Περιβαλλον

Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Ο μύθος ότι η κοινωνική οικονομία απευθύνεται μόνο στα φτωχά κράτη καταρρίπτεται

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82139-165643.jpg

Η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να αναγνωρίζεται πλέον ως σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ευρώπης. Ο μύθος ότι η κοινωνική οικονομία απευθύνεται μόνο στα φτωχά κράτη καταρρίπτεται, αφού οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί βρίσκονται στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά όπως Γερμανία, Δανία, Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Γαλλία.

Στην Ελλάδα αφενός μεν ότι το συνεταιριστικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν έδωσε και το καλύτερο παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας, αφετέρου το γεγονός ότι η συνεργασία δεν είναι και τόσο μέσα στην ελληνική κουλτούρα, είναι ίσως οι βασικοί παράγοντες που η χώρα μας έχει μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και σε αυτόν το τομέα.

Ωστόσο η συζήτηση στην Ευρώπη για την κοινωνική οικονομία έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει την πρώτη έρευνα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη των 28, και την Ιταλική Προεδρεία να την έχει σε εξέχουσα θέση στην ατζέντα της. Με αφορμή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τις προοπτικές και την ελπίδα για το μέλλον που δημιουργεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οργανώθηκε στην Αθήνα Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Το Φόρουμ συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι «Άνεμος Ανανέωσης» , το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, η 180 Μοίρες-Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση,BENISI- Scaling Social Innovation, το Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), το Impact Hub και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Οι φορείς που συμμετείχαν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επιβεβαίωσαν την πεποίθηση τους ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν, όπως η συνεργασία και η αμοιβαιότητα, η διαφάνεια και η δημοκρατική τους διοίκηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στη εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον αυτό που αναδείχτηκε στο Φόρουμ είναι ότι η κοινωνική οικονομία φεύγει πέρα από τις συνηθισμένες δραστηριότητες και κατακτά τομείς που μέχρι τώρα την αποκλειστικότητα είχε το κράτος ή πολύ μεγάλες εταιρείες. Τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων. Για να καταλάβουμε τη δυναμική, αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 2.400 ενεργειακοί συνεταιρισμοί που παράγουν έργο σε αντίθεση με την Ελλάδα που υπάρχουν μόνο τρεις και είναι στα χαρτιά. Η συγκεχυμένη πολιτική και η γραφειοκρατία είναι κάποιοι από τους λόγους που δεν μπορούν οι συνεταιρισμοί αυτοί να προχωρήσουν στην Ελλάδα.

Στο Φόρουμ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ενώ δόθηκε και η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν τη δικτύωση εκείνη που χρειάζεται για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας έκλεισε με μια Διακήρυξη όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: « Το μέλλον για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι η οικοδόμηση της από τα κάτω, και η δημιουργία θεσμών συμβουλευτικής και υποστήριξης από τις ίδιες τις πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας. Οι καλές πρακτικές και η τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην κοινωνική συνεργατική οικονομία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.