Περιβαλλον

Ο Μακρόν και η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας

Συμφωνία για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 υπέγραψαν η Γαλλία και 22 άλλες χώρες στο περιθώριο της Διάσκεψης COP28 για το Κλίμα.

Contributor Athens Voice
clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μακρόν και η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας
© EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Συμφωνία για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 υπέγραψαν η Γαλλία και 22 άλλες χώρες στο περιθώριο της Διάσκεψης COP28 για το Κλίμα.

Αν και νομικά μη δεσμευτική, η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει «τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ουδετερότητας άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα». Στις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν επίσης ότι σύμφωνα με μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC], η πυρηνική ενέργεια τριπλασιάζει περίπου την παγκόσμια εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ από το 2020 έως το 2050 στο μέσο σενάριο του 1,5°C.  Επιπλέον, η τελική διακήρυξη του COP28 αναφέρει ότι τα κράτη θα συνεργαστούν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών θα υπάγεται στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας.

«Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε», δήλωσε θριαμβευτικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι ο τριπλασιασμός της πυρηνικής παραγωγικής ικανότητας «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο». Τώρα, είπε, θα πρέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες να συμπεριλάβουν την πυρηνική στη δανειακή πολιτική τους για ενεργειακά προγράμματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών στις αναδυόμενες οικονομίες. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επενδύσουν σε μικρούς αντιδραστήρες νέας γενιάς (SMR – Small Modular Reactors), οι οποίοι είναι ασφαλείς, αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα και μια στρατηγική επένδυση για ενεργειακή αυτονομία», είπε ο Μακρόν.

Πριν από λίγο καιρό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Τιερί Μπρετόν, αποκάλυψε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τους SMR, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2024.

Τα πυρηνικά είναι «ψευδής λύση»

Ωστόσο, οι φωνές εναντίον των πυρηνικών δυναμώνουν. «Με βάση τους συγκεκριμένους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, η ιδέα μιας διεθνούς δέσμευσης είναι γελοία… και αντάξια κάποιων που ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας παρά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Jean-Luc Mélenchon, ιδρυτής του αριστερού κόμματος La France Insoumise.

Το να ποντάρεις όλα σου τα λεφτά στην πυρηνική ενέργεια «είναι μια ψευδής λύση», δήλωσε η Karima Delli, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας το λέει ξεκάθαρα: πρέπει να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τέλος, με δελτίο τύπου, η Greenpeace επέκρινε την «πυρηνική εμμονή του Μακρόν, η οποία κρύβει την έλλειψη σοβαρότητάς του όταν πρόκειται για δράσεις για το κλίμα».

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ