Περιβαλλον

Θερμαίνοντας ένα νοσοκομείο με την ενέργεια από ένα DataCenter

Πώς λειτουργούν τα συστήματα ψύξης

Ισαβέλλα Ζαμπετάκη
Λήδα Μπουζάλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερμαίνοντας ένα νοσοκομείο με την ενέργεια από ένα DataCenter

Βιέννη: Το Κέντρο Δεδομένων της Interxion διοεχετεύει με ενέργεια το νοσοκομείο Floridsdorf 

Πίσω από την πρόσοψη ενός φαινομενικά συνηθισμένου κτηρίου επί της Brünner Straße στη Βιέννη περισσότεροι από 120.000 servers δουλεύουν νυχθημερόν. Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας Κέντρο Δεδομένων που διαχειρίζεται η εταιρεία Interxion.

Για να λειτουργήσουν αποδοτικά και να μην υπερθερμαίνονται, οι servers αυτοί χρειάζονται μια σταθερή, σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Μέχρι πρόσφατα, το πλεόνασμα θερμότητας που προέκυπτε από τα συστήματα ψύξης έμενε ανεκμετάλλευτο. Κάποιος όμως σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Εκεί βρίσκεται το νοσοκομείο Floridsdorf, ένα πενταόροφο κτήριο 800 κλινών, με πάνω από 2.000 εργαζόμενους και χιλιάδες επισκέπτες.

Σήμερα, η πλεονάζουσα ενέργεια από το Data Center διοχετεύεται στο γειτονικό νοσοκομείο με ένα υπόγειο σύστημα αγωγών μήκους μερικών δεκάδων μέτρων. Το έργο ανέλαβε η Wien Energie με μια επένδυση €3.5 εκατ., εκ των οποίων οι €905.000 προήλθαν από το ταμείο του Υπουργείου Κλιματικής Προστασίας, όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος του φορέα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Βιέννη.

Θερμαίνοντας ένα νοσοκομείο με την ενέργεια από ένα DataCenter

Η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από τα συστήματα ψύξης των servers είναι της τάξης των 26οC. Τα κυκλώματα ψύξης της Interxion συνδέθηκαν με το σύστημα ανάκτησης θερμότητας της Wien Energie με δύο εναλλάκτες θερμότητας. Στα υπόγεια του νοσοκομείου εγκαταστάθηκαν τρεις αντλίες που χρησιμοποιούν τη θερμότητα του Κέντρου Δεδομένων για να τροφοδοτήσουν το νοσοκομείο με ζεστό νερό σε θερμοκρασία έως 82οC. Το ψυχόμενο νερό επιστρέφει στους 16ο στο Data Center όπου και επαναχρησιμοποιείται για ψύξη, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό και τις ανάγκες του Κέντρου για ψύξη. Με δυο λόγια, το σύστημα «ανακυκλώνει» αποτελεσματικά την πλεονάζουσα θερμότητα από τις αίθουσες των servers και την μετατρέπει σε τηλεθέρμανση για το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Floridsdorf διαθέτει σωληνώσεις για το ζεστό νερό συνολικού μήκους 90.000 μέτρων και καταναλώνει 73.000 κυβικά ζεστού νερού ετησίως. Το κτήριο απαιτεί θέρμανση κατά μέσο όρο 150 ημέρες το χρόνο. Με το σύστημα «ανακύκλωσης» καλύπτει έως και το 70% των αναγκών του σε θέρμανση, μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου και εξοικονομώντας περίπου 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως σε ένα πρότυπο έργο ενεργειακής μετάβασης για τη Βιέννη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.