Περιβαλλον

Ώρα της Γης: Γιατί να σβήσουμε τα φώτα;

Η παγκόσμια δράση για την προστασία του πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα φώτα στην Ακρόπολη σβήνουν και φέτος για την Ώρα της Γης
Τα φώτα στην Ακρόπολη σβήνουν και φέτος για την Ώρα της Γης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ώρα της Γης - Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 - Στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 20:30, είναι η «Ώρα της Γης». Για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη κατεβάζουν συμβολικά τον διακόπτη, σβήνοντας τα φώτα, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Είναι η 16η χρονιά που λαμβάνει χώρα η «Ώρα της Γης». Σε ανακοίνωσή του το WWF επισημαίνει ότι η «Ώρα της Γης» εστιάζει στην αποκατάσταση της φύσης, στην αποκατάσταση δηλαδή υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς κυρίως δραστηριότητες.

Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της περισσότερο από ποτέ.

Η «Ώρα της Γης», το Σάββατο 25 Μαρτίου, έρχεται να υπενθυμίσει τον κομβικό ρόλο του ανθρώπου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς μικρές αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πότε ξεκίνησε η «Ώρα της Γης»

H «Ώρα της Γης» είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για 60 λεπτά, από τις 20:30 έως τις 21:30., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες που το Μεγάλο Σάββατο συμπίπτει με το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, η «Ώρα της Γης» μεταφέρεται μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σε ποια μνημεία και κτίρια σβήνουν τα φώτα την «Ώρα της Γης»

Μερικά μόνο από τα μνημεία και εμβληματικά κτίρια των μεγάλων πόλεων, τα οποία «κατεβάζουν διακόπτη» είναι:

  • Η Ακρόπολη και η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα,
  • το Κολοσσαίο στη Ρώμη,
  • ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι,
  • η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο,
  • τo Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης,
  • το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο
  • η γέφυρα Golden Gate State στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας,
  • το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο,
  • η Γέφυρα και η Όπερα του Σίδνεϊ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ