Περιβαλλον

Η θάλασσα «τρώει» πολυκατοικία στη Γαλλία

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει τη διάβρωση των ακτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πολυκατοικία «Le Signal»
Η πολυκατοικία «Le Signal» © France Info/Τwitter

Γαλλία: Η θάλασσα «τρώει» πολυκατοικία - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Η θέα απευθείας στον Ατλαντικό και η μικρή απόσταση από την παραλία στο Soulac-sur-Mer στη Γαλλία προσέφεραν στους ενοίκους του συγκροτήματος διαμερισμάτων «Le Signal» εδώ και δεκαετίες πολλές χαρές. Εκσκαφείς κατεδαφίζουν τώρα το κτίριο. Το όνειρο του καλοκαιριού και του ήλιου τελειώνει για τους 78 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Η θάλασσα διαβρώνει όλο και περισσότερο την ακτή και πλησιάζει το «Le Signal», η κατάρρευση του συγκροτήματος θα ήταν κάποια στιγμή αναπόφευκτη.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση της ακτής του Ατλαντικού επιταχύνθηκε στη Γαλλία. Ένα κυβερνητικό σχέδιο προστασίας των ακτών έχει ήδη υποχρεώσει 126 δήμους να λάβουν μέτρα. Σχεδόν όλες οι παράκτιες περιοχές πλήττονται, πιο σοβαρά η Βρετάνη.

20 τοις εκατό των γαλλικών ακτών διαβρώνεται

Το 20 τοις εκατό των γαλλικών ακτών διαβρώνεται από τη θάλασσα και οι παραλίες στενεύουν. Τα τελευταία 50 χρόνια η Γαλλία έχασε έτσι 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης. Στους δήμους, όπου η διάβρωση των ακτών αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα 30 χρόνια, τα νέα κτίρια κοντά στο νερό απαγορεύτηκαν με ορισμένες εξαιρέσεις. Η προσπάθεια να τερματιστεί η διάβρωση με σακιά από άμμο όπως στο Soulac δεν βοήθησε μακροπρόθεσμα.

«Όταν χτίστηκε αυτό το κτήριο απείχε 200 μέτρα από τη θάλασσα, τώρα απέχει 20 μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Κριστόφ Μπεσύ, που επισκέφθηκε στο Soulac το συγκρότημα «Le Signal». Το κτήριο πιστοποιεί τη διάβρωση των ακτών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. «Και οι ειδικοί μας λένε ότι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 30, 60 έως και 120 εκατοστά στη χώρα μας», είπε ο υπουργός για το έτος 2100. «Αυτό συνεπάγεται πως 1000 κοινότητες στη Γαλλία, που σημαίνει έως και 50.000 σπίτια, θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Η 77χρονη Μαρί-Ζοζέ Μπεσάκ μίλησε στην εφημερίδα Le Monde για τις υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές που πέρασε εκεί. Το 1983 αγόρασε ένα διαμέρισμα στο «Le Signal» μαζί με τον σύζυγο της και χρόνο με τον χρόνο μπορούσαν να βλέπουν από το παράθυρο τον Ατλαντικό να πλησιάζει. Το 2010, ο τυφώνας Ξύνθια έφερε ξαφνικά τη θάλασσα στα 40 μέτρα από το κτίριο. «Από αυτό το σημείο και μετά τα πράγματα επιταχύνθηκαν τρομερά. Όλα άλλαξαν μέσα σε πέντε με έξι χρόνια», είπε ο δήμαρχος Ζαβιέ Πεντά.

Το 2014, μετά από μια ακόμα καταιγίδα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο. Μόνο μετά από μακρά δικαστική διαμάχη το κράτος τους κατέβαλε μερική αποζημίωση. «Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να έχουμε ένα ισχυρό εθνικό σχέδιο. Πρέπει να συνοδεύουμε τις πληγείσες κοινότητες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών και να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ξαναχτίζουν κτήρια σαν αυτό», τόνισε ο υπουργός Μπεσύ. «Τώρα ξέρετε αυτό το φαινόμενο και γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει και επιταχύνει τη διάβρωση των ακτών.»

Προειδοποίηση προς τη Γαλλία

Η κατεδάφιση στο Soulac θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τη Γαλλία. Τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν τις εικόνες του τεράστιου τσιμεντένιου κολοσσού. Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης La Fabrique Ecologique, η Γαλλία ανήκει μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία στις πιο απειλούμενες χώρες της Ευρώπης.

Προστατευτικές δομές θα επιβράδυναν τη διάβρωση μόνο βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη. Είναι προτιμότερο να απομακρυνθούν τα κτίρια από την ακτή και να αποκατασταθεί η παραλία. Αυτό έχει προγραμματιστεί στο Soulac, όπου η φυσική προστασία θα φροντίσει να αναζωογονήσει τον αμμόλοφο, στον οποίο στεκόταν προηγουμένως το «Le Signal».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.