- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ινδονησία: Δημοπρασία για αρχιπέλαγος 100 νησίδων και νησιών
Τα δικαιώματα ανάπτυξης ενός ολόκληρου αρχιπελάγους της Ινδονησίας με περισσότερα από 100 τροπικά νησιά πρόκειται να δημοπρατηθούν την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε αυτό που ο οίκος Sotheby's περιέγραψε ως «ένα από τα πιο ανέπαφα οικοσυστήματα κοραλλιογενών ατόλων που έχουν απομείνει στη Γη».
Απλωμένα σε 10.000 εκτάρια (25.000 στρέμματα) βορειοανατολικά του Μπαλί, το ακατοίκητο Widi Reserve βρίσκεται σε μια θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη στην περιοχή του "κοραλλιογενούς τριγώνου" στην ανατολική Ινδονησία και θα βγει προς πώληση μέσω του οίκου Sotheby's Concierge Auctions στη Νέα Υόρκη από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Η πώληση νησιών σε μη Ινδονήσιους απαγορεύεται από την ινδονησιακή νομοθεσία, οπότε οι αγοραστές θα υποβάλουν προσφορά για μετοχές της PT Leadership Islands Indonesia (LII), μιας ινδονησιακής εταιρείας ανάπτυξης που έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα για την κατασκευή ενός οικολογικού θέρετρου και πολυτελών κατοικιών στο καταφύγιο.
Η δημοπρασία έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους περιβαλλοντολόγους που λένε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποκόψει τις τοπικές κοινότητες και να απειλήσει τα οικοσυστήματά της, τα οποία διαθέτουν τροπικά δάση, μαγγρόβια, λιμνοθάλασσες, λίμνες και κοραλλιογενείς υφάλους που φιλοξενούν τεράστια θαλάσσια ζωή.
Όπως και παρόμοια οικοσυστήματα, «το καταφύγιο υφίσταται εδώ και πολύ καιρό πίεση από το ψάρεμα με πτερύγια καρχαριών, την αποψίλωση των δασών και τη λαθροθηρία απειλούμενων ειδών- αν μείνει ανέγγιχτο, η πίεση στο καταφύγιο θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα αυξηθεί» τονίζει ο Μοχάμεντ Σουχουφάν εθνικός συντονιστής του Destructive Fishing Watch Indonesia.
Στα σχέδια ανάπτυξης περιλαμβάνεται ένας ιδιωτικός αεροδιάδρομος που θα μπορεί να εξυπηρετεί επισκέπτες από προορισμούς όπως το Μπαλί, η Τζακάρτα και το Κερνς. «Κάθε δισεκατομμυριούχος μπορεί να έχει ένα ιδιωτικό νησί, αλλά μόνο ένας μπορεί να έχει αυτή την αποκλειστική ευκαιρία που εκτείνεται σε 100 και πλέον νησιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Sotheby's σε ξεχωριστή δήλωση τύπου.
Η Ινδονησία θα λάβει χρηματοδότηση $20 δισ. για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα
Τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες αφότου ομάδα πλούσιων κρατών και διεθνών θεσμών δεσμεύθηκε να καταβάλει στην Ινδονησία, την τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να πετύχει δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο την ουδετερότητα του άνθρακα.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Βρετανία ανήκουν στην ομάδα των πλούσιων χωρών που θα συμβάλλουν σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί μια άλλη, ύψους 98 δισεκ. δολαρίων, για την Νότια Αφρική, τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Αφρικής.
Τον μηχανισμό παρουσίασε στη διάρκεια τελετής χθες Δευτέρα στο Μπαλί η Ινδονήσια υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, χαρακτηρίζοντάς τον "εξαιρετικό βήμα", το οποίο στέλνει "ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στον Ειρηνικό αλλά και σε όλο τον κόσμο".
"Η Ινδονησία έχει σχεδόν 300 εκατ. κατοίκους, δεκάδες εκατομμύρια από τους οποίους είναι εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Κυρίως όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο", στο αρχιπέλαγος αυτό των 1.700 νησιών, υπογράμμισε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.