Ταξιδια

Η Τήνος του Ανδρέα Στάιου (Universal Media)

Στη δική μου Τήνο λοιπόν, φτάνοντας στο μάλλον άσχημο λιμάνι, ξαφνικά νιώθεις ότι γεμίζεις ενέργεια και καλή διάθεση.

ΤΕΥΧΟΣ 535
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102747-228859.jpg

Τήνος: Ο Ανδρέας Στάιος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Είναι τόσο εύκολο και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο να γράψεις για την Τήνο. Είναι εύκολο γιατί έχεις στο μυαλό σου τόσα πολλά, πολλά και διαφορετικά. Είναι όμως ταυτόχρονα δύσκολο γιατί πρέπει να διαλέξεις τα καλύτερα.

Εδώ λοιπόν θα σας γράψω για τη δική μου Τήνο. Αυτή που γνώρισα για πρώτη φορά αποδεχόμενος την πρόταση του φίλου μου του Δημήτρη το καλοκαίρι του 2007. Από τότε δημιουργήθηκε μια τακτική σχέση που εκτός από τα καλοκαίρια περιλαμβάνει πια και αρκετές χειμωνιάτικες εξορμήσεις.

Για τη δική μου Τήνο λοιπόν, αυτή που ξεκινάει φτάνοντας στο μάλλον άσχημο λιμάνι αλλά που ξαφνικά νιώθεις ότι γεμίζεις ενέργεια και καλή διάθεση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του τόπου. Νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Νιώθεις σπίτι σου. Η θετική αύρα είναι εμφανής από τότε που πατάς το πόδι σου στη Χώρα. Από εκεί και πέρα πρέπει απλά να έχεις καλή διάθεση για να αρχίσεις την εξερεύνηση στα τόσο πολλά και διαφορετικά μέρη. Μόλις απομακρυνθείς από τη Χώρα αρχίζει να απλώνεται μπροστά σου όλη η ενδοχώρα. Γεμάτη με χωριά σπάνιας ομορφιάς, όπως Καλλονή, Φαλατάδος, Κτικάδος, Κώμη και τόσα άλλα. Παράλληλα, πηγαίνοντας παραλιακά, θα συναντήσεις το γραφικό Άγ. Ρωμανό, τη μαγευτική Καρδιανή και φυσικά τα Υστέρνια και τον Πάνορμο. Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη που μπορείς να περιπλανηθείς και να ανακαλύψεις τα μυστικά τους. Όλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάπου εκεί φτάνουμε στον Πύργο.

Ο Πύργος. Είναι μια κατηγορία από μόνος του. Τι μπορείς να πεις γι’ αυτό το πανέμορφο χωριό; Αν διαλέξεις μια ώρα χωρίς πολύ ήλιο (αφού πρώτα έχεις απολαύσει έναν καφέ στη χόβολη με ζεστό γαλακτομπούρεκο στην πλατεία… για να αρχίσει γλυκά η μέρα) δεν θα χορταίνεις να το γυρίζεις. Ο τόπος των μεγαλύτερων μαρμαρογλυπτών. Του Φιλιππότη, του Γιαννούλη Χαλεπά και του Νικηφόρου Λύτρα. Κάθε γωνιά και κάτι καινούργιο. Μικρά έργα τέχνης βρίσκονται σε κάθε γωνιά.

Ύστερα, όταν δεν έχει αέρα (πράγμα λίγο δύσκολο τον Αύγουστο που πηγαίνει ο περισσότερος κόσμος…), μπορείς να κολυμπήσεις στις Κολυμπήθρες, στο Μαλλί, στην Παχιά Άμμο, στα Καλύβια ή στη Μαραθιά.

Τελευταίο άφησα το φαγητό. Σπουδαία μέρη που σίγουρα κάποιο από αυτά θα σε αφήσει ικανοποιημένο. Τα καλύτερά μου είναι ο Άρης και η Αντωνία στο Θαλασσάκι (Υστέρνια), ο Μαρίνος στη Μαραθιά, η Ελένη με το κουτούκι της στη Χώρα μαζί με τον Ταρσανά στη Χώρα και φυσικά τον Ντίνο στον όρμο Γιαννάκη.

Προσπάθησα να γράψω μόνο κάποια που μου ήρθαν στο μυαλό. Τα πρώτα. Είμαι βέβαιος πως αν κάποιος από εσάς αφιερώσει λίγο χρόνο τότε θα βρει πολύ περισσότερα. Εκείνο το μαγικό κάλεσμα του Δημήτρη πριν χρόνια άνοιξε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου και τον ευχαριστώ πολύ ακόμα μια φορά γι’ αυτό.

Ανδρέας Στάιος είναι Digital Director της Universal Media

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ