Περιβαλλον

Εκτός ελέγχου τα πλαστικά απόβλητα στην Αφρική

Αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται κάθε λεπτό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφρική: Εκτός ελέγχου τα πλαστικά απόβλητα στην ήπειρο
Αφρική: Εκτός ελέγχου τα πλαστικά απόβλητα στην ήπειρο © Unsplash

Αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται κάθε λεπτό

Τα πλαστικά απόβλητα «ξεφεύγουν από τον έλεγχο» σε ολόκληρη την Αφρική, όπου αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Με τα σημερινά επίπεδα, αρκετά πλαστικά απορρίμματα για να καλύψουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πετιούνται ή καίγονται ανοιχτά στην υποσαχάρια Αφρική κάθε λεπτό, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Tearfund.

Αν η τάση συνεχιστεί αμείωτη, η περιοχή προβλέπεται να καταλήξει με 116 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων ετησίως έως το 2060, έξι φορές περισσότερα από τους 18 εκατ. τόνους αποβλήτων που παράγονται το 2019. Ο κύριος μοχλός αύξησης της κατανάλωσης πλαστικών στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, είναι η ζήτηση για οχήματα και άλλα προϊόντα εν μέσω της αύξησης του εισοδήματος και της αύξησης του πληθυσμού.

Συνολικά, η χρήση πλαστικού παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης πλαστικού που προβλέπεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, όπου πολλές χώρες δεν έχουν την ικανότητα να το διαχειριστούν, αποκαλύφθηκε πριν από μια συνάντηση κυβερνήσεων στο Ναϊρόμπι της Κένυας την επόμενη εβδομάδα για την κατάρτιση μιας συνθήκης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Ο Rich Gower, ανώτερος οικονομολόγος του Tearfund, δήλωσε: «Τα σημάδια της περιβαλλοντικής κατάρρευσης είναι παντού γύρω μας, αλλά αυτή η συνθήκη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την κρίση των πλαστικών και να βελτιώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Μεγάλο μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται στην υποσαχάρια Αφρική είναι πλαστικές συσκευασίες και καταλήγει να πετιέται και να καίγεται», πρόσθεσε. Προέτρεψε, δε, τους διαπραγματευτές στο Ναϊρόμπι να συμφωνήσουν σε σημαντικές μειώσεις της παραγωγής πλαστικού και να θέσουν τους συλλέκτες απορριμμάτων, οι οποίοι διαθέτουν το 60% των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων, στο επίκεντρο της συνθήκης.

Ελλείψει παγκόσμιων κανόνων και ρυθμίσεων, οι άνθρωποι που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι συλλέκτες απορριμμάτων που απορρίπτουν τα απόβλητα, φέρουν δυσανάλογα το κύριο βάρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία από τη ρύπανση από πλαστικό.

Πηγή: The Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ