Περιβαλλον

Ο δασύουρος είναι το ζώο που κάνει σεξ μέχρι θανάτου

Τα συμπεράσματα έρευνας για τα υπό εξαφάνιση τρωκτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δασύουρος στην Αυστραλία
© Youtube / ABC Australia

Δασύουροι: Η μελέτη για την αναπαραγωγή τους και η διαπίστωση για σεξ μέχρι θανάτου από τα αρσενικά του είδους

Σεξ μέχρι ...θανάτου φαίνεται ότι κάνουν οι αρσενικοί δασύουροι, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι θυσιάζουν τον ύπνο τους για την αναπαραγωγή ίσως ευθύνεται για τους πρόωρους θανάτους τους. 

Σύμφωνα με τον Guardian, Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά του είδους αναπαράγονται μία φορά, αλλά ζουν έως και τέσσερα χρόνια. Αφού παρατήρησαν τους δασύουρους στο Groote Eylandt, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ανάπαυσης κατά την περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να συμβάλει στον μαζικό ετήσιο θάνατο των αρσενικών. Οι δασύουροι κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας. Χρησιμοποιούν μια στρατηγική αναπαραγωγής κατά την οποία ένας οργανισμός πεθαίνει αφού αναπαραχθεί για πρώτη φορά. Τα αρσενικά μπορούν να ζυγίζουν έως και 600 γραμμάρια και να μεγαλώνουν στο μέγεθος μιας μικρής οικόσιτης γάτας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους δασύουρους κατά τη διάρκεια επτά εβδομάδων της αναπαραγωγικής περιόδου. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, διαπίστωσε ότι οι αρσενικοί δασύουροι ξεκουράζονταν μόνο για το 8% περίπου του χρόνου, ενώ τα θηλυκά περνούσαν τρεις φορές περισσότερο χρόνο  ξεκούρασης. 

Τα αρσενικά quolls περνούσαν περισσότερο χρόνο σε κίνηση. Δύο αρσενικά, που οι ερευνητές ονόμασαν Moimoi και Cayless, ταξίδεψαν 10,4 χιλιόμετρα και 9,4 χιλιόμετρα αντίστοιχα σε μια νύχτα. «Τα αρσενικά επενδύουν όλη αυτή την ενέργεια στο να αναζητούν τα θηλυκά, γιατί έτσι μεγιστοποιούν την αναπαραγωγική τους απόδοση. Αλλά απλώς δεν ξεκουράζονται ενδιάμεσα», είπε ο Δρ Christofer Clemente, συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η στέρηση ύπνου είναι ο ένοχος, αλλά πιστεύουν ότι θα ευθύνεται για τη σταδιακή επιδείνωση και τον τελικό θάνατο των αρσενικών.

«Θα μπορούσε να εξηγήσει τις αιτίες θανάτου που καταγράφηκαν στα αρσενικά μετά την περίοδο αναπαραγωγής (π.χ. γίνονται εύκολη λεία, ανίκανοι να αποφύγουν τις συγκρούσεις ή πεθαίνουν από εξάντληση). Μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, αυτά τα τρωκτικά φαίνονται απλά τρομερά», είπε ο Clemente και πρόσθεσε: «Αρχίζουν να χάνουν τη γούνα τους, αρχίζουν να μην μπορούν να περιποιηθούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, χάνουν βάρος και… επίσης, τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα τρωκτικά που στερούνται ύπνου παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.

Baby eastern quolls born in captivity give hope for extinction reversal | ABC Australia

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ