- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Μακρόν και η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας
Συμφωνία για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 υπέγραψαν η Γαλλία και 22 άλλες χώρες στο περιθώριο της Διάσκεψης COP28 για το Κλίμα.
Συμφωνία για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 υπέγραψαν η Γαλλία και 22 άλλες χώρες στο περιθώριο της Διάσκεψης COP28 για το Κλίμα.
Αν και νομικά μη δεσμευτική, η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει «τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ουδετερότητας άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα». Στις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.
Στη δήλωσή τους επισημαίνουν επίσης ότι σύμφωνα με μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC], η πυρηνική ενέργεια τριπλασιάζει περίπου την παγκόσμια εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ από το 2020 έως το 2050 στο μέσο σενάριο του 1,5°C. Επιπλέον, η τελική διακήρυξη του COP28 αναφέρει ότι τα κράτη θα συνεργαστούν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών θα υπάγεται στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας.
«Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε», δήλωσε θριαμβευτικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι ο τριπλασιασμός της πυρηνικής παραγωγικής ικανότητας «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο». Τώρα, είπε, θα πρέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες να συμπεριλάβουν την πυρηνική στη δανειακή πολιτική τους για ενεργειακά προγράμματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών στις αναδυόμενες οικονομίες. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επενδύσουν σε μικρούς αντιδραστήρες νέας γενιάς (SMR – Small Modular Reactors), οι οποίοι είναι ασφαλείς, αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα και μια στρατηγική επένδυση για ενεργειακή αυτονομία», είπε ο Μακρόν.
Πριν από λίγο καιρό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Τιερί Μπρετόν, αποκάλυψε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τους SMR, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2024.
Τα πυρηνικά είναι «ψευδής λύση»
Ωστόσο, οι φωνές εναντίον των πυρηνικών δυναμώνουν. «Με βάση τους συγκεκριμένους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, η ιδέα μιας διεθνούς δέσμευσης είναι γελοία… και αντάξια κάποιων που ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας παρά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Jean-Luc Mélenchon, ιδρυτής του αριστερού κόμματος La France Insoumise.
Το να ποντάρεις όλα σου τα λεφτά στην πυρηνική ενέργεια «είναι μια ψευδής λύση», δήλωσε η Karima Delli, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας το λέει ξεκάθαρα: πρέπει να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τέλος, με δελτίο τύπου, η Greenpeace επέκρινε την «πυρηνική εμμονή του Μακρόν, η οποία κρύβει την έλλειψη σοβαρότητάς του όταν πρόκειται για δράσεις για το κλίμα».
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.