Εντυπωσιακά γλυπτά από λαμαρίνες και σίδερα μεταδίδουν μήνυμα ανακύκλωσης στον Αλμυρό
Μια δημιουργία μοναδικών γλυπτών με σημαντικά μηνύματα
Στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στον Αλμυρό Βόλου έξι καλλιτέχνες μετέδωσαν το μήνυμα της ανακύκλωσης μέσα από τα έργα τους
Ένα σιδερένιο αγόρι διαβάζει με προσήλωση ένα βιβλίο στο έδαφος ενός πάρκου, ένα φουτουριστικό δέντρο απλώνει τα μεταλλικά φύλλα του σε κάθε πλευρά του ορίζοντα. Όχι δεν πρόκειται για σκηνές από sci-fi ταινία του Ρίντλει Σκοτ ή από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Άρθουρ Κλαρκ.
Πρόκειται για πραγματική εικόνα που αντικρίζει κάνεις σε ένα ξεχωριστό σημείο του Αλμυρού στην Μαγνησία.
Μια εντυπωσιακή υπαίθρια γλυπτοθήκη με έργα που δημιουργήθηκαν από παλιά σίδερα, λαμαρίνες ακόμα και κουτάλια κοσμεί την περιοχή το τελευταίο διάστημα. Τα πρωτότυπα έργα τέχνης, που κερδίζουν τις εντυπώσεις, δεν είναι μόνο εμπνευσμένα δημιουργήματα φτιαγμένα με μεγάλη όρεξη και μεράκι αλλά μεταδίδουν ταυτόχρονα με το πιο ευφάνταστο τρόπο το μήνυμα της ανακύκλωσης σε μια εποχή που ο πλανήτης "μιλάει" από μόνος του για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αλμυρού με την αρωγή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έξι καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα από σιδερένια κομμάτια, λαμαρίνες ακόμα παλιά πιρούνια, καταφέρνοντας με την τέχνη τους να στολίσουν ένα όμορφο σημείο στην θέση «Πλατάνια» του Αλμυρού, που κανείς όταν το επισκέπτεται δεν φαντάζεται ότι πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι καλλιτέχνες με την φαντασία τους ζωντάνεψαν όχι μόνο τα αντικείμενα αλλά και ολόκληρο τον χώρο.
Πώς προέκυψε όμως η όμορφη αυτή ιδέα;
Ο γνωστός εικαστικός κ. Απόστολος Χασιώτης, τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ATHENS VOICE: «Εντάσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο των κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά με τα οποία εγώ ασχολούμαι από την δεκαετία του 90' και είναι ένα πεδίο που αυτή την εποχή παρουσιάζει μια άνθηση στην Ελλάδα. Τα έργα από ανακυκλώσιμα υλικά κερδίζουν περισσότερο έδαφος και στο δημόσιο χώρο και σε εκθέσεις. Οπότε μέσα από μια συνάντηση που είχα με τον διακεκριμένο γλύπτη και δάσκαλο Θεόδωρο Παπαγιάννη ο οποίος και αυτός ασχολείται με έργα από υλικά ανακύκλωσης συν τοις άλλοις - και με αφορμή ένα Συμπόσιο που κάνει εκείνος στο Ελληνικό των Ιωαννίνων - του πρότεινα αν θέλει να συμμετέχει σε μια διοργάνωση στο δικό μου τόπο, στον Αλμυρό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Συμπόσιο που να βασίζεται αποκλειστικά σε υλικά ανακύκλωσης. Έτσι συγκροτήθηκε μια ομάδα καλλιτεχνών, μέσα από τον κύκλο των παλιών μαθητών και συνεργατών του.
Στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό βρεθήκαμε συνολικά έξι καλλιτέχνες και συγκεκριμένα πέρα από εμένα συμμετείχαν επίσης ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Αθανάσιος Μπερούτσος, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο Κωνσταντίνος Μάρος και ο Ιωάννης Μαυρίκος.
Η αρχική ιδέα του Συμποσίου μάλιστα ήταν να είναι και συνεργατική. Θέλαμε δηλαδή να αναδείξουμε τις συνεργασίες μεταξύ των καλλιτεχνών ώστε να δημιουργήσουν έργα από κοινού. Στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν περιλαμβάνονται τρία έργα μεγάλων διαστάσεων. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης καθοδήγησε τον Ιορδάνη Ποιμενίδη, ο οποίος έκανε την κατασκευή του “Δέντρου με τη Φωλιά”. Το “Κρανίο Κουκουβάγιας” κατασκευάστηκε από κοινού από του Γιάννη Μαυρίκου και τον Κώστα Μάρου. Το “Παιδί που διαβάζει κάτω από το Δέντρο” είναι ένα συνεργατικό έργο οπού ο κάθε καλλιτέχνης, κάτω από μια κοινή ιδέα, κατασκεύασε το δικό του κομμάτι. Το “Δέντρο” το δημιούργησα εγώ και το «Παιδί που διαβάζει» ο Αθανάσιος Μπερούτσος». Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά με τα έργα που κοσμούν την περιοχή να καθηλώνουν τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.
Μια πρωτοβουλία που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μοναδικών γλυπτών με σημαντικά μηνύματα. Οι έξι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, άνοιξαν με τον δικό τους τρόπο, ένα ακόμη παράθυρο στην προστιθέμενη αξία του πολιτισμού με τα δημιουργήματα τους, αφού δεν προσφέρουν μόνο αισθητικά στον χώρο αλλά δίνουν παράλληλα αφορμή για ώριμη σκέψη γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.