- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι 10 ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα που έκαναν στάχτη 2,8 εκατομμύρια στρέμματα
Η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια και η καταστροφική φωτιά στην Αρκαδία
Πυρκαγιές στην Ελλάδα - Οι 10 ακραίες φωτιές που έκαψαν 2,8 εκατομμύρια στρέμματα - Αρκαδία, Αττική, Λακωνία και Εύβοια
Αναλυτικά στοιχεία για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η πυρκαγιά της Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2007 αποτελεί την πιο ακραία φωτιά, από άποψη ρυθμού εξάπλωσης (στρέμματα ανά ημέρα), από το 2003 έως και το 2022, σύμφωνα με ευρήματα της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ METEO.
Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα καταστράφηκαν σε μόλις 10 φωτιές. Στην δεύτερη και τρίτη θέση είναι οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία τον Αύγουστο του 2007, ενώ η καταστροφική φωτιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παρουσιάζοντας ρυθμό εξάπλωσης που ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα ανά ημέρα.
Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και συγκεκριμένα από το 2003 έως και το 2022 βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ.
Οι 10 αυτές πυρκαγιές αφορούν πυρκαγιές όπου κάηκαν πολύ μεγάλες εκτάσεις, ενώ η ανάλυση έγινε με τη λογική του ρυθμού εξάπλωσης ανά αριθμό στρεμμάτων.
Στην 5η θέση βρέθηκαν οι πυρκαγιές στην Αττική τον Αύγουστο του 2009, στην 6η θέση οι πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2007, στην 7η θέση οι πυρκαγιές στην Λακωνία τον Αύγουστο του 2021, στην 8η θέση οι πυρκαγιές στην Λακωνία τον Αύγουστο του 2007, στην 9η θέση οι πυρκαγιές στην Αχαΐα τον Ιούλιο του 2007 και στην 10η θέση οι πυρκαγιές στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2008.
Οι ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα σε αριθμούς
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας FLAME του ΕΑΑ/METEO:
- Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα αποδίδονται σε μόλις 10 πυρκαγιές.
- Οι 10 αυτές πυρκαγιές χαρακτηρίζονται ως ακραίες, παρουσιάζοντας εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς εξάπλωσης (καμένα στρέμματα ανά ημέρα).
- Η πυρκαγιά της Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2007 παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό εξάπλωσης, ξεπερνώντας τα 250.000 στρέμματα ανά ημέρα.
- Η καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 κατατάσσεται τέταρτη, παρουσιάζοντας ρυθμό εξάπλωσης που ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα ανά ημέρα.
- 6 από τις 10 πιο ακραίες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και επηρέασαν περιοχές της Πελοποννήσου.
- 6 από τις 10 πιο ακραίες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα στην ίδια αντιπυρική περίοδο, αυτή του 2007.
Όπως τονίζεται, «τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης του προβλήματος των ακραίων δασικών πυρκαγιών, βασισμένων σε επιστημονική γνώση αιχμής».
Τέλος η ομάδα FLAME περιγράφει σε βίντεο τις μεθόδους και τους τρόπους για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών υπογραμμίζοντας παράλληλα «πως εάν δε σπάσουμε τα στεγανά που σήμερα κρατούν απομονωμένους επιχειρησιακούς και ερευνητικούς φορείς, είναι αδύνατο να επιτύχουμε την προσαρμογή και την ενίσχυση της ετοιμότητας απέναντι στη νέα πραγματικότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.