Περιβαλλον

Τyphoon Project: To πλοίο που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές

Ξεκίνησε τη δράση του το 2019 αποτελώντας το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης με πρόεδρο την Εύα Λαζού

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Typhoon Project: Ο "Τυφώνας", το σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων
Typhoon Project: Ο "Τυφώνας", το σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο © Πυγμαλίων Καρατζάς

Τyphoon Project: To νορβηγικό πλοίο "Τυφώνας" σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ.Λασκαρίδης καθαρίζει τις ελληνικές ακτογραμμές

Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, φελιζόλ, δίχτυα, αποτσίγαρα, αλουμινένια κουτάκια κ.ά. τα τελευταία χρόνια συμβάλλει σημαντικά στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, στη Μεσόγειο τα πλαστικά αναμένεται να ξεπεράσουν σε πλήθος τα ψάρια μέχρι το 2050. Στο πλαίσιο της ουσιαστικής μέριμνας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και λίγο πριν επιστρέψουμε και επίσημα στις παραλίες, το Typhoon Project συνεχίζει ακούραστα τον καθαρισμό των ελληνικών ακτών, στοχεύοντας να απορρυπάνει στα επόμενα χρόνια όλες τις απρόσιτες ακτές της χώρας μας.

Καθαρισμός στον Άη Στράτη. Παρά τη μικρή έκταση του νησιού, το συνολικό βάρος των απορριμμάτων ήταν 14,5 τόνοι
© Πυγμαλίων Καρατζάς

Το Τyphoon Project ξεκίνησε τη δράση του το 2019. Βάση του είναι ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης -ένα μοναδικό στη Μεσόγειο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων  που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και πέντε ταχύπλοα σκάφη. Δουλεύοντας όλον τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με πλήρωμα 34 ατόμων, ο «Τυφώνας» έχει  καθαρίσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.346 απρόσιτες ακτές και έχει απομακρύνει 377.579 κιλά απορρίμματα από ακτές στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο, στον Σαρωνικό, στην Κρήτη, στον Θερμαϊκό κόλπο, στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα με το εκτεταμένο έργο καθαρισμού, η ομάδα του «Τυφώνα» συλλέγει καθημερινά δεδομένα για την παράκτια ρύπανση στη χώρα μας, με στόχο την κατανόηση της έκτασης και της φύσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ακτών. Η σύνθεση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη δουλειά στο πεδίο είναι σημαντική για τον σχεδιασμό πολιτικών που θα την ανατρέψουν. Σημαντικό τμήμα του “TyphoonProject” είναι επίσης η φιλοξενία ερευνητικών ομάδων από ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να εκπληρωθεί το επιστημονικό έργο του Ιδρύματος και να επιτευχθεί η προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Δράσεις όπως η μελέτη της ρύπανσης στον βυθό του Σαρωνικού και του Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στις οποίες χρησιμοποιούνται για κατάδυση αυτόνομα οχήματα που επιτρέπουν την παρακολούθηση της ρύπανσης στον πυθμένα της θάλασσας, προσφέρουν μοναδικής σημασίας δεδομένα για την ερευνητική κοινότητα και όσους άλλους αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η δράση του "Τυφώνα" στην Σαμοθράκη
© Πυγμαλίων Καρατζάς

Η Εύη Λαζού, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης τονίζει στην πρόσφατη έκδοση «Το Αιγαίο από τον Τυφώνα»: «Η θάλασσα είναι συνυφασμένη με την ομορφιά και την απεραντοσύνη. Έτσι τη θέλουμε κι έτσι τη φανταζόμαστε, μα η πραγματικότητα συχνά μας απογοητεύει. Εδώ και χρόνια οι ακτές μας κουβαλούν ένα δυσάρεστο φορτίο που μαρτυρά την αδιαφορία και τις ολιγωρίες της. Η απομάκρυνση των απορριμμάτων και η επαναφορά των ελληνικών ακτών στη φυσική τους κατάσταση, το όραμα του Αθανασίου Λασκαρίδη, βρίσκει στον Τυφώνα την πληρέστερη έκφρασή του. Λειτουργώντας ως καταλύτης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο «Τυφώνας» συνεισφέρει στον καθαρισμό των ακτών, αποδίδοντάς τες, καθαρές πια σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας».

Ο όγκος των απορριμμάτων που συλλέγονται καθημερινά
© Πυγμαλίων Καρατζάς

Στην ίδια έκδοση, ο Πυγμαλίων Καρατζάς αποτυπώνει μέσα από τον φωτογραφικό φακό όλα τα στάδια της δουλειάς των ανθρώπων του Τυφώνα -τον καθαρισμό, την καταγραφή, το ζύγισμα και τη διαχείριση των απορριμμάτων στους τόπους που καθαρίστηκαν- δείχνοντας την αντίφαση ανάμεσα στην ομορφιά της θάλασσας και την επιβάρυνσή της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ