Κατοικιδια

Μια μέρα στα Δημοτικά Πάρκα Σκύλων

Πήγαμε μια βόλτα στα πέντε πάρκα σκύλων του Δήμου Αθηναίων και γνωρίσαμε τους τετράποδους φίλους που τα έχουν κάνει στέκια μέρα-νύχτα

Ο Φρίξος στο Πάρκο σκύλων στην Πλατεία Οβρένοβιτς
Ο Φρίξος στο Πάρκο σκύλων στην Πλατεία Οβρένοβιτς © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Πάρκα Σκύλων του Δήμου Αθηναίων: Άλσος Προμπονά, Πλατεία Οβρένοβιτς, Σταθμός Λαρίσης, Άλσος Χωροφυλακής, Λόφος Λαμπράκη. Ώρες λειτουργίας, κανόνες λειτουργίας, καθαριότητα. 

Xνουδωτές μουσούδες τριγύρω, μερικά σκυλιά κυλιούνται στο χώμα, άλλα τρίβονται ή χαλαρώνουν και γαβγίσματα παντού. Ο Puppy παίζει κάθε πρωί γύρω στις 11 με την Μπάφι με τα πολύχρωμα μπαλάκια τους στο Πάρκο σκύλων στην περιοχή του Προμπονά στον Περισσό. Ο Φρίξος, το κοκεράκι με το λαμπερό τρίχωμα γουστάρει φουλ τη ράμπα με το ξύλινο διάδρομο - πασαρέλα με ανάβαση-κατάβαση. Παραμένει πιστός καθημερινά στο ραντεβού του με τον Ράγκνερ, τη Κίρα και τον Ζήκο στο στέκι τους, το Πάρκο στην Πλατεία Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο. Ο Ρόκι μόλις βλέπει τους φίλους του, κουνάει πέρα-δώθε την ουρά από χαρά και ανταλλάσσουν μυρωδιές στο Πάρκο απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης που άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2022. Πήγαμε μια βόλτα στα Πάρκα σκύλων του Δήμου Αθηναίων, είδαμε τα νέα σύγχρονα dog parks που δημιουργήθηκαν στο Άλσος Χωροφυλακής και στον Λόφο Λαμπράκη και γνωρίσαμε από κοντά τους τετράποδους φίλους που τα έχουν κάνει στέκια μέρα-νύχτα.

Η ενιαία ταυτότητα των dog parks προσδιορίζεται από τον Άργο, τον «πιστό σκύλο του Οδυσσέα», που αποτελεί σύμβολο για όλα τα πάρκα σκύλων του Δήμου Αθηναίων. Τα πάρκα λειτουργούν από τις 7.30 π.μ – 10.30 μ.μ., στην είσοδό τους θα δεις αναρτημένους τους κανόνες χρήσης που εξασφαλίζουν την καλή τους λειτουργία, την ασφάλεια των σκύλων αλλά και τον σεβασμό στη γειτονιά. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε υγιείς εμβολιασμένους σκύλους, αν κάποιος σκύλος παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να απομακρυνθεί από το Πάρκο, οι σκύλοι θα πρέπει να φέρουν το περιλαίμιο ή στηθόλουρό τους, οι πόρτες πρέπει να παραμένουν πάντα κλειστές, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και να χρησιμοποιείται το Πάρκο μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ώρες. Έχουν επίσης ανθεκτική περίφραξη με διπλές πόρτες, συνεχή παροχή πόσιμου νερού για τα ζώα, ειδικά παιχνίδια επιδεξιότητας και κορμούς δένδρων που βοηθούν στην εκπαίδευση και εκτόνωση των σκύλων, σκίαση, κάδους απορριμμάτων και καθίσματα για τους συνοδούς. Τις βραδινές ώρες, ο φωτισμός τους είναι ενισχυμένος, με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών. Όλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργίας ενώ η θέση τους επιλέγεται βάσει της ανάγκης της εκάστοτε γειτονιάς σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης κάποιου κατάλληλου σε μέγεθος και προδιαγραφές χώρου. Πρόκειται για χώρους που είναι συνήθως αναξιοποίητοι και βρίσκονται εντός κάποιος πλατείας ή πάρκου ενώ οι βασικές υποδομές είναι οι ίδιες σε όλα τα πάρκα αλλά το καθένα έχει τον χαρακτήρα του ανάλογα και με το σημείο που βρίσκεται.

Πάρκο Σκύλων απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης

Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης
Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Από τις πιο νέες αφίξεις στην πόλη, το πάρκο απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης στην ιστορική, πολυσύχναστη και πολυπολιτισμική περιοχή είναι ενιαίο και καλύπτει έκταση 250 τ.μ.. Τα ζώα εκεί έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται και να κοινωνικοποιούνται σε έναν καθαρό χώρο που «γυαλίζει» από μακριά. Ο φυσικός χλοοτάπητας του προσφέρει συγκεκριμένα προστασία στους σκύλους και συμβάλλει στην διατήρηση της καθαριότητας του χώρου. Εκεί συναντήσαμε την Σέρκοβα, «μητέρα» του 14 μηνών Τζίμα και του 5χρονου Ρόκι. «Ο Τζίμα είναι αρκετά ζηλιάρης και κτητικός ενώ ο Ρόκι παίζει με όλους. Από τότε που μάθαμε για το πάρκο ερχόμαστε κάθε μέρα, είναι μεγάλη βοήθεια για μένα, τους φέρνω και δυο φορές την μέρα αν χρειαστεί. Κάποιες μέρες έχουμε κάτσει και δυο ώρες. Μέχρι πρότινος πηγαίναμε σε άλλα πάρκα της γειτονιάς αλλά δεν υπήρχε ασφάλεια εκεί, φοβόσουν μην φάει κάτι ο σκύλος σου που δεν πρέπει, εδώ έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Η αγάπη και η τρυφερότητα που σου δίνουν τα σκυλιά είναι μοναδική».

Η Σέρκοβα «μητέρα» του 14 μηνών Τζίμα και του 5χρονου Ρόκι
Η Σέρκοβα «μητέρα» του 14 μηνών Τζίμα και του 5χρονου Ρόκι © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Ο Αρντιάν έχει τον Κουλέ μόλις δύο μήνες και έχει ξετρελαθεί με το πάρκο όπως μου λέει. «Ερχόμαστε κάθε μέρα πραγματικά, τα παιχνίδια επιδεξιότητας με βοηθούν πολύ να τον εκπαιδεύσω μιας και είναι νέο μέλος στην οικογένειά μας».

Ο Κουλέ παίζει με τους φίλους του
Ο Κουλέ παίζει με τους φίλους του © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης
Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης
Πάρκο Σκύλων απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Πάρκο στην Πλατεία Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο

Πλατεία Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο
Πλατεία Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Tο πάρκο στην Πλατεία Οβρένοβιτς, στο Νέο Κόσμο, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2021, είναι συνολικής έκτασης 715 τ.μ καθώς το πάρκο των μικρόσωμων σκύλων καλύπτει έκταση 290 και των μεγαλόσωμων σκύλων 425 τ.μ. Βρίσκεται δίπλα από τα σχολεία της περιοχής και είναι αρκετά καλοδιατηρημένο με μια πρώτη ματιά.

Η κυρία Αγαθή έχει τον Φρίξο 3,5 χρόνια, πάνε καθημερινά στο πάρκο σκύλων που είναι δίπλα από το σπίτι της από τότε που άνοιξε. «Τον φέρνω να παίξει εδώ και χαίρεται σαν μικρό παιδί που βλέπει τους φίλους του. Μου αρέσει να βρίσκομαι στο πάρκο μιας και γνωρίζω νέα άτομα συνέχεια, είναι μια "διέξοδος" για εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ακούς ιστορίες που σε κάνουν να χαμογελάς αλλά το καλύτερο είναι ότι έχουμε ο ένας την συντροφιά του άλλου».

Η κυρία Αγαθή έχει τον Φρίξο 3,5 χρόνια
Η κυρία Αγαθή έχει τον Φρίξο 3,5 χρόνια © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Ο Κωστής είναι ιδιοκτήτης του γερμανικού πόιντερ «Ζήκος» τα τελευταία 4 χρόνια και της Κίρας που είναι ημίαιμος κρητικός ιχνηλάτης άλλα 4. «Μένω στον Βύρωνα, ερχόμαστε καθημερινά με το αμάξι εδώ γιατί κοντά μας δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο. Παλιότερα πηγαίναμε στο πάρκο της Καισαριανής ή του Κορυδαλλού. Προτιμάμε τις πρωινές ώρες γιατί δεν έχει τόσα σκυλιά και μπορούν να παίξουν ξέγνοιαστα όπου θέλουν. Λίγο πολύ γνωριζόμαστε με το μικρό μας όλοι εδώ. Η εγκατάσταση ακόμη κρατάει απλά όσο περνάει ο καιρός χρειάζεται συντήρηση και λίγο περισσότερος χλωροτάπητας. Φταίμε και εμείς σε αυτό βέβαια οι άνθρωποι γιατί δεν τα προσέχουμε όλα εδώ όσο θα έπρεπε».

Πάρκο Σκύλων Προμπονά
Πάρκο Σκύλων Προμπονά © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο Προμπονά στον Περισσό
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Ο Κώστας έχει τον Ράγκνερ 5,5 χρόνια, είναι Λαμπραντόρ κοινωνικότατο, αγαπησιάρικο και χαδιάρικο που του τρέχουν συνέχεια τα σάλια. «Από τότε που μετακομίσαμε στην περιοχή ερχόμαστε με την 20 μηνών κόρη μου κάθε μέρα, είναι μεγάλη βοήθεια για την περιοχή και είναι ωραίο τα παιδιά να βλέπουν τα ζώα χαρούμενα».

Ο Κώστας εκπαιδεύει τον Ράγκνερ
Ο Κώστας εκπαιδεύει τον Ράγκνερ © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Πάρκο Προμπονά στον Περισσό

Πάρκο Προμπονά στον Περισσό
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Βρίσκεται μερικά μέτρα από τη στάση του ηλεκτρικού στον Περισσό, εντός του Άλσους Προμπονά, συνολικής έκτασης 1.080 και περιλαμβάνει πάρκο μικρόσωμων σκύλων έκτασης 370 και πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων έκτασης 710 τ.μ. Δημιουργήθηκε επίσης τον Δεκέμβρη του 2021.

Η Χριστίνα μπαίνει με τον Puppy στο πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων, ο οποίος πίνει αμέσως το νερό του. «Ερχόμασταν εδώ πριν γίνει οργανωμένο το πάρκο, μένουμε τρία λεπτά μακριά και καθόμαστε μπορεί και για 2 μισή ώρες περίπου τη μέρα, λατρεύει το παιχνίδι με τα άλλα σκυλιά. Τα παιχνίδια για τα μεγαλόσωμα σκυλιά εδώ είναι κάπως αδιάφορα για τα πιο μικρά είναι καλύτερα. Το έργο είναι πολύ καλό αλλά χρειάζεται συντήρηση, έχει φύγει το χαλίκι, φαίνονται τα χώματα, οι πόρτες χαλάνε μονίμως, τα χαρτοκιβώτια χρειάζονται ανανέωση. Έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο και μας έχουν πει ότι δεν υπάρχει κονδύλιο για την συντήρηση. Τις τρύπες που ανοίγουν τα σκυλιά τις κλείνουμε εδώ μόνοι μας ενώ κάποια σπασμένα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο τα έχουν φτιάξει ιδιοκτήτες. Ο χώρος είναι μικρός για τα μεγαλόσωμα μιας και όλα δεν μπορούν να παίξουν μαζί ενώ το χαλίκι ίσως να μην είναι τόσο πρακτικό για τα σκυλιά. Τα Σαββατοκύριακα πρωί και απόγευμα εδώ γίνεται χαμός, έρχονται από τις γύρω περιοχές. Το πρωί είναι λίγο πιο άδειο και παίζει πιο εύκολα, βλέπει κάθε μέρα τους φίλους του. Με τους ιδιοκτήτες έχουμε γίνει μια μεγάλη παρέα, δεν ανοίγει απλά την πόρτα κάποιος, συνεννοούμαστε αν είναι αρσενικό ή θηλυκό το σκυλί που μπαίνει πάντα. Γίνονται γνωριμίες εδώ που κρατούν».

Ο Puppy στο Πάρκο Προμπονά στον Περισσό
Ο Puppy στο Πάρκο Προμπονά στον Περισσό © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Αλίνα έρχεται με την Χριστίνα 10 μέρες συνεχόμενα, έχουν γίνει φίλες και αυτές και τα σκυλιά τους και έχει την Μπάφυ που είναι ημίαιμη, τεσσάρων ετών, την οποία έχει υιοθετήσει από την φιλοζωική. «Η μικρή έχει ζήσει σε καταφύγιο οπότε την βοηθάει πολύ το πάρκο να κοινωνικοποιηθεί. Δεν μπορούν όμως όλα τα μεγάλα σκυλιά να συνυπάρξουν, υπάρχουν αρκετά που φοβούνται γι' αυτό πχ δεν ερχόμαστε τόσο το απόγευμα που είναι ώρα αιχμής. Η μετακίνηση με μεγάλο σκύλο στην Αθήνα είναι δύσκολη αν δεν έχεις το δικό σου μέσο. Αν υπήρχε ένας τρόπος να βάλεις με ασφάλεια τον σκύλο σου στον ηλεκτρικό ή το μετρό θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα. Οπότε γι αυτό έρχονται κυρίως οι γείτονες».

H Μπάφυ
H Μπάφυ © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Κωνσταντίνα είναι «νέο αίμα στην περιοχή», μετακόμισε πρόσφατα από τη Ρόδο και έχει την ήρεμη αλλά με πολύ αυτοπεποίθηση Ρόξυ,ένα cute μποξεράκι που είναι μαζί 10 χρόνια. «Το πάρκο είναι χρηστικό, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα, ένα σε κάθε γειτονιά. Έχουμε πολλά κοινά όσοι ερχόμαστε εδώ, είναι σαν την παιδική χαρά για τα παιδιά, θα συζητήσεις για τον ιατρό, τις τροφές, τα πάντα. Ίσως τα μεγαλόσωμα σκυλιά μας προτιμούν να τρίβονται έξω στο γρασίδι περισσότερο από ό,τι μέσα στο πάρκο. Έχουν φτιαχτεί ωραίες εγκαταστάσεις αλλά όχι τόσο για παιχνίδι όσο για εκπαίδευση με τον ιδιοκτήτη τους».

Η Ρόξυ στο Πάρκο Προμπονά στον Περισσό
Η Ρόξυ στο Πάρκο Προμπονά στον Περισσό © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο Προμπονά στον Περισσό
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων
Πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων
Πάρκο μεγαλόσωμων σκύλων © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Πάρκο μικρόσωμων σκύλων
Πάρκο μικρόσωμων σκύλων © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Πάρκο στον Λόφο Λαμπράκη και Πάρκο στο Άλσος Χωροφυλακής

Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων

New entry dog parks in the town. Δύο νέα Πάρκα Σκύλων δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τον Δήμο Αθηναίων στον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στον Λόφο Λαμπράκη -που αναπλάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του- αλλά και στo Πάρκο στο Άλσος Χωροφυλακής επί της λεωφόρου Μεσογείων. Το dog park στον Λόφο Λαμπράκη αναπτύσσεται σε μια έκταση 1,5 στρέμματος ενώ τo Πάρκο στο Άλσος Χωροφυλακής έχει έκταση 5 στρέμματα. Όπως και στα υπόλοιπα Πάρκα σκύλων, η έκταση είναι μοιρασμένη σε δύο ζώνες για μικρόσωμους και μεγαλόσωμους σκύλους, ώστε να παίζουν τα σκυλιά με ασφάλεια, ενώ τοποθετήθηκε σύγχρονος ειδικός εξοπλισμός και όργανα εκγύμνασης για τη σωστή εκπαίδευση αλλά και εκτόνωση των ζώων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των συνοδών τους. Συγκεκριμένα, στο Πάρκο στο Άλσος Χωροφυλακής οι τετράποδοι φίλοι μπορούν να παίξουν στην ράμπα ανάβασης, στα συνεχόμενα εμπόδια με αυξανόμενο ύψος, στο τούνελ ευλυγισίας, καθώς και στα πατήματα από κορμούς δέντρων. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα σε καθεμία από τις 7 δημοτικές κοινότητες εντός των επόμενων μηνών.

Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Σκύλων
© Δήμος Αθηναίων

Extra info: O Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει, εδώ και μερικούς μήνες στον Βοτανικό το Καταφύγιο του Σωκράτη, μια στέγη με μια «οικογένεια» που φροντίζει τα αδέσποτα της Αθήνας. Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων φυλάσσεται όλο το 24ωρο και σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι ο Δήμος, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα animalscityofathens.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 520 σκύλοι και 75 γάτες και έχουν πραγματοποιηθεί 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων και των στειρώσεων) σε 800 σκυλάκια και 1.500 γατάκια. Στόχος είναι τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο να υιοθετηθούν και να αποκτήσουν το δικό τους ασφαλές καταφύγιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ