Περιβαλλον

Βιώσιμες πόλεις – Μαθιός Καρλαύτης

Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78604-158522.jpg

Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα χρόνια είναι να γίνουν βιώσιμες πόλεις. Να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος που έχει ως στόχο την αναβάθμιση περιοχών και την οικολογική κινητικότητα στις πόλεις της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα «Βιώσιμες Πόλεις-Μαθιός Καρλαύτης» φέρει το όνομα του καθηγητή του ΕΜΠ και προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων που υπήρξε και ο εμπνευστής και οραματιστής του εγχειρήματος. Το πρόγραμμα ξεκινάει μέσα στο 2014 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Αφορά τα αστικά κέντρα όλων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, καθώς και οικισμούς που μπορεί να είναι κάτω των 10.000 κατοίκων αλλά αποτελούν διοικητικούς ή οικονομικούς πόλους, όπως για παράδειγμα τουριστικά κέντρα νησιωτικών περιοχών. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιοχές που καλύπτουν τα Ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Οι πόλεις μας είναι θύλακες καινοτομίας, οδηγοί της οικονομίας, και εκεί που παράγονται πλούτος και θέσεις εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι βιώσιμες πόλεις θεωρούνται ως επίκεντρο για εξάλειψη της φτώχειας, για ευκαιρίες απασχόλησης, για οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης» ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης κατά τη παρουσίαση του προγράμματος.

Οι ενιαίες συγκοινωνίες, κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες, υλοποίηση έργων υποδομής, συγκοινωνιακό έργο σε δημοτικό ή διαδημοτικό επίπεδο και προμήθεια εξοπλισμού είναι μερικές από τις δράσεις που θα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. «Η αστική ανάπτυξη δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Αφορά οικονομολόγους, πολεοδόμους, περιβαντολόγους, ειδικούς των μεταφορών, των κοινωνικών πολιτικών, των μέτρων ασφαλείας και άλλων» εξηγεί ο κ. Μανιάτης. Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στη δημιουργία κατευθυντήριου πλαισίου, υπό μορφή οδηγού, προς τους Δήμους της χώρας, ο οποίος θα καθορίζει τις προδιαγραφές για τον σχεδιασμό των συνδυασμένων παρεμβάσεων στα αστικά κέντρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ