Περιβαλλον

Εντυπωσιακή εικόνα από φάλαινα φυσητήρα στο Αιγαίο

Ζει μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Χίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εντυπωσιακή εικόνα από φάλαινα φυσητήρα στο Αιγαίο
Φάλαινα φυσητήρα © Facebook/Archipelagos - Institute of Marine Conservation

Εντυπωσιακή φωτογραφία από φάλαινα φυσητήρα από το «Archipelagos - Institute of Marine Conservation». 

Μία εντυπωσιακή φωτογραφία με τη φάλαινα φυσητήρα που ζει μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Χίου δημοσίευσε στο Facebook το «Archipelagos - Institute of Marine Conservation». 

Η εικόνα δείχνει το θαλάσσιο θηλαστικό τη στιγμή που έβγαζε νερό από τον φυσητήρα του. Η συγκεκριμένη φάλαινα ζει μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου και αποτελεί ένα από τα τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετά το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το τελευταίο διάστημα.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα, ενώ το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται περίπου στα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα μέλη, ενώ αναφορές για την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν από την εποχή του Αριστοτέλη.

falaina

Φάλαινα φυσητήρα - Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Φυσητήρας στο βόρειο - ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.

Είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετάμε αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ