- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Υδάτινες Γέφυρες
Περιορισμένοι υδάτινοι πόροι: ένα απ'τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας
Με αφορμή τα 25 χρόνια από τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, έγινε στη Γερμανία μία έρευνα για το κατά πόσο οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία ενδιαφέρεται μόνο για την επίτευξη προσωπικών στόχων. Οι σύγχρονες κοινωνίες όμως για να κάνουν την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή έχουν ανάγκη από ενεργούς πολίτες. Από πολίτες που δραστηριοποιούνται τόσο στα απλά θέματα της καθημερινότητας όσο και στα μεγαλύτερα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.
Ένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ορθολογική διαχείριση του νερού, είναι απαραίτητη για την αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων. Στην Ελλάδα αφενός μεν επειδή ο πολύτιμος φυσικός πόρος υπάρχει σε αφθονία, αφετέρου επειδή η περιβαλλοντική μας συνείδηση αλλά και οι υποδομές μας είναι ελλιπής έχουμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης ξεκινούν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και το ημιαστικό νερό. Το Πρόγραμμα «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό» επιδιώκει μέσα από τις δράσεις του να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς στα θέματα διαχείρισης του νερού στη πόλη.
Οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ενημέρωσης. Να ιεραρχήσουν και να αναδείξουν τα βασικότερα προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού στην πόλη τους, ώστε να υπάρξει μια πραγματική καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και οι κατάλληλες πολιτικές για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού.
Μέσα από τις πολλές και διαφορετικές δράσεις, όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικά σεμινάρια του προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης σε θέματα επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, το τελικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη συνεργασίας πολιτών και φορέων. Επιπλέον οι πολίτες θα εμπεδώσουν και μια νέα σχέση με τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Μια σχέση όπου συνυπάρχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό με την υποχρέωση της προστασίας του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.