- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χελώνα 97 ετών γέννησε 4 μωρά - Έγινε η γηραιότερη μαμά στην ιστορία του είδους της
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου


Μια 97χρονη χελώνα Γαλαπάγκος έγινε μητέρα για πρώτη φορά - Είναι κάτοικος του Ζωολογικού Κήπου της Φιλαδέλφειας εδώ και σχεδόν 93 χρόνια
Η Μάμι, μια χελώνα Σάντα Κρουζ Γαλαπάγκος, γράφει ιστορία καθώς γίνεται μαμά για πρώτη φορά στα 97 της χρόνια.
Η χελώνα ζει στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας για σχεδόν 93 χρόνια — η επέτειος της άφιξής της πλησιάζει στα τέλη Απριλίου. Η Μάμι είναι πλέον η πρώτη χελώνα του είδους της που γεννά στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο. Επιπλέον, είναι η γηραιότερη χελώνα του είδους της που γίνεται μητέρα για πρώτη φορά σε ζωολογικό κήπο παγκοσμίως.
Αυτή τη στιγμή, η Μάμι μοιράζεται τέσσερα μικρά χελωνάκια, τα οποία θεωρούνται θηλυκά λόγω της θερμοκρασίας στην οποία εκκολάφθηκαν, με τον εξίσου ζωηρό πατέρα τους — τον 96χρονο Άμπρατσο. Ο Ζωολογικός Κήπος ανέφερε ότι ο Άμπρατσο εντάχθηκε στην οικογένεια των χελωνών Σάντα Κρουζ Γαλαπάγκος στο κτήμα το 2020.
Η Μάμι έβαλε τέσσερις φωλιές αυγών τα τελευταία δύο χρόνια, με την πιο πρόσφατη να περιλαμβάνει 16 αυγά τον Νοέμβριο του 2024. Αυτά είναι τα πρώτα αυγά της Μάμι που παράγουν μικρές χελώνες, και τα μωρά άρχισαν να εμφανίζονται στις 27 Φεβρουαρίου 2025.

Μέχρι τώρα, ο Ζωολογικός Κήπος πιστεύει ότι τα τέσσερα ανώνυμα μωρά είναι θηλυκά. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί και ενδέχεται να παράγουν νέες χελώνες. Κάποια από αυτά τα αυγά εκκολάφθηκαν σε θερμοκρασία που πιθανότατα θα δημιουργήσει αρσενικές χελώνες.
Αν και οι ενήλικες θηλυκές χελώνες του είδους μπορούν να φτάσουν σε βάρος πάνω από 250 λίβρες, τα μωρά αυτή τη στιγμή ζυγίζουν μόλις 70 έως 80 γραμμάρια. Ο Ζωολογικός Κήπος της Φιλαδέλφειας τα συγκρίνει με το βάρος ενός αυγού κοτόπουλου.
Οι αρσενικές χελώνες του είδους μπορεί να ζυγίζουν μέχρι 500 λίβρες.
Τα μωρά χελωνάκια θα παραμείνουν στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, πριν ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον τους.
Αυτή τη στιγμή διατηρούνται ασφαλή μέσα στο Κτίριο Ερπετών και Αμφιβίων του Ζωολογικού Κήπου και θα κάνουν την επίσημη εμφάνισή τους στις 23 Απριλίου, στην 93η επέτειο από την άφιξη της Μάμι.
«Η Μάμι θεωρείται μια από τις πιο γενετικά πολύτιμες χελώνες Γαλαπάγκος στο Σχέδιο Επιβίωσης Ειδών (SSP) της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (AZA). Επίσης, είναι η γηραιότερη γνωστή μητέρα για πρώτη φορά του είδους της στον κόσμο», ανέφερε ο Ζωολογικός Κήπος της Φιλαδέλφειας σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι τα παιδιά της «θεωρούνται από τα πιο γενετικά πολύτιμα του είδους τους κάτω από ανθρώπινη φροντίδα στον πλανήτη.»
«Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους και το γεγονός ότι η Μάμι είναι τόσο γενετικά πολύτιμη ως άγριο ζώο, αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία και επίτευγμα», δήλωσε η Λόρεν Αγκούστιν, διευθύντρια Ερπετών και Πουλιών του Ζωολογικού Κήπου, στην εφημερίδα The Washington Post.
Είναι επίσης μια ιστορική στιγμή για τον ζωολογικό κήπο, καθώς η Μάμι είναι μέλος της οικογένειας του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η Μάμι έφτασε στον Ζωολογικό Κήπο το 1932, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει επισκεφτεί τον Ζωολογικό Κήπο τα τελευταία 92 χρόνια, πιθανώς την έχει δει. Η όραση του Ζωολογικού Κήπου της Φιλαδέλφειας είναι ότι αυτά τα μικρά θα αποτελούν μέρος ενός ανθισμένου πληθυσμού χελωνών Γαλαπάγκος στον υγιή μας πλανήτη 100 χρόνια από τώρα», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ζωολογικού Κήπου της Φιλαδέλφειας, Δρ. Τζο-Ελ Μόγκερμαν.
(Με πληροφορίες του People)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εξαιρετικά καίριο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων
200.000 περιστατικά μόνο το 2024 - Οι φτωχότερες περιοχές πλήττονται περισσότερο
Ντοκιμαντέρ-μήνυμα ζωής από τον κορυφαίο Βρετανό φυσιοδίφη - Επιστρέφει με το «Ocean»
Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενεργειακή αυτονομία αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών
Ο Θοδωρής Χαριτίδης γράφει για τις κλιματικές προκλήσεις και πώς τα κτίρια πρέπει να πρασινίσουν
«Συμβιώνουμε αρμονικά, επιχειρούμε υπεύθυνα»
Ecogenia και The Hellenic Initiative Canada: Επέκταση του 1ου Σώματος Νεολαίας για το Κλίμα στην Ελλάδα
Τι ζητούν οι επιστήμονες
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαθέτουν μια δεξιότητα που θεωρούνταν μοναδική για τους ανθρώπους
Γιατί είναι χειρότερη η κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Tο 30% των ποταμών ξεχείλισαν, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ
Περισσότερα από το 40% συνδέονται με καρκίνο και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος
Δράσεις σε τρεις άξονες για τη μείωση των απωλειών
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή πλέον
Έρχονται «σκληρότεροι καύσωνες και πυρκαγιές» αυτό το καλοκαίρι
Παραμύθι με υψηλό περιβαλλοντικό κόστος παρά την οικολογική θεματολογία
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.