Περιβαλλον

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν τα μισά είδη φοίνικα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Τα επιστημονικά δεδομένα και η κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοίνικες
© Unsplash/ Taylor Beach

Διάφορα είδη φοινίκων απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων.

Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα περισσότερα από χίλια είδη φοίνικα, δηλαδή τουλάχιστον τα μισά, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Μάλιστα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει ολόκληρη η οικογένεια φοινίκων.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα και ποια είδη φοινίκων απειλούνται.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια είδη φοινίκων που τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί να απειληθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sidonie Bellot από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Kew του Λονδίνου.

«Απαιτείται δράση για τη διατήρηση των φυτών και τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για αυτά», σημείωσε και τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου αναπτύσσονται οι φοίνικες και οι οποίοι συνυπάρχουν μαζί τους».

Φοίνικες
© Unsplash/ Shammu Spee

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα λιγότερο γνωστά είδη των φοινίκων. Σημειώνεται ότι η επιστημονική ομάδα έχει ορίσει τη Μαδαγασκάρη, τη Νέα Γουινέα, τις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, το Βόρνεο, την Τζαμάικα, το Βιετνάμ, το Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία και το Σουλαουέσι ως περιοχές προτεραιότητας για τη διατήρηση των φοινίκων.

Οι φοινικιές είναι από τα γνωστότερα και εκτενέστερα καλλιεργούμενα φυτά. Υπήρξαν σημαντικά για τον άνθρωπο επί μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Πολλά διαδεδομένα προϊόντα και τρόφιμα εξάγονται από αρεκοειδή. Τις τελευταίες δεκαετίες φυτεύονται ευρύτατα και για τη διαμόρφωση του τοπίου. Σε πολλούς πολιτισμούς, εξαιτίας της οικονομικής σημασίας τους, οι φοινικιές απετέλεσαν με τα φύλλα τους σύμβολα εννοιών όπως η νίκη και η ειρήνη. Για τους κατοίκους των ψυχρότερων κλιμάτων σήμερα, οι φοινικιές συμβολίζουν τις τροπικές περιοχές και τις εξωτικές διακοπές.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ