Περιβαλλον

Euprymna brenneri, το καλαμάρι που αλλάζει χρώμα

Τα χαρακτηριστικά του μαλάκιου που εντοπίστηκε στην Οκινάουα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλαμάρι
© Unsplash/ Jonathan Diemel

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος καλαμαριού που μπορεί και αλλάζει χρώμα

Ένας μαγικός υποβρύχιος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν ένα είδος καλαμαριού που αλλάζει χρώμα. Οι ειδικοί το ονόμασαν Euprymna brenneri (Brenners Bobtail).

Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτό το νέο είδος κατά τη διάρκεια νυχτερινής κατάδυσης στην Οκινάουα. «Όταν τους ρίχνεις ένα φως, παγώνουν», λέει ο Όλεγκ Σιμάκοφ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Τα κεφαλόποδα έχουν διάφανη επιδερμίδα με χρωστικές ουσίες που ονομάζονται χρωματοφόρα (chromatophores), και έχουν τη μορφή μικρών κηλίδων ή στιγμάτων. Τα κύτταρα αυτά τα χρησιμοποιούν για να μεταμορφωθούν είτε για να προσελκύσουν σύντροφο είτε για καμουφλάζ.

«Βρήκαμε ένα είδος που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο», ανέφερε ο Γκουστάβο Σάντσεθ από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα.

Το νέο αυτό είδος πήρε το όνομα του από τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή Sydney Brenner, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την ομάδα επιστημόνων που εντόπισαν το καλαμάρι.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το συγκεκριμένο είδος καλαμαριού δεν είναι επιθετικό και μπορεί εύκολα να αιχμαλωτιστεί. Μετά από επιστημονικές μελέτες το είδος αυτό διακρίνεται σε δύο υποείδη που εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.

«Έχουν διαφορετικές εξελικτικές ρίζες», σημείωσε ο Sanchez. Τα υποείδη αυτά απομακρύνθηκαν στο τέλος της εποχής του Ολιγόκαινου (σ.σ. γεωλογική εποχή της Παλαιογενούς περιόδου του Καινοζωικού).

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ