- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Θερμαίνοντας ένα νοσοκομείο με την ενέργεια από ένα DataCenter
Πώς λειτουργούν τα συστήματα ψύξης
Βιέννη: Το Κέντρο Δεδομένων της Interxion διοεχετεύει με ενέργεια το νοσοκομείο Floridsdorf
Πίσω από την πρόσοψη ενός φαινομενικά συνηθισμένου κτηρίου επί της Brünner Straße στη Βιέννη περισσότεροι από 120.000 servers δουλεύουν νυχθημερόν. Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας Κέντρο Δεδομένων που διαχειρίζεται η εταιρεία Interxion.
Για να λειτουργήσουν αποδοτικά και να μην υπερθερμαίνονται, οι servers αυτοί χρειάζονται μια σταθερή, σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Μέχρι πρόσφατα, το πλεόνασμα θερμότητας που προέκυπτε από τα συστήματα ψύξης έμενε ανεκμετάλλευτο. Κάποιος όμως σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Εκεί βρίσκεται το νοσοκομείο Floridsdorf, ένα πενταόροφο κτήριο 800 κλινών, με πάνω από 2.000 εργαζόμενους και χιλιάδες επισκέπτες.
Σήμερα, η πλεονάζουσα ενέργεια από το Data Center διοχετεύεται στο γειτονικό νοσοκομείο με ένα υπόγειο σύστημα αγωγών μήκους μερικών δεκάδων μέτρων. Το έργο ανέλαβε η Wien Energie με μια επένδυση €3.5 εκατ., εκ των οποίων οι €905.000 προήλθαν από το ταμείο του Υπουργείου Κλιματικής Προστασίας, όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος του φορέα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Βιέννη.
Η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από τα συστήματα ψύξης των servers είναι της τάξης των 26οC. Τα κυκλώματα ψύξης της Interxion συνδέθηκαν με το σύστημα ανάκτησης θερμότητας της Wien Energie με δύο εναλλάκτες θερμότητας. Στα υπόγεια του νοσοκομείου εγκαταστάθηκαν τρεις αντλίες που χρησιμοποιούν τη θερμότητα του Κέντρου Δεδομένων για να τροφοδοτήσουν το νοσοκομείο με ζεστό νερό σε θερμοκρασία έως 82οC. Το ψυχόμενο νερό επιστρέφει στους 16ο στο Data Center όπου και επαναχρησιμοποιείται για ψύξη, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό και τις ανάγκες του Κέντρου για ψύξη. Με δυο λόγια, το σύστημα «ανακυκλώνει» αποτελεσματικά την πλεονάζουσα θερμότητα από τις αίθουσες των servers και την μετατρέπει σε τηλεθέρμανση για το νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο Floridsdorf διαθέτει σωληνώσεις για το ζεστό νερό συνολικού μήκους 90.000 μέτρων και καταναλώνει 73.000 κυβικά ζεστού νερού ετησίως. Το κτήριο απαιτεί θέρμανση κατά μέσο όρο 150 ημέρες το χρόνο. Με το σύστημα «ανακύκλωσης» καλύπτει έως και το 70% των αναγκών του σε θέρμανση, μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου και εξοικονομώντας περίπου 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως σε ένα πρότυπο έργο ενεργειακής μετάβασης για τη Βιέννη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.