- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο δασύουρος είναι το ζώο που κάνει σεξ μέχρι θανάτου
Τα συμπεράσματα έρευνας για τα υπό εξαφάνιση τρωκτικά
Δασύουροι: Η μελέτη για την αναπαραγωγή τους και η διαπίστωση για σεξ μέχρι θανάτου από τα αρσενικά του είδους
Σεξ μέχρι ...θανάτου φαίνεται ότι κάνουν οι αρσενικοί δασύουροι, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι θυσιάζουν τον ύπνο τους για την αναπαραγωγή ίσως ευθύνεται για τους πρόωρους θανάτους τους.
Σύμφωνα με τον Guardian, Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά του είδους αναπαράγονται μία φορά, αλλά ζουν έως και τέσσερα χρόνια. Αφού παρατήρησαν τους δασύουρους στο Groote Eylandt, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ανάπαυσης κατά την περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να συμβάλει στον μαζικό ετήσιο θάνατο των αρσενικών. Οι δασύουροι κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας. Χρησιμοποιούν μια στρατηγική αναπαραγωγής κατά την οποία ένας οργανισμός πεθαίνει αφού αναπαραχθεί για πρώτη φορά. Τα αρσενικά μπορούν να ζυγίζουν έως και 600 γραμμάρια και να μεγαλώνουν στο μέγεθος μιας μικρής οικόσιτης γάτας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους δασύουρους κατά τη διάρκεια επτά εβδομάδων της αναπαραγωγικής περιόδου. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, διαπίστωσε ότι οι αρσενικοί δασύουροι ξεκουράζονταν μόνο για το 8% περίπου του χρόνου, ενώ τα θηλυκά περνούσαν τρεις φορές περισσότερο χρόνο ξεκούρασης.
Τα αρσενικά quolls περνούσαν περισσότερο χρόνο σε κίνηση. Δύο αρσενικά, που οι ερευνητές ονόμασαν Moimoi και Cayless, ταξίδεψαν 10,4 χιλιόμετρα και 9,4 χιλιόμετρα αντίστοιχα σε μια νύχτα. «Τα αρσενικά επενδύουν όλη αυτή την ενέργεια στο να αναζητούν τα θηλυκά, γιατί έτσι μεγιστοποιούν την αναπαραγωγική τους απόδοση. Αλλά απλώς δεν ξεκουράζονται ενδιάμεσα», είπε ο Δρ Christofer Clemente, συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η στέρηση ύπνου είναι ο ένοχος, αλλά πιστεύουν ότι θα ευθύνεται για τη σταδιακή επιδείνωση και τον τελικό θάνατο των αρσενικών.
«Θα μπορούσε να εξηγήσει τις αιτίες θανάτου που καταγράφηκαν στα αρσενικά μετά την περίοδο αναπαραγωγής (π.χ. γίνονται εύκολη λεία, ανίκανοι να αποφύγουν τις συγκρούσεις ή πεθαίνουν από εξάντληση). Μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, αυτά τα τρωκτικά φαίνονται απλά τρομερά», είπε ο Clemente και πρόσθεσε: «Αρχίζουν να χάνουν τη γούνα τους, αρχίζουν να μην μπορούν να περιποιηθούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, χάνουν βάρος και… επίσης, τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα τρωκτικά που στερούνται ύπνου παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.