Κοσμος

Σεισμός στην Ινδονησία: Στους 270 οι νεκροί - Θρήνος στα ερείπια (βίντεο)

Φόβοι για μεγάλες κατολισθήσεις λόγω των βροχών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστης στην Ινδονησία μπαίνει σε κατεστραμμένο κτίριο, αναζητώντας επιζώντες μετά τον σεισμό
Διασώστης στην Ινδονησία μπαίνει σε κατεστραμμένο κτίριο, αναζητώντας επιζώντες μετά τον σεισμό © EPA/ADI WEDA

Σεισμός στην Ινδονησία - Αυξάνονται οι νεκροί - Δραματικές εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης - Φόβοι για φονικές κατολισθήσεις

Στην Ινδονησία ο φονικός σεισμός στη Δυτική Ιάβα έχει αφήσει πίσω του 270 νεκρούς. 40 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, με τους διασώστες να αναζητούν εγκλωβισμένους. Οι μετασεισμοί και οι ισχυρές βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του σεισμού στην Ινδονησία, την ώρα που πάνω από 20.000 σπίτια έχουν καταστραφεί σε 10 χωριά στη Δυτική Ιάβα.

Ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Σιαντζούρ, όπου οι διασώστες απεγκλώβισαν ζωντανό ένα 5χρονο αγόρι τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

5 year old boy rescued three days after earthquake hits Indonesia

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στην Κουγκενάνγκ, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές, όπου τουλάχιστον ένα χωριό πιστεύεται ότι έχει θαφτεί κάτω από τη λάσπη λόγω κατολίσθησης.

Την ίδια στιγμή δύο απομονωμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, όπως δήλωσε ο Χένρι Αλφιάντε, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης.

«Οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν καν να καλέσουν σε βοήθεια» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή έχουν σταλεί τρία ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Οι κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι αναγκάζονται να κοιμούνται δίπλα στους νεκρούς τους», ανέφερε επίσης.

Σε περιοχές κοντά στην πόλη Σιαντζούρ οι κάτοικοι αναζητούν στα ερείπια διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα: θρησκευτικά βιβλία, πιστοποιητικά γάμου, οικογενειακές φωτογραφίες.

«Έχουμε λάβει επισιτιστική βοήθεια, αλλά δεν αρκεί. Έχουμε ρύζι, στιγμιαία νουντλς, μεταλλικό νερό, αλλά όχι αρκετά», δήλωσε κάτοικος του χωριού Γκασόλ. Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ρούχα, δεν έχουμε αλλάξει εδώ και ημέρες».

«Χρειαζόμαστε βοήθεια», γράφουν τα πανό που έχουν τοποθετηθεί από τους κατοίκους πάνω σε σπίτια και σε σκηνές στο χωριό Ταλάγκα.

Indonesia: rescue efforts under way after deadly earthquake hits Java

Φόβοι για φονικές κατολισθήσεις στην Ινδονησία λόγω των ισχυρών βροχών

Η ανησυχία στην Ινδονησία για εκτεταμένες κατολισθήσεις είναι μεγάλη, καθώς αυτή είναι η περίοδος που σημειώνονται καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας πλημμύρες κάθε χρόνο.

«Πρέπει να προσέξουμε ενόψει μιας ενδεχόμενης δεύτερης φυσικής καταστροφής, όπως οι κατολισθήσεις», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Ντουικορίτα Καρναουάτι. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να απομακρύνουμε γρήγορα τα υλικά και τα ερείπια που κλείνουν τις ροές του νερού στους πιο ψηλούς λόφους».

Χορεύοντας με τον «Εγκέλαδο» στην Ινδονησία

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «δακτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες. Οι μεγάλοι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων αποτελούν συχνό φαινόμενο για τη συγκεκριμένη ασιατική χώρα.

Το 2004, σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά της Σουμάτρας, στη βόρεια Ινδονησία, προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες και σκότωσε 226.000 ανθρώπους, εκ τω οποίων οι μισοί ήταν Ινδονήσιοι. Ο σεισμός στην Ινδονησία, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, σημειώθηκε τη Δευτέρα (21/11).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ