Περιβαλλον

Τyphoon Project: Ο καθαρισμός της ελληνικής ακτογραμμής σε 365 ημέρες

Στόχος του προγράμματος είναι οι απρόσιτες ακτές που κανείς άλλος δεν μπορεί να καθαρίσει

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 874
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τyphoon Project
© Πυγμαλίων Καρατζάς

Αφιέρωμα ΕΚΕ και Περιβάλλον 2023: To Τyphoon Project και ο καθαρισμός της ελληνικής ακτογραμμής σε 365 ημέρες 

Η θάλασσα είναι συνυφασμένη με την ομορφιά και τη διαύγεια. Έτσι τη φανταζόμαστε και έτσι θέλουμε να είναι. Όμως, τα απορρίμματα που συναντάμε τόσο στις ακτές όσο και στους βυθούς την επιβαρύνουν διαρκώς, κρατώντας μια μεγάλη πληγή ανοιχτή. Οι εικόνες των απορριμμάτων μάς απογοητεύουν, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις ολιγωρίες μας και τη συνολική στάση μας απέναντι στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, φελιζόλ, δίχτυα, αποτσίγαρα, αλουμινένια κουτάκια κ.ά. έχει συμβάλει σημαντικά στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, μάλιστα, στη Μεσόγειο τα πλαστικά αναμένεται να ξεπεράσουν σε πλήθος τα ψάρια μέχρι το 2050.

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής μέριμνας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και λίγο πριν επιστρέψουμε και «επίσημα» στις παραλίες, το Typhoon Project συνεχίζει αδιάκοπα τον καθαρισμό των ελληνικών ακτών με στόχο την απορρύπανσή τους. Μοχλός τού προγράμματος είναι ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης – το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο που εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό ακτών. Το έργο του συνεχίζει μια δραστηριότητα που ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από αρκετές δεκαετίες, διαφέροντας ωστόσο ως προς την κλίμακα και τη συχνότητα των καθαρισμών που πραγματοποιεί. Στελεχωμένος από πολυμελή ομάδα, ο «Τυφώνας» πλέει 365 μέρες τον χρόνο στις ελληνικές ακτές, «σαρώνοντας» την ακτογραμμή. Στόχος του προγράμματος είναι οι απρόσιτες ακτές που κανείς άλλος δεν μπορεί να καθαρίσει. Μέχρι σήμερα ο «Τυφώνας» έχει καθαρίσει περισσότερες από 2.948 απρόσιτες ακτές και έχει απομακρύνει περισσότερα από 523.093 κιλά απορρίμματα.

Typhoon Project: Μια μέρα στον Τυφώνα

Το επιχειρησιακό πλοίο, κατασκευασμένο το 2004 στη Νορβηγία, διαθέτει ένα τεράστιο άδειο κατάστρωμα, τέσσερα αυτόνομα φουσκωτά σκάφη και τα αρτιότερα από τεχνολογικής άποψης συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Το επιδέξιο έμψυχο δυναμικό του, το οποίο υπερβαίνει τα 30 άτομα, πραγματοποιεί δύο βάρδιες καθαρισμού παραλιών την ημέρα, ενώ το πλοίο κινείται από ακτή σε ακτή. Σε κάθε φουσκωτό επιβαίνουν 8 έως 10 άτομα τα οποία αναλαμβάνουν τον καθαρισμό μιας ακτής που έχουν ήδη προσδιορίσει γεωγραφικά από την προηγούμενη ημέρα. Μετά το τέλος της βάρδιας, τα απορρίμματα φτάνουν στο κατάστρωμα όπου καταγράφονται, διαχωρίζονται και ζυγίζονται. Αφού χωριστούν σε όσα θα οδηγηθούν σε συμβατική ταφή και όσα μπορούν ακόμα να ανακυκλωθούν, συμπιέζονται και αποθηκεύονται στο πλοίο μέχρι τη στιγμή που θα «κατέβουν» στη στεριά. Η δράση του «Τυφώνα» υποστηρίζεται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές στις περιοχές που επισκέπτεται. Εκτός από την αυτόνομη καθημερινή του δραστηριότητα, ο «Τυφώνας» συμμετέχει και σε άλλες δράσεις καθαρισμού ακτών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, όπως σε μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το έργο του «Τυφώνα» δεν σταματά στους καθαρισμούς. Καθημερινά, η ομάδα του συλλέγει δεδομένα για την παράκτια ρύπανση στη χώρα μας και πραγματοποιεί λεπτομερή ανάλυση του είδους και της ποσότητας των απορριμμάτων, προκειμένου να κατανοηθούν το είδος και η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ακτών. Επίσης, αξιοποιώντας τις πολλές του δυνατότητες, ο «Τυφώνας» υποστηρίζει την έρευνα, φιλοξενώντας ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και στον Θερμαϊκό Κόλπο με χρήση τεχνολογιών αιχμής (ROVs, drones και συστήματα αυτόματου εντοπισμού απορριμμάτων), και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία (Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Sentinel-2, δορυφόροι Planet, drones).

Το «Typhoon Project» υποστηρίζει το EU Mission Restore our Ocean & Waters Charter, βοηθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει το σχέδιό της για την πρόληψη και την εξάλειψη της ρύπανσης των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων. Το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. αφορά τη μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ