- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Αχελώος το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας πηγάζει από την Νοτιοδυτική Πίνδο, διασχίζει τον ορεινό όγκο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Στις εκβολές του σχηματίζεται ένα εκτεταμένο Δέλτα που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Μεσογείου και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.
Στην αρχαιότητα λατρεύτηκε ως Θεός, ενώ στις κοίτες του αναπτύχθηκαν πολιτισμοί. Ίχνη των πολιτισμών αυτών εξακολουθούν να υπάρχουν στα ορεινά χωριά που διασχίζει ο Αχελώος. Τα ερείπια των κάστρων, οι πέτρινες τοξοτές γέφυρες και οι βυζαντινές εκκλησιές, είναι εκεί και μαρτυρούν την αίγλη που είχε κάποτε η περιοχή. Τα ατελείωτα στριφογυρίσματα του ποταμού στα ορεινά χωριά της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, δημιουργούν απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία και μοναδικά οικοσυστήματα διεθνούς σημασίας, που πρέπει να προστατευθούν και να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ευλαβικά, όπως στο πέρασμα του χρόνου διατηρήθηκαν και παραδόθηκαν σε μας.
Ωστόσο οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, από τη δεκαετία του ’50 με τη κατασκευή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων μέχρι σήμερα με το εγκληματικό έργο της εκτροπής του Αχελώου, εκτόπισαν τους ντόπιους πληθυσμούς με αποτέλεσμα η πλούσια κοιλάδα να παρακμάσει και οι συνθήκες διαβίωσης των λιγοστών πλέον κατοίκων να είναι πραγματικά δύσκολες.
Στο video που ακολουθεί με τίτλο «Κοιλάδα του Αχελώου εκεί που οι ομορφιές της φύσης συναντούν τις δυσκολίες της ζωής» μπορείτε να δείτε τα πανέμορφα τοπία, που τα βουνά εναλλάσσονται με το υδάτινο στοιχείο, αλλά και να ακούσετε την κραυγή αγωνίας των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής και της ζωής τους. «Είμαστε ακριβώς στο χείλος του Γκρεμού είμαστε….Στον Αχελώο δίπλα» θα πει ο Μιλτιάδης.
Η φωνή του στην Ελλάδα δεν ακούγεται, ακούστηκε όμως στην Ευρώπη όπου τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για υλική και ηθική στήριξη στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα θα πει για τον Αχελώο: « Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι μια από τις φτωχότερες αλλά πλούσια σε ομορφιά περιοχή της Ευρώπης. Η πολιτιστική κληρονομιά, ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά της ευρύτερης περιοχής μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, κάθε έθνους αποτελεί ενιαίο σύνολο που πρέπει να διατηρούμε και να σεβόμαστε. Βοηθά τους ανθρώπους να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν τους. θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά σχετικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναπόσπαστη σύνδεση της με την καθημερινή ζωή μας». Η κ. Σύλβια Κόστα κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναδείξει την Κοιλάδα του Αχελώου ως ένα σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία και λάμψη.
Ακολουθεί το video:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.