Πολεις

Στην κοσμοπολίτικη «γειτονιά» της Κηφισιάς

Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη προσφέροντας πολλές επιλογές για ανέμελους Κυριακάτικους περιπάτους

img_4233.jpg

Κάποτε, δεκαετίες πριν, η ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας έχτιζε στις «εξοχές» της Κηφισιάς τις θερινές της κατοικίες. Από τότε μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει στην κοσμοπολίτικη γειτονιά των βορείων προαστίων, η αίγλη του παρελθόντος έχει ποτίσει τους κεντρικούς δρόμους και τα στενά της. Σε αυτή την «εικόνα» συνυπάρχει αρμονικά η μεγάλη εμπορική άνθιση των τελευταίων 30 ετών ως αντανάκλαση του σύγχρονου προσώπου της Κηφισιάς. Αποποιούμενη τις δυσοίωνες προβλέψεις της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010, η Κηφισιά παραμένει μια γοητευτική καθημερινή διέξοδος για τους εκπροσώπους της σημερινής «in vogue» γενιάς.

arheio_lipsis_5.jpg

Η φύση

Τόσο στο κέντρο της όσο και στα περίχωρα της Κηφισιάς, η φύση υπήρξε γενναιόδωρη προσφέροντας πολλές επιλογές για ανέμελους Κυριακάτικους περίπατους. Μια από αυτές είναι το Άλσος Συγγρού (Ανάβρυτα), το τελευταίο δάσος εντός της Αττικής, στην έκταση του οποίου βρίσκονται σήμερα ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αγροτο-γεωκτηνοτροφικού χαρακτήρα, η μεγαλόπρεπη κατοικία του Ανδρέα Συγγρού, που αγόρασε το πάρκο το 1880, και η γοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Είναι ανοικτό από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου για να απολαύσεις έναν αναζωογονητικό περίπατο στα χωμάτινα μονοπάτια του ή μια ποδηλατάδα. Αν έχεις όρεξη για λίγη περισσότερη οδήγηση, κατευθύνσου ακόμη πιο βόρεια στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, μια τεράστια καταπράσινη έκταση στην άκρη της Αττικής και κοντά στην Εθνική Οδό, με ιδιαίτερη ιστορική αξία και μοναδικής ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα. Ανοικτό επίσης από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου, θα περιηγηθείς στα μονοπάτια του κτήματος, θα δεις την επιβλητική θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, θα χαζέψεις τα πολυάριθμα οικήματα πέριξ της έπαυλης, θα κάνεις ποδήλατο ή ιππασία ή ένα πικ-νικ. Η είσοδος βέβαια στα κτήρια απαγορεύεται ωστόσο στις τακτικές ξεναγήσεις που οργανώνονται τα σαββατοκύριακα θα μάθεις πολλά για την ιστορία τους.

Το φαγητό

Εδώ σου «φυλάει» τα καλύτερα! Όλες οι γαστριμαργικές κουλτούρες του κόσμου συναντιούνται στην Κηφισιά. Η Ιταλική όμως έχει αναμφίβολα εξέχουσα θέση. Η Trattoria Athens είναι ένα μικρό τοπικό στέκι στη Νέα Ερυθραία, μόλις λίγα λεπτά μακριά από το πολύβουο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς. Ένας χώρος ζεστός και «οικείος» που θυμίζει ιταλική ταβέρνα, με γεύσεις εξίσου αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Στο Nolita Athens που στεγάζεται στο ξενοδοχείου Semiramis στο Κεφαλάρι, η επίσης ιταλική του κουζίνα έρχεται σε γοητευτική αντίθεση με την διακριτικά φωτισμένη νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα που επιμελήθηκαν οι LoT Architects. Αν το φαγητό δεν είναι στο πλάνο σου, αξίζει να επισκεφθείς το μπαρ του εστιατορίου.

arheio_lipsis.jpg

arheio_lipsis_1.jpg

arheio_lipsis_2.jpg

Τέλος, αν είσαι πιο «κλασσικός» τύπος, θα καθίσεις στο Salumaio και στο φωτεινό εσωτερικό του αίθριο. Μια ματιά στις deli βιτρίνες του με τα εκλεκτά ιταλικά αλλαντικά και τυριά θα σε προετοιμάσουν ψυχολογικά για τη θεϊκή εμπειρία μιας μακαρονάδας με μαύρη τρούφα.

arheio_lipsis_3.jpg

arheio_lipsis_4.jpg

Αν πάλι σου αρέσει να μεγαλουργείς στην κουζίνα του σπιτιού σου, τότε σίγουρα θα εκτιμήσεις την πλούσια γκάμα deli προϊόντων που θα ανακαλύψεις στο ολοκαίνουργιο I Fratti Deli που άνοιξε στο πίσω μέρος του ιταλικού εστιατορίου Il Fratti. Στον προσεγμένα λιτό χώρο του που θυμίζει μιλανέζικο cafe θα πιεις τον espresso σου ή θα απολαύσεις ένα ξεχωριστό πρωινό, ενώ δύσκολα θα αντισταθείς στα γλυκά που ετοιμάζει καθημερινά ο pastry chef, τα οποία μπορείς να πάρεις και για το σπίτι, όπως και τα μοναδικά deli προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις για να αποθεώσεις τις σπιτικές σου δημιουργίες.

img_4333.jpg

img_4338.jpg

img_4339.jpg

Η ζωή

Τα σαββατοκύριακα θα κάνεις απολαυστικούς περιπάτους και θα κάτσεις για καφέ στα αμέτρητα και ντιζαϊνάτα all day cafe που «ευημερούν» κατά μήκος των δρόμων. Το Menta ξεχωρίζει αφού η παλιά νεοκλασική μεζονέτα που το φιλοξενεί αποπνέει αριστοκρατικό αέρα περασμένης εποχής. Μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο και κρυμμένο στις πρασινάδες του όμορφου κήπου, ιδανικό για τα πρώτα φθινοπωρινά ή ανοιξιάτικα σαββατοκύριακα, το Menta γεμίζει με κόσμο μετά το μεσημέρι, οπότε φρόντισε να πας νωρίς. Το μοντέρνο φλερτάρει το vintage στο Different Beast, ένα ακόμη αγαπημένο στέκι για κάθε ώρα της ημέρας. Εξαιρετικός καφές και fusion γεύσεις σε μια ατμόσφαιρα που θα σε ταξιδέψει στο Μπρούκλιν.

arheio_lipsis_6.jpg

Και αφού έχεις τελειώσει με το φαγητό, θα περάσεις «απέναντι» στο Da Vinci για να ολοκληρώσεις την «αμαρτία» με εξωτικά σορμπέ και λαχταριστό gelato. Οι μεγάλοι χειροποίητοι κώνοι-βάφλες χωράνε όσες γεύσεις αντέχεις να μπερδέψεις.

arheio_lipsis_7.jpg

arheio_lipsis_8.jpg

img_0481.jpg
img_0487.jpg
img_0489.jpg

Τι θα δεις

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Μουσείο Γουλανδρή): Ιδρύθηκε το 1964 και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης στο φυσικό και ζωικό βασίλειο μέσα από την άρτια συλλογή του. Στο αίθριο του Μουσείου θα ευχαριστηθείς τον καφέ σου μακριά από την «φρενίτιδα» του κέντρου της Κηφισιάς.

Άλσος Συγγρού: Ένα ξεχωριστό δάσος-πάρκο εντός των τειχών της πόλης, στα σύνορα μεταξύ Κηφισιάς και Αμαρουσίου. Ιδανικό για ειδυλλιακές κυριακάτικες βόλτες.

Πού θα μείνεις

Semiramis Hotel: Τολμηρές γραμμές βιομηχανικού ντιζάιν με την υπογραφή του διάσημου Karim Rashid και funky-pop ατμόσφαιρα. Η διαμονή στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο του ομίλου Yes! στο Κεφαλάρι, μετατρέπεται σε αξέχαστη εμπειρία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Twenty One: επίσης μέλος του ομίλου Yes! και πρόσφατα ανακαινισμένο. Τα φωτεινά και μεγάλα δωμάτια, η μίνιμαλ αισθητική και ο καταπράσινος περίβολος συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα.

Φαγητό/Ποτό

Il Salumaio d'Atene: Ιταλική φινέτσα τόσο στις γεύσεις όσο και στον διάκοσμο κάτω από τα φωτεινά βιτρό του αίθριου. Εκλεκτά τυριά, κρέατα και αλλαντικά από την Ιταλία στις βιτρίνες του deli.

Cafe / Delicatessen I Frati: Μια δροσερή σαλάτα ή μια λαχταριστή πίτσα, ότι σου κάνει όρεξη, σε μια γρήγορη στάση από τα ψώνια. Το deli που άνοιξε πρόσφατα προτείνει γνωστά και άγνωστα ιταλικά προϊόντα και ένα πιο «απομονωμένο» χώρο για φαγητό.

Buba Bistrot Exotique: τα απαλά χρώματα και οι διακοσμητικές μίνιμαλ παρεμβάσεις που παραπέμπουν στην μακρινή ασιατική κουλτούρα δίνουν ξεχωριστή πνοή στο νεοκλασικό κτήριο που το φιλοξενεί. Το Buda άνοιξε το 2016 από την ομάδα του θρυλικού Bar Guru και συνδυάζει τις εξωτικές γεύσεις με ποτό και φανταστικά κοκτέιλ.

The Dalliance House: υπάρχει πάντα μια υπέροχη γωνιά για σένα στο Dalliance όποια εποχή κι αν το επισκεφθείς. Είτε στον πάνω όροφο για ζεστή σοκολάτα τις κρύες μέρες του χειμώνα, είτε στην όμορφη πίσω βεράντα του για ένα χαλαρό καλοκαιρινό κοκτέιλ. Τα πιάτα του επίσης ενδιαφέροντα.

Artisanal: εντυπωσιακός ανοικτός κήπος με άπλετο χώρο, ιδανικός για βραδινό ποτό.

Blue Pine: η επιτομή του εκλεκτού φαγητού σε ένα εστιατόριο που διαθέτει τη διακριτική πολυτέλεια μιας προηγούμενης εποχής.

Τηλέμαχος: Μια ταβέρνα με μακρά ιστορία και παράδοση στο καλό κρέας. Προσεγμένος, μεγάλος και φωτεινός χώρος μακριά από τον θόρυβο του κέντρου.

Παράμαλο: Γοητευτική, λιτή διακόσμηση και καλές θαλασσινές γεύσεις στη Νέα Κηφισιά.

Different Beast: Δημιουργική fusion κουζίνα και διακόσμηση που σου θυμίζει στέκι στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Διάσημο για τα brunch πιάτα του, όμως ασυναγώνιστα είναι και τα μίνι πιτσάκια που σερβίρει μετά τις 8 το βράδυ.

Nolita: Στο resto-bar που άνοιξε το 2016 στο χώρο του ξενοδοχείου Semiramis θα πας περισσότερο για το εκλεπτυσμένο στυλ και το υψηλής αισθητικής ντιζάιν που υπογράφουν οι LoT Architects, παρά για το φαγητό του.

Τα θερινά σινεμά Μπομπονιέρα και Χλόη είναι must για καλοκαιρινές σινεφίλ εξόδους. Θα χρειαστείς έξτρα αντικουνουπικό.

Menta: χαρακτηριστικός «κηφισιώτικος» αέρας σε ένα νεοκλασικό κρυμμένο στα πιο ήσυχα στενά της περιοχή.

Zillions: όμορφος κόσμος, εξαιρετικό παγωτό! Επίσης γοητευτικός εξωτερικός χώρος.

Kafeina: εκλεκτά αρώματα καφέ και ξηροί καρποί.

Common Secret Cafe: ευφάνταστες επιλογές για ένα απολαυστικό brunch. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το «κροκ-μαντάμ».

Αριστοκρατικόν: τις ξακουστές σοκολάτες και τις πραλίνες του καταστήματος που πρωτοάνοιξε το 1928 στο κέντρο της Αθήνας θα τις βρεις και στο αντίστοιχο κατάστημα των βορείων προαστίων. Τσέκαρε τις ώρες που είναι ανοικτό.

Βάρσος: από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Κηφισιάς. Η διακόσμηση και ο χώρος αντανακλούν τη μεγάλη ιστορία του.

Δέσποινα: χωρίς αμφιβολία το καλύτερο μιλ-φέιγ σε ολόκληρη την Αθήνα.


Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ