Περιβαλλον

Σκοτώθηκε ο Λουνκίτο, ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια στον κόσμο

«Θρυλικός πολεμιστής των αιλουροειδών», έζησε ως τα 19 του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κένυα: Ο Λουνκίτο, το γηραιότερο λιοντάρι της χώρας σκοτώθηκε από κτηνοτρόφους Μασάι όταν επιχείρησε να επιτεθεί στα ζώα τους.
Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ανακοίνωσαν τον θάνατο του Λουνκίτο © Kruger National Park Wiki

Κένυα: Ο Λουνκίτο, το γηραιότερο λιοντάρι της χώρας σκοτώθηκε από κτηνοτρόφους Μασάι όταν επιχείρησε να επιτεθεί στα ζώα τους.

Ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια της Αφρικής σκοτώθηκε από Μασάι κτηνοτρόφους στην Κένυα, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αρσενικό λιοντάρι, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε με λόγχες αφού διείσδυσε σε ένα μαντρί κοντά στο πάρκο Αμποσέλι, στη νότια Κένυα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κενυατικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (KWS), ο Πολ Τζινάρο.

Ο Λουνκίτο «ήταν ένα γέρικο λιοντάρι που δυσκολευόταν να βρει τροφή και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι εύκολο θήραμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε να ψάξει για τροφή στο πάρκο», εξήγησε ο Τζινάρο.

Τα λιοντάρια στην Αφρική ζουν συνήθως 12-18 χρόνια στην άγρια φύση, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική οργάνωση Cats for Africa.

Το 2021 η KWS παρουσίαζε τον Λουνκίτο ως έναν «θρυλικό πολεμιστή των αιλουροειδών» που υπερασπίστηκε την περιοχή του επί μία δεκαετία.

«Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Λουνκίτο (2004-23), του γηραιότερου αρσενικού λιονταριού του οικοσυστήματός μας και ίσως όλης της Αφρικής» ανέφερε στο Facebook η κενυατική οργάνωση Lion Guardians, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης».

Περίπου 2.500 λιοντάρια ζουν σήμερα στην Κένυα, με βάση την πρώτη (και πιο πρόσφατη μέχρι τώρα) απογραφή τους, που έγινε το 2021. Τα τελευταία χρόνια, άγρια ζώα διεισδύουν ολοένα και συχνότερα σε κατοικημένες ζώνες σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, καθώς η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει το οικοσύστημά τους.

Meet 19yrs Old Lion Loonkito | The Oldest Living Wild Lion in the World

«Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα ζώα στα φυσικά πάρκα», είπε ο Πολ Τζινάρο.

Τον Ιούλιο, ένα λιοντάρι δραπέτευσε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι και σκόρπισε τον πανικό στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το πάρκο απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και τα ζώα που φεύγουν από εκεί συχνά καταλήγουν να περιπλανιούνται σε αυτήν τη μητρόπολη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ένα λιοντάρι σκότωσε έναν άνδρα έξω από το πάρκο ενώ τον Μάρτιο του 2016 ένα άλλο επιτέθηκε σε έναν κάτοικο και τον τραυμάτισε, προτού να το σκοτώσουν οι φύλακες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.