Περιβαλλον

Η Ινδονησία βγάζει στο «σφυρί» αρχιπέλαγος 100 νησιών

Oι ανησυχίες για το περιβάλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ινδονησία βγάζει σε δημοπρασία «ανέπαφο» αρχιπέλαγος 100 νησιών
Το αρχιπέλαγος στην Ινδονησία © Sothebys

Ινδονησία: Δημοπρασία για αρχιπέλαγος 100 νησίδων και νησιών

Τα δικαιώματα ανάπτυξης ενός ολόκληρου αρχιπελάγους της Ινδονησίας με περισσότερα από 100 τροπικά νησιά πρόκειται να δημοπρατηθούν την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε αυτό που ο οίκος Sotheby's περιέγραψε ως «ένα από τα πιο ανέπαφα οικοσυστήματα κοραλλιογενών ατόλων που έχουν απομείνει στη Γη».

Απλωμένα σε 10.000 εκτάρια (25.000 στρέμματα) βορειοανατολικά του Μπαλί, το ακατοίκητο Widi Reserve βρίσκεται σε μια θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη στην περιοχή του "κοραλλιογενούς τριγώνου" στην ανατολική Ινδονησία και θα βγει προς πώληση μέσω του οίκου Sotheby's Concierge Auctions στη Νέα Υόρκη από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Η πώληση νησιών σε μη Ινδονήσιους απαγορεύεται από την ινδονησιακή νομοθεσία, οπότε οι αγοραστές θα υποβάλουν προσφορά για μετοχές της PT Leadership Islands Indonesia (LII), μιας ινδονησιακής εταιρείας ανάπτυξης που έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα για την κατασκευή ενός οικολογικού θέρετρου και πολυτελών κατοικιών στο καταφύγιο.

Η δημοπρασία έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους περιβαλλοντολόγους που λένε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποκόψει τις τοπικές κοινότητες και να απειλήσει τα οικοσυστήματά της, τα οποία διαθέτουν τροπικά δάση, μαγγρόβια, λιμνοθάλασσες, λίμνες και κοραλλιογενείς υφάλους που φιλοξενούν τεράστια θαλάσσια ζωή.

Όπως και παρόμοια οικοσυστήματα, «το καταφύγιο υφίσταται εδώ και πολύ καιρό πίεση από το ψάρεμα με πτερύγια καρχαριών, την αποψίλωση των δασών και τη λαθροθηρία απειλούμενων ειδών- αν μείνει ανέγγιχτο, η πίεση στο καταφύγιο θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα αυξηθεί» τονίζει ο Μοχάμεντ Σουχουφάν εθνικός συντονιστής του Destructive Fishing Watch Indonesia.

Στα σχέδια ανάπτυξης περιλαμβάνεται ένας ιδιωτικός αεροδιάδρομος που θα μπορεί να εξυπηρετεί επισκέπτες από προορισμούς όπως το Μπαλί, η Τζακάρτα και το Κερνς. «Κάθε δισεκατομμυριούχος μπορεί να έχει ένα ιδιωτικό νησί, αλλά μόνο ένας μπορεί να έχει αυτή την αποκλειστική ευκαιρία που εκτείνεται σε 100 και πλέον νησιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Sotheby's σε ξεχωριστή δήλωση τύπου.

Η Ινδονησία θα λάβει χρηματοδότηση $20 δισ. για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες αφότου ομάδα πλούσιων κρατών και διεθνών θεσμών δεσμεύθηκε να καταβάλει στην Ινδονησία, την τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να πετύχει δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο την ουδετερότητα του άνθρακα.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Βρετανία ανήκουν στην ομάδα των πλούσιων χωρών που θα συμβάλλουν σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί μια άλλη, ύψους 98 δισεκ. δολαρίων, για την Νότια Αφρική, τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Αφρικής.

Τον μηχανισμό παρουσίασε στη διάρκεια τελετής χθες Δευτέρα στο Μπαλί η Ινδονήσια υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, χαρακτηρίζοντάς τον "εξαιρετικό βήμα", το οποίο στέλνει "ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στον Ειρηνικό αλλά και σε όλο τον κόσμο".

"Η Ινδονησία έχει σχεδόν 300 εκατ. κατοίκους, δεκάδες εκατομμύρια από τους οποίους είναι εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Κυρίως όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο", στο αρχιπέλαγος αυτό των 1.700 νησιών, υπογράμμισε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ