτή!

image

Είναι πολλοί οι τουρίστες που σου διακόπτουν το ταξίδι στο χρόνο με τα καθημερινά τους ρούχα, γι’ αυτό προσπάθησε αν δεν είσαι ντυμένος ατμοσφαιρικά να φοράς τουλάχιστον ένα διακριτικό παλτό. Αν ψάχνεις για last-minute μασκάρεμα, για να αισθανθείς πιο πολύ εντός κλίματος, θα δεις πολλούς body painters που μπορούν ταχύτατα να σε μεταμορφώσουν σε ό,τι πιο συγγενές με το βενετσιάνικο καρναβάλι ή μπορείς ακόμα και να νοικιάσεις μια αξιοπρεπέστατη στολή, ας πούμε τύπου comedia dell’ arte, φτιαγμένη από εξαίσιους ράφτες. Μη ξεχαστείς, όμως, στα υπέροχα ατελιέ τους. Πωλούνται και μάσκες παντού, οι εντυπωσιακές κοστίζουν μια μικρή περιουσία, είναι όμως παράδοση και μάλιστα χειροποίητη. Οι έμποροι της Βενετίας δεν παίζουν.

Αν πάλι σου αρκεί να είσαι απλώς θεατής στα τεκταινόμενα, παράγγειλε ένα spritz δίπλα σε κάποιο κανάλι και πλήρωσέ το όσο και να σου κοστίσει. Μετά πάρε το vaporetto (με €2) για πιο ήσυχες περιοχές όπου οι δούκες ρεμβάζουν ακίνητοι σαν αγάλματα, πανέτοιμοι για τα φλας.

image

image

image

 Το καρναβάλι Κορυφώνεται στις 9/2 και έχει αρχίσει από τις 23/1 info εδώ. 

Μετάβαση: Με απευθείας πτήση στο Μιλάνο και έπειτα με τρένο (Trenitalia, από €60 μετ’ επιστροφής)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ