- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εκτός ελέγχου τα πλαστικά απόβλητα στην Αφρική
Αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται κάθε λεπτό
Αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται κάθε λεπτό
Τα πλαστικά απόβλητα «ξεφεύγουν από τον έλεγχο» σε ολόκληρη την Αφρική, όπου αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Με τα σημερινά επίπεδα, αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται ανοιχτά στην υποσαχάρια Αφρική κάθε λεπτό, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Tearfund.
Αν η τάση συνεχιστεί αμείωτη, η περιοχή προβλέπεται να καταλήξει με 116 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων ετησίως έως το 2060, έξι φορές περισσότερα από τους 18 εκατ. τόνους αποβλήτων που παράγονται το 2019. Ο κύριος μοχλός αύξησης της κατανάλωσης πλαστικών στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, είναι η ζήτηση για οχήματα και άλλα προϊόντα εν μέσω της αύξησης του εισοδήματος και της αύξησης του πληθυσμού.
Συνολικά, η χρήση πλαστικού παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης πλαστικού που προβλέπεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, όπου πολλές χώρες δεν έχουν την ικανότητα να το διαχειριστούν, αποκαλύφθηκε πριν από μια συνάντηση κυβερνήσεων στο Ναϊρόμπι της Κένυας την επόμενη εβδομάδα για την κατάρτιση μιας συνθήκης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.
Ο Rich Gower, ανώτερος οικονομολόγος του Tearfund, δήλωσε: «Τα σημάδια της περιβαλλοντικής κατάρρευσης είναι παντού γύρω μας, αλλά αυτή η συνθήκη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την κρίση των πλαστικών και να βελτιώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Μεγάλο μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται στην υποσαχάρια Αφρική είναι πλαστικές συσκευασίες και καταλήγει να πετιέται και να καίγεται», πρόσθεσε. Προέτρεψε, δε, τους διαπραγματευτές στο Ναϊρόμπι να συμφωνήσουν σε σημαντικές μειώσεις της παραγωγής πλαστικού και να θέσουν τους συλλέκτες απορριμμάτων, οι οποίοι διαθέτουν το 60% των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων, στο επίκεντρο της συνθήκης.
Ελλείψει παγκόσμιων κανόνων και ρυθμίσεων, οι άνθρωποι που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι συλλέκτες απορριμμάτων που απορρίπτουν τα απόβλητα, φέρουν δυσανάλογα το κύριο βάρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία από τη ρύπανση από πλαστικό.
Πηγή: The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.