Περιβαλλον

Ο ευρωπαϊκός χειμώνας θυμίζει καλοκαίρι

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία - Θερμοκρασία
Χειμώνας σαν καλοκαίρι στην Ισπανία © EPA/Javier Etxezarreta

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη - Βαρύς χειμώας στην Αμερική

Το σκηνικό του καιρού τον Ιανουάριο στην Ευρώπη δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα, την ώρα που η Αμερική αντιμετώπισε τη «χιονοθύελλα του αιώνα». Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, με οκτώ χώρες να καταγράφουν εθνικά ρεκόρ. 

Στη Βαρσοβία, η θερμοκρασία έφτασε τους 18,9 βαθμούς την Κυριακή, ενώ στο Μπιλμπάο ήταν 25,1, δηλαδή 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο. 

Οι θερμοκρασίες σε Ολλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία και Λευκορωσία έσπασαν εθνικά ρεκόρ. Περιφερειακά ρεκόρ καταρρίφθηκαν και στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

Ο ήπιος ευρωπαϊκός καιρός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στη Βόρεια Αμερική, όπου υπήρξαν πιο σφοδρές καταιγίδες, λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο πέρασμα του χειμώνα που άφησε πίσω του περισσότερους από 60 νεκρούς. Ισχυρές χιονοπτώσεις και παγωμένη βροχή αναμένονται για περιοχές της βόρειας μεσοδυτικής Αμερικής, ενώ ισχυρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι αναμένονται στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και τη Λουιζιάνα.

Η Καλιφόρνια, από τις πιο ζεστές και άνυδρες αμερικανικές Πολιτείες, είναι από χθες σε συναγερμό, αναμένοντας πλημμύρες και χιόνια λόγω του αντίστοιχου κλιματικού φαινομένου που σάρωσε, πριν λίγες μέρες, τη Δυτική Ακτή. Το Σακραμέντο έχει πλημμυρίσει και το Σαν Φρανσίσκο έχει ήδη βιώσει τη δεύτερη πιο βροχερή περίοδο στα χρονικά, με ύψος βροχής που φτάνει στα 250 χιλιοστά.

Έλλειψη χιονιού στην Ευρώπη και προβλήματα

Στην Ευρώπη, που είχε μάθει σε χιονισμένες βουνοκορφές, τα πράγματα είναι παράδοξα. Στην Ελβετία χρησιμοποιούν σε πολλές πίστες τεχνητό χιόνι καθώς καταγράφεται ρεκόρ έλλειψης χιονιού, ιδίως σε υψόμετρα κάτω από τα 2000 μέτρα, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους 18,1 βαθμούς Κελσίου. Όχι μόνον εκεί. Από τη Γαλλία και, με επίκεντρο τις Άλπεις, μέχρι την Πολωνία, οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές. Πολλές πόλεις έχουν ήδη σπάσει προηγούμενα ρεκόρ.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς στο Μπιλμπάο ήταν ισοδύναμες με τις μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου και τμήματα της Καταλονίας συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης υπόκεινται σε περιορισμούς στη χρήση του νερού.

Οι εξαφανιζόμενοι παγετώνες απειλούν την παροχή νερού της Ευρώπης.

Η θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Βαρσοβία την 1η Ιανουαρίου ήταν 4 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ του μήνα και το υψηλό ρεκόρ της Λευκορωσίας ήταν 16,4, περίπου 4,5 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς στο Μπιλμπάο ήταν ισοδύναμες με τις μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου και τμήματα της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, υπόκεινται σε περιορισμούς στη χρήση του νερού.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακήρυξαν το 2022 την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, χειμερινά γεγονότα όπως αυτά δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στον άνθρωπο με τους καύσωνες του καλοκαιριού, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλους αριθμούς υπερβολικών θανάτων.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Την ίδια ώρα πάντως, δεν είναι όλα ζεστά στην Ευρώπη. Χαμηλότερες θερμοκρασίες και χιόνι προβλέπονται σε περιοχές της Σκανδιναβίας και η Μόσχα αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Στην νοτιοανατολική Ασία, ο απολογισμός των προχθεσινών πλημμυρών στις Φιλιππίνες ήταν 51 νεκροί. Περίπου 4.500 σπίτια καταστράφηκαν καθώς και γέφυρες και άλλες υποδομές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ