Περιβαλλον

Η παραγωγή τσιμέντου υπεύθυνη για το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο: «Τα τρία τέταρτα των υποδομών που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί», όπως προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Contributor Athens Voice
clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η παραγωγή τσιμέντου υπεύθυνη για το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η παραγωγή τσιμέντου και η υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Τι αναφέρει η Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA)

Εάν το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα στον πλανήτη ήταν «μια χώρα» θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, ακριβώς πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί λέμε ότι το σκυρόδεμα και το τσιμέντο αντιπροσωπεύουν ένα από τα χειρότερα αποτυπώματα άνθρακα στον βιομηχανικό τομέα; Απάντηση: Το τσιμέντο είναι το υλικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, με ρυθμό περίπου 150 τόνους ανά δευτερόλεπτο! Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος παράγονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία συγκεντρώνει τους κύριους παράγοντες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Holcim (Ελβετία, πρώην Lafarge-Holcim) της μεξικάνικης Cemex ή της κινεζικής CNBM.

Η παραγωγή τσιμέντου, βασικό συστατικό του σκυροδέματος, είναι από μόνη της υπεύθυνη για το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την GCCA – τρεις φορές δηλαδή περισσότερο από τα αεροπορικά ταξίδια. Το διακύβευμα είναι κρίσιμο: «Τα τρία τέταρτα των υποδομών που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί», όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

Βέβαια η βιομηχανία δεν μένει αδρανής. Βασίζεται εν πολλοίς σε νέα «πράσινα» τσιμέντα που χρησιμοποιούν υλικά από ανάκτηση αντί για κλίνκερ. Στη Βρετανία, το ποσοστό υποκατάστασης είναι ήδη 26%, σύμφωνα με το GCCA. Στη Γαλλία, ένα νέο πρότυπο για τσιμέντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022. Η παγκόσμια βιομηχανία σκυροδέματος, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της το 2021 να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, έθεσε στόχο να μειώσει τις εκπομπές της κατά «επιπλέον 25%» έως το 2030, γεγονός που θα της επιτρέψει να αποφύγει την απελευθέρωση 5 δισεκατομμυρίων τόνων CO2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να παραχθεί ένας τόνος τσιμέντου, με καύση στους 1.400°C, εκλύεται επίσης ένας τόνος C02!

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.