Περιβαλλον

Η Κοιλάδα του Αχελώου στο Ευρωπαϊκό Προσκήνιο

Η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου σε ημερίδα στην Αιτωλοακαρνανία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98618-197397.jpg

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου, όπου αποφασίστηκε στην Αθήνα η δημιουργία μιας Κοινής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών, και έχει ως στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων και να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, η Ευρωπαία Επίτροπος επισκέφτηκε και την Κοιλάδα του Αχελώου μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης πλην όμως πλούσιας σε φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά.

image

Η Ευρωπαία Επίτροπος ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου στο ορεινό χωριό Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην ημερίδα συζητήθηκε η πολιτική Συνοχής και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και ο προσανατολισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

image

«Η περιφερειακή πολιτική δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, αλλά τα 20 δις ευρώ που θα διατεθούν την επόμενη 7ετία στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής, θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο που θα σηματοδοτήσει τη στέρεη έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση. Από εδώ, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναδειχτεί αυτό το τόσο όμορφο τοπίο» ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος ενώ απευθυνόμενη στους Περιφερειάρχες τους ενθάρρυνε να υποβάλλουν οι ίδιοι προγράμματα με καινοτόμες ιδέες και ανταγωνιστικό προσανατολισμό που θα ανοίγουν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους έτσι ώστε να αναστραφεί η «διαρροή» των νέων προς το εξωτερικό.

Η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή είναι οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και συζητήθηκαν διεξοδικά στην ημερίδα. «Οι ευκαιρίες ανάδειξης της ελληνικής γεωργίας στηρίζονται στις νέες τάσεις διατροφής σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κοινοτική νομοθεσία, που περιέχει σειρά θετικών μέτρων, από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών ως τη στροφή της παραγωγής προς πιο ήπιες περιβαλλοντικά και πιο προσοδοφόρες ποιοτικά μορφές παραγωγής και στην εξασφαλισμένη εισροή πόρων άνω των 19 δις ευρώ για την ελληνική γεωργία την περίοδο 2014-20» ανέφερε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσσος Χανιώτης.

image

Όπως αναδείχτηκε από την ημερίδα οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι τεράστιες αλλά άμεσα συνδεδεμένες με το πώς θα εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία. Θα πρέπει να αναδείξει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά να γίνει πιο εξωστρεφής ενώ ο σεβασμός στο περιβάλλον και η καινοτομία είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πριν αναχωρήσει από την Κοιλάδα του Αχελώου η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου επισκέφτηκε την ιστορική μονή Σέλτσου και τα απομεινάρια της ιστορικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Η επίτροπος αφού προσκύνησε στη Ιερά Μονή τόνισε και τις δυνατότητες θρησκευτικού τουρισμού που έχει η Ελλάδα λέγοντας: «Αυτά τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία μπορούν να περάσουν ως στοιχεία του δικτύου του θρησκευτικού τουρισμού της Ελλάδας.»

Οι κάτοικοι για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της, της πρόσφεραν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που αναδεικνύουν την τοπική τεχνογνωσία αλλά και την ελληνική φιλοξενία καθώς και ένα γλυπτό που απεικονίζει την ιστορική γέφυρα Κοράκου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.