- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή κρασιού
Το «θετικό» στην όλη υπόθεση
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή κρασιού - Το «θετικό» στην όλη υπόθεση
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά επτά τοις εκατό σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο διακυβερνητικός οργανισμός, καθώς παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του.
«Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος παρέχει στοιχεία σε χώρες παραγωγής και κατανάλωσης σταφυλιών και οίνου.
Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο είχαν σημαντική πτώση της παραγωγής. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται μεταξύ 10 και 30%.
Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία να ανακτήσει την πρώτη θέση καθώς η παραγωγή της παρέμεινε σταθερή.
Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αν και η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και ήταν μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Υπάρχει θετικό στην μειωμένη παγκόσμια παραγωγή;
Το θετικό στοιχείο, αν υπάρχει, για τον κλάδο είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.
Σε «ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο OIV.
Ενώ ο OIV κάνει λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή, δεν την έχει ακόμη συνδέσει οριστικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Inaki Garcia de Cortazar-Atauri στο γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών INRAE.
Ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι οι ζημιές στην Ιταλία οφείλονται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό τόσο καλά όσο το φυσικό έδαφος.
Όμως «μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με καύσωνες ή βροχερές περιόδους να πλήττουν ορισμένες περιοχές και να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως το ωίδιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.