Περιβαλλον

Τέρμα το φουά γκρα από το βασιλικό μενού της Βρετανίας

Η διαταγή του Βασιλιά Καρόλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλιάς Κάρολος: Τέρμα το φουά γκρα από το βασιλικό μενού
Πάπια © Pixabay

Φουά γκρά: Απαγορεύτηκε από το βασιλικό μένου 

Δεν θα σερβίρεται φουά γκρα στις βασιλικές κατοικίες, επιβεβαιώνει επιστολή από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ προς τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.  Το φουά γκρα είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από το συκώτι χήνας ή πάπιας.

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει αντίθετος απέναντι σε ένα προϊόν που παράγεται από το συκώτι μιας πάπιας ή μιας χήνας, καθώς σύμφωνα με τους ακτιβιστές η όλη διαδικασία είναι σκληρή και αιματηρή.

Ο βασιλιάς Κάρολος, από τότε που διατελούσε Πρίγκιπας της Ουαλίας, ήταν υπέρμαχος των υψηλότερων προτύπων ευημερίας στη γεωργία και για πάνω από μια δεκαετία είχε απαγορεύσει το φουά γκρα στη δική του ιδιοκτησία.

Πλέον, ως Βασιλιάς, θέτει το πολυτελές έδεσμα εκτός του βασιλικού μενού. Μια επιστολή που έλαβε η Peta (Οργάνωση υπέρμαχων της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων) επιβεβαιώνει την ισχύ της απαγόρευσης του φουά γκρα σε όλη τη Βασιλική Οικία και για όλες τις βασιλικές κατοικίες.

Μάλιστα, η ομάδα που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων υποστηρίζει μια εναλλακτική λύση «χωρίς σκληρότητα» που ονομάζεται «ψευδό γκρα» και στέλνει μερίδες του συγκεκριμένου προϊόντος στον Βασιλιά, σε αναγνώριση της «συμπονετικής του πολιτικής».

Φουά γκρά: Απαγορεύμενο στην Νέα Υόρκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από ένα χρόνο, ο «L214», ένας οργανισμός για την προστασία των ζώων, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από μονάδα εκτροφής πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία από τις οποίες εξάγεται το φουά γκρα. Σε αυτές, τα πτηνά είναι στριμωγμένα σε κλουβιά, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φως και αναγκασμένα να ζουν μέσα στα περιττώματα, τα σκουλήκια και ανάμεσα σε άλλα νεκρά ζώα.

Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενα εκτροφεία όπου τα ζώα τρέφονται υπερβολικά προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, το 60% των καταναλωτών στη χώρα δηλώνουν πως διαφωνούν με την μέθοδο εκτροφής των πτηνών, ποσοστό που το 2013 ήταν 44%.

Το 2019, το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως, από τα τέλη Οκτωβρίου του 2022, θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα, να το σερβίρουν ή ακόμη και απλώς να το κατέχουν. Όσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ