- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στοιχεία Copernicus: Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη
«Οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα φανερές»
Copernicus: Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη
Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, έπειτα από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ.
Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο αναφοράς 1991-2020», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Copernicus.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία δεν διαθέτει συγκρίσιμα δεδομένα πριν από την περίοδο 1991-2020, είχε ήδη ανακοινώσει πως το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ (με θερμοκρασίες κατά περίπου 1,34 βαθμό Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές).
«Οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα φανερές και έχουμε ανάγκη μια φιλόδοξη κλιματική δράση στη διάρκεια της COP27 για να εγγυηθεί τη μείωση των εκπομπών ώστε να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες σε ένα επίπεδο κοντά στον στόχο του 1,5 βαθμού που ορίζεται από τη συμφωνία του Παρισιού», σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, «ένα κύμα ζέστης προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ στη δυτική Ευρώπη και έναν Οκτώβριο με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ιταλίας και της Ισπανίας».
Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι αυτή, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται περισσότερο στη Γη.
Στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών, η Ευρώπη έχει καταγράψει άνοδο των θερμοκρασιών περισσότερο από διπλάσια από το μέσο όρο του πλανήτη, με άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,5 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (OMM) και της C3S που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, σε ορισμένα τμήματα της ηπείρου, αυτή η αφύσικη ζέστη προστέθηκε στην ανομβρία, όπως είχε γίνει και στη διάρκεια του καλοκαιριού. «Ο καιρός ήταν πιο ξηρός από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και στον Καύκασο», σύμφωνα με την Copernicus.
Αντίθετα, «στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου, σε περιφέρειες της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σκανδιναβίας, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης και στο κέντρο της Τουρκίας, ο καιρός ήταν πιο υγρός από το μέσο όρο».
Στον υπόλοιπο κόσμο, η Copernicus αναφέρει πως «ο Καναδάς γνώρισε ζέστη ρεκόρ και θερμοκρασίες πολύ πιο υψηλές από το μέσο όρο παρατηρήθηκαν επίσης στη Γροιλανδία και τη Σιβηρία».
Αντιθέτως, «οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες σε σχέση με το μέσο όρο καταγράφηκαν στην Αυστραλία, στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας και σε ορισμένα τμήματα της δυτικής Ανταρκτικής».
Από το τέλος του 19ου αιώνα, η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου και περίπου η μισή από την αύξηση αυτή σημειώθηκε στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών. Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι η πέμπτη ή η έκτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι από το 2020 έχουμε την επίδραση του Λα Νίνια, ενός περιοδικού φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό που ψυχραίνει την ατμόσφαιρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.