- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ευρωπαϊκό STOP στην καταστροφή του Κυπαρισσιακού Κόλπου
Εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία, καθώς οι ακτές του αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα στη Μεσόγειο. Ένας άλλος λόγος περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής είναι οι αμμοθίνες και η σημασία που έχουν για την προστασία του εδάφους από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας. Για τους λόγους αυτούς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura.
Ωστόσο η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας για τη διατήρηση της περιοχής. Αντίθετα έχουν διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί δρόμοι, έχουν ανεγερθεί κτίσματα, η παραλία του οικισμού Καλό Νερό έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ εκκρεμούν 47 αιτήσεις οικοδομικών αδειών για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών με πισίνες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν η σταδιακή υποβάθμιση των οικοτόπων, η παρενόχληση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και η καταστροφή των θινικών σχηματισμών.
Η συνέπεια των παραπάνω καταστροφών ήταν η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Μάρτιο του 2014, ενώ το ίδιο διάστημα άνοιξε και ο φάκελος από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προλάβει τις καταδίκες της χώρας ετοίμασε ένα Προεδρικό Διάταγμα που όμως μάλλον κουκούλωνε τα θέματα παρά τα έλυνε. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς το Προεδρικό Διάταγμα νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα οι παράνομοι δρόμοι που έχουν ανοιχθεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι αμμοθίνες που έχουν καταστραφεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της στο Στρασβούργο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα όπου καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής. Χαρακτηριστικό της έντονης ευρωπαϊκής αντίδρασης είναι η απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2014 η Σύμβαση επισκέφτηκε την περιοχή για επιτόπου αξιολόγηση του βιότοπου και των προβλημάτων προστασίας.
Παρότι το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσταση της Σύμβασης της Βέρνης, επιμένει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιοχής, εκφράζονται φόβοι ότι το ψήφισμα της Βέρνης είναι ο προάγγελος μια ακόμη καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.