Οι Λειψοί πρωτοπορούν και πάλι και φυτεύουν υποβρύχιους κήπους
Ακόμα ένα καινοτόμο αειφόρο project
Λειψοί: Το νησί πρωτοπορεί ξανά και φυτεύει υποβρύχιους κήπους - Ακόμα ένα καινοτόμο αειφόρο project
Μία διεθνώς πρωτοποριακή διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας με τη χρήση σπόρων, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έπειτα από τρεις μήνες προετοιμασίας.
Μία διεθνώς πρωτοποριακή διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας με τη χρήση σπόρων, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νησί των Λειψών, στον κόλπο του υπό - δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.#Lipsi #visitlipsi #Greece #Visitgreece #Λειψοί pic.twitter.com/DZRl4BgSgP
— Visit Lipsi (@VisitLipsi) June 29, 2023
Δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου της καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, αυτός ο τρόπος φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως. Το καινοτόμο εγχείρημα έλαβε χώρα στο νησί των Λειψών, στον κόλπο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια καταγράφηκε ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, ενώ την άνοιξη σε πολλές ακτές του Αιγαίου καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση καρπών και σπόρων.
Έχοντας συλλέξει περισσότερους από 12.000 σπόρους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» προετοίμαζαν επί τρεις μήνες την πειραματική φύτευση. Η σημασία του εγχειρήματος είναι μεγάλη, καθώς τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται τα «δάση των θαλασσών». Δεν είναι φύκη αλλά αποτελούν ένα ανώτερο είδος φυτού, ανθοφορούν και καρποφορούν, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και εντοπίζονται μόνο στη Μεσόγειο. Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών όπου ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων.
Η ιστορική επιτυχία του καινοτόμου αειφόρου εγχειρήματος εναρμονίζεται πλήρως και ενισχύεται από τη βιώσιμη τουριστική προσέγγιση των Λειψών. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Λειψών, σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εφαρμόζουν δραστικές μεθόδους ανακύκλωσης, διατηρούν τις παραλίες χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, ενώ αντικατέστησαν τα πλαστικά μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα υλικά πολύ πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό.
«Στους Λειψούς δεν μας φτάνει που φυτεύουμε στη στεριά, τώρα φυτεύουμε και στη θάλασσα. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη φιλοσοφία ζωής και η "πράσινη" πρόταση διακοπών σε έναν αυθεντικό εξωτικό προορισμό με εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών έχει μεγάλη αποδοχή από το ταξιδιωτικό κοινό. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται να διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο με τις κρατήσεις να ακολουθούν πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.