- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κοινωνική επιχειρηματικότητα
Ο μύθος ότι η κοινωνική οικονομία απευθύνεται μόνο στα φτωχά κράτη καταρρίπτεται
Η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να αναγνωρίζεται πλέον ως σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ευρώπης. Ο μύθος ότι η κοινωνική οικονομία απευθύνεται μόνο στα φτωχά κράτη καταρρίπτεται, αφού οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί βρίσκονται στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά όπως Γερμανία, Δανία, Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Γαλλία.
Στην Ελλάδα αφενός μεν ότι το συνεταιριστικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν έδωσε και το καλύτερο παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας, αφετέρου το γεγονός ότι η συνεργασία δεν είναι και τόσο μέσα στην ελληνική κουλτούρα, είναι ίσως οι βασικοί παράγοντες που η χώρα μας έχει μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και σε αυτόν το τομέα.
Ωστόσο η συζήτηση στην Ευρώπη για την κοινωνική οικονομία έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει την πρώτη έρευνα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη των 28, και την Ιταλική Προεδρεία να την έχει σε εξέχουσα θέση στην ατζέντα της. Με αφορμή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τις προοπτικές και την ελπίδα για το μέλλον που δημιουργεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οργανώθηκε στην Αθήνα Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Το Φόρουμ συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι «Άνεμος Ανανέωσης» , το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, η 180 Μοίρες-Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση,BENISI- Scaling Social Innovation, το Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), το Impact Hub και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Οι φορείς που συμμετείχαν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επιβεβαίωσαν την πεποίθηση τους ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν, όπως η συνεργασία και η αμοιβαιότητα, η διαφάνεια και η δημοκρατική τους διοίκηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στη εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Επιπλέον αυτό που αναδείχτηκε στο Φόρουμ είναι ότι η κοινωνική οικονομία φεύγει πέρα από τις συνηθισμένες δραστηριότητες και κατακτά τομείς που μέχρι τώρα την αποκλειστικότητα είχε το κράτος ή πολύ μεγάλες εταιρείες. Τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων. Για να καταλάβουμε τη δυναμική, αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 2.400 ενεργειακοί συνεταιρισμοί που παράγουν έργο σε αντίθεση με την Ελλάδα που υπάρχουν μόνο τρεις και είναι στα χαρτιά. Η συγκεχυμένη πολιτική και η γραφειοκρατία είναι κάποιοι από τους λόγους που δεν μπορούν οι συνεταιρισμοί αυτοί να προχωρήσουν στην Ελλάδα.
Στο Φόρουμ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ενώ δόθηκε και η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν τη δικτύωση εκείνη που χρειάζεται για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας έκλεισε με μια Διακήρυξη όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: « Το μέλλον για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι η οικοδόμηση της από τα κάτω, και η δημιουργία θεσμών συμβουλευτικής και υποστήριξης από τις ίδιες τις πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας. Οι καλές πρακτικές και η τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην κοινωνική συνεργατική οικονομία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.