Περιβαλλον

Δύο γυναίκες υπουργοί στην πρώτη γραμμή για την προστασία του Αμαζονίου και των αυτοχθόνων

Ο πρόεδρος Λούλα δείχνει τις προθέσεις του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος Λούλα επέλεξε την αυτόχθονα Σόνια Γκουαχαχάρα να προστατέψει τους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο
Ο πρόεδρος Λούλα επέλεξε την αυτόχθονα Σόνια Γκουαχαχάρα να προστατέψει τους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο © EPA/Fernando Bizerra

Στη Βραζιλία δύο γυναίκες που μάχονται για τον Αμαζόνιο και τους αυτόχθονες, έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα.

Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το κάνει πράξη με έργα. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι δύο υπέρμαχοι της προστασίας του Αμαζονίου αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνησή του. Πρόκειται για τις Μαρίνα Σίλβα και Σόνια Γκουαχαχάρα.

Η 64χρονη Μαρίνα Σίλβα αναλαμβάνει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε από το 2003 έως και το 2008. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου είχαν μειωθεί σημαντικά. Το 2002 η Μαρίνα Σίλβα, διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια, είχε γίνει η νεότερη γερουσιαστής που έχει εκλεγεί στη Βραζιλία.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας την 1η Ιανουαρίου 2023. Διαδέχεται τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδιαφορία όσον αφορά την προστασία του Αμαζονίου και για «στραβά μάτια» στους καταπατητές του τροπικού δάσους (παράνομη υλοτομία, αποψίλωση για μετατροπή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια).

Η Μαρίνα Σίλβα αναλαμβάνει για δεύτερη φορά υπουργός Περιβάλλοντος στη Βραζιλία
Η Μαρίνα Σίλβα αναλαμβάνει για δεύτερη φορά υπουργός Περιβάλλοντος στη Βραζιλία © EPA/Sebastiao Moreira

Η 48χρονη Γκουαχαχάρα αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο για τους Ιθαγενείς στη Βραζιλία, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της καταπάτησης εδαφών και των περιστατικών βίας.

«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης και του αγώνα που δίνουμε. Η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου για τους αυτόχθονες και την προστασία τους αποδεικνύει τη δέσμευση του προέδρου Λούλα να διαφυλάξει τα εδάφη και τον τρόπο ζωής μας» δήλωσε η 48χρονη υπουργός.

Η 48χρονη Σόνια Γκουαχαχάρα αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο για την προστασία των ιθαγενών στη Βραζιλία
Η 48χρονη Σόνια Γκουαχαχάρα αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο για την προστασία των ιθαγενών στη Βραζιλία © EPA/JUSTIN LANE

Το 2022 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του Βραζιλιάνου ειδικού στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνο Αραούζο Περέιρα.

Την περίοδο της προεδρίας Μπολσονάρου η αποψίλωση στον Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 60% από το 2019. Ο Λούλα έχει υποσχεθεί ένα «νέο δημοκρατικό οικοσύστημα» στη Βραζιλία, όπου «η διατήρηση και η βιωσιμότητα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ