Περιβαλλον

Το Παρίσι κάνει στροφή σε «πράσινες», φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες

Πώς αλλάζει το αστικό τοπίο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύργος του Άιφελ
Πύργος του Άιφελ © Getty Images

Παρίσι: Οι πράσινες εναλλακτικές και οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες - Η περιβαλλοντική συνείδηση και στα αξιοθέατα

Έχετε αναρωτηθεί πόσο «πράσινο» είναι το Παρίσι; Πέρα από τους πολυσύχναστους δρόμους, τον θόρυβο και τα σκουπίδια, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του εστιάζουν σε «πράσινες» πρωτοβουλίες με στόχο να αφήσουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο βόρειο 18ο διαμέρισμα από το 2014 μπορεί κανείς να πιεί τον καφέ του στο Recyclerie με θέα τις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές. «Το κτήριο ήταν πρώην σταθμός της Petite Ceinture, του προγόνου του μετρό», λέει η Μαρί-Εζενί Σανβιλάρ, διευθύντρια του προγράμματος οικολογικής κουλτούρας Recyclerie, εξηγώντας πως ο στόχος είναι «να διατηρήσουμε τις εγκαταστάσεις και να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους το παρελθόν του σταθμού». Η Petite Ceinture ήταν μια σιδηροδρομική γραμμή μήκους 32 χιλιομέτρων που περνούσε γύρω από το Παρίσι. Από το 2007, οι σιδηροδρομικές γραμμές μετατρέπονται σταδιακά σε μια ζωντανή αστική φύση. 

Όπως αναφέρει η DW, η «μετατροπή του παλιού σε κάτι νέο» αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στο Παρίσι. Εδώ και μερικά χρόνια, η συνοικία Μαρέ στην καρδιά της πόλης έχει γίνει στέκι για τους κυνηγούς ευκαιριών. Στα καταστήματα Friperies, παλιά αγαπημένα ρούχα αλλάζουν ιδιοκτήτη. Οι σιδηρόδρομοι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο Παρίσι, γεγονός διόλου περίεργο, αφού το κύριο μέσο μεταφοράς είναι το μετρό. Παρά το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς και συνδέει όλα τα προάστια με το κέντρο της πόλης. Άλλοι Παριζιάνοι πάλι πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, το Παρίσι σχεδιάζει αρκετές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε κεντρικές, πολυσύχναστες πλατείες, επιδιώκοντας να μειώσει την κυκλοφορία στα τουριστικά κέντρα και να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς. Έτσι, η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, για παράδειγμα, πρόκειται να επεκταθεί και να αναδιαμορφωθεί.

Σύμφωνα με την DW, τα πράγματα είναι ήδη πιο ήσυχα στα νοτιοανατολικά του Παρισιού: η Cité Fertile στο προάστιο Παντέν, επίσης παλιός σταθμός μεταφορικών τραίνων, φιλοξενεί σήμερα το δικό της ζυθοποιείο, ένα θερμοκήπιο, ένα εστιατόριο, αίθουσες εργασίας και περίπου 250 είδη φυτών. «Τις Κυριακές, πολλές οικογένειες έρχονται στην Cité Fertile, καθώς είναι ακριβώς δίπλα, στον καθαρό αέρα και ένα συμπαθητικό μέρος για να κάνει κανείς διάλειμμα», λέει η Ελέν Φλουράκ, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τις συνεργασίες.

Τόσο η Recyclerie όσο και η Cité Fertile αυτοχαρακτηρίζονται ως “tiers-lieux” – μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την πόλη. Θέλουν να προσφέρουν μια ισορροπία στην καθημερινή ζωή, αλλά και χώρους συνάντησης για βιώσιμες πρωτοβουλίες. Εκτός από τα φεστιβάλ το καλοκαίρι, η Cité Fertile διοργανώνει διάφορα αθλητικά μαθήματα και αποτελεί πλατφόρμα για συζήτηση (περιβαλλοντικών) πολιτικών θεμάτων προκειμένου να προωθηθούν ιδέες για τη βιωσιμότητα: «Οι οικολογικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις είναι ένα πραγματικό ζήτημα για την πόλη του μέλλοντος», λέει η Φλουράκ.

Το smartphone ξεναγός με περιβαλλοντική συνείδηση στο Παρίσι

Οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την κλασική περιήγηση στα αξιοθέατα προσφέρονται επίσης ψηφιακά. Η πόλη έχει αναπτύξει την εφαρμογή «Περίπατοι στο βιώσιμο Παρίσι», η οποία επιτρέπει την εξερεύνηση των πράσινων σημείων του Παρισιού άνετα με τα πόδια. Η εφαρμογή για smartphones περιλαμβάνει 26 διαδρομές σε όλες σχεδόν τις συνοικίες του Παρισιού, με μήκος από δύο έως πέντε χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπατο σημειώνονται διαφορετικές στάσεις και για κάθε μία η εφαρμογή παρέχει επίσης φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά τους: από ένα πηγάδι με πόσιμο νερό μέχρι έναν κοινοτικό κήπο της γειτονιάς.

Με αυτόν τον τρόπο, το smartphone γίνεται ξεναγός σε ένα Παρίσι με περιβαλλοντική συνείδηση. Οι διαδρομές οδηγούν τους περίεργους περιπατητές της πόλης σε συνοικίες όπως το Κλισύ, με τα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια και τις πράσινες στέγες. Σε άλλα μέρη, όπως το πάρκο Buttes Chaumont ή το διάσημο νεκροταφείο Père Lachaise, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να μάθει περισσότερα για τη χλωρίδα και την πανίδα της πόλης. Ορισμένοι σταθμοί βρίσκονται σε γνωστές γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πόλης, όμως εκτός της πεπατημένης: Με τη βοήθεια της εφαρμογής, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κρυμμένες πράσινες οάσεις στις όχθες του Σηκουάνα, τις οποίες, σε μια συμβατική περιήγηση στα αξιοθέατα, μπορεί να μη δει ποτέ.

Με πληροφορίες από DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ