Περιβαλλον

Η Freya, ο θαλάσσιος ίππος στη Νορβηγία, δεν υπάρχει πια - Γιατί τον θανάτωσαν (βίντεο)

Την πυροβόλησαν - Σφοδρές αντιδράσεις στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αρχές στη Νορβηγία πυροβόλησαν τη Freya, τον θαλάσσιο ίππο που ανέβαινε σε σκάφη στο Όσλο
Οι αρχές στη Νορβηγία πυροβόλησαν τη Freya, τον θαλάσσιο ίππο που ανέβαινε σε σκάφη στο Όσλο © YouTube/NBC News

Στη Νορβηγία η Freya, ο θαλάσσιος ίππος, έκλεψε καρδιές, ωστόσο οι αρχές τη θανάτωσαν, πυροβολώντας την. Πώς ελήφθη η απόφαση. Οι αντιδράσεις και ο έρανος για το μνημείο.

Περισσότερα από 20.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν σε έρανο για την κατασκευή ενός αγάλματος, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη Freya, τον θάλασσιο ίππο στη Νορβηγία, που έγινε... ατραξιόν στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι αρχές στη Νορβηγία αναγκάστηκαν να θανατώσουν τη Φρέγια, καθώς οι κάτοικοι αδιαφόρησαν και δεν άφησαν στην ησυχία του το θαλάσσιο θηλαστικό, σπεύδοντας να βγάλουν selfies και μην τηρώντας τις αποστάσεις.

Η απόφαση για τη θανάτωση της Freya, η οποία ζύγιζε 600 κιλά και ανήκε σε ένα προστατευόμενο είδος, προκάλεσε οργή στη Νορβηγία.

Το θαλάσσιο θηλαστικό είχε κατακτήσει τις καρδιές των κατοίκων που το έβλεπαν να σκαρφαλώνει στις βάρκες για να πάρει έναν υπνάκο, με κίνδυνο να τις βυθίσει. Η υπόθεση μάλιστα πήρε διαστάσεις και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

Ο διαδικτυακός έρανος ξεκίνησε με σκοπό να συγκεντρωθούν 200.000 κορώνες (20.300 ευρώ) για την κατασκευή του αγάλματος. Σήμερα το μεσημέρι ο στόχος επιτεύχθηκε: Οι δωρεές ξεπέρασαν τις 206.000 κορώνες.

«Η θανάτωση της Φρέγια στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα: Η Νορβηγία και ιδίως το Όσλο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα άγρια ζώα», εξήγησε ο Έρικ Χολμ, που είχε την ιδέα του εράνου. Και πρόσθεσε: «Με το άγαλμα της Φρέγια θα θυμόμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι επόμενες γενιές ότι δεν επιτρέπεται να σκοτώνουμε τη φύση επειδή βρέθηκε στον δρόμο μας».

Norway’s Beloved Walrus Freya Euthanized After Drawing Crowds

Πώς βρέθηκε στη Νορβηγία η Freya, ο θαλάσσιος ίππος - Το χρονικό μέχρι τη θανάτωσή της

Οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν συνήθως σε πιο ψυχρά νερά, στην Αρκτική, αλλά η Φρέγια, που πήρε το όνομα της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς στη σκανδιναβική μυθολογία, εμφανίστηκε στα νερά του Όσλο στις 17 Ιουλίου.

Πολλοί έσπευσαν να τη δουν από κοντά, αν και οι αρχές προειδοποιούσαν ότι θα αναγκάζονταν να της κάνουν ευθανασία αν οι πολίτες συνέχιζαν να την πλησιάζουν ή να κολυμπούν μαζί της, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και το ζώο.

Οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν: Ο θαλάσσιος ίππος θανατώθηκε την Κυριακή με πυροβολισμό. Ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας Αλιείας, Φρανκ Μπάκε-Γένσεν, ισχυρίστηκε σε μια ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση μεταφοράς της Φρέγια σε άλλη περιοχή θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη και ριψοκίνδυνη.

«Κατανοούμε ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις, όμως είμαι πεπεισμένος ότι είναι η σωστή. Νοιαζόμαστε για τα ζώα, όμως προτεραιότητα έχει η ζωή και η ασφάλεια των ανθρώπων» είπε. Ο Μπάκε-Γένσεν και η σύζυγός του λένε τώρα ότι δέχονται απειλές. Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε και εκείνος ότι η απόφαση θανάτωσης του ζώου ήταν «σωστή».

Οι θαλάσσιοι ίπποι τρέφονται με μαλάκια, καβούρια και μικρά ψάρια. Συνήθως δεν τα βάζουν με τους ανθρώπους, όμως μπορεί να γίνουν επιθετικοί αν αισθανθούν απειλή.

Oblivious -- boat-loving walrus Freya in Oslo 19.07.2022 - морж

Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο τον περασμένο Ιούλιο όταν θαλάσσιοι ελέφαντες εμφανίστηκαν ξαφνικά σε παραλία, κάνοντας τους λουομένους «να τρέχουν σαν να τους κυνηγούσε ο Γκοτζίλα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ