Περιβαλλον

Μετά τις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, άνεμοι 17 μποφόρ στην Κορσική και χαλάζι στη Λιγουρία

Το ακραίο καλοκαίρι συνεχίζεται σε Γαλλία και Ιταλία όπου καταγράφηκαν νεκροί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θύελλα στη Γαλλία
Θύελλα στη Γαλλία © EPA

Συνεχίζονται οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες σε Ιταλία και Γαλλία - Πρωτοφανείς θύελλες σκότωσαν πέντε άτομα στην Κορσική.

Το ακραίο καλοκαίρι συνεχίζεται στη Γαλλία και στη βόρεια Ιταλία. Οι πρωτοφανείς θύελλες σκότωσαν χθες πέντε άτομα στην Κορσική ―έναν ψαρά, μια γυναίκα που έκανε καγιάκ, ένα 13χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από τον άνεμο, μια 23χρονη Ιταλίδα, μια 72χρονη ντόπιο και έναν 46χρονο Γάλλο παραθεριστή― και τραυμάτισαν άλλα δώδεκα. Δένδρα ξεριζώθηκαν, στέγες ξεκόλλησαν και κατέρρευσαν και αραγμένα σκάφη συγκρούστηκαν και καταστράφηκαν στη δυτική ακτή του νησιού.

Οι άνεμοι είχαν ταχύτητα πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή περίπου 17 μποφόρ, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην Κορσική. Πάνω από 45.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά του νησιού, όπου, στην περιοχή Μαρινιάνα, μετρήθηκε άνεμος με ταχύτητα 224 χιλιόμετρα την ώρα. Αργότερα, στα μισά από τα σπίτια η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Στο νησί σπεύδει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν (ίσως ο μοναδικός που δεν κάνει διακοπές), ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ενεργοποίησε το διϋπουργικό συμβούλιο κρίσεων. Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι οι μετεωρολόγοι δεν είχαν προβλέψει τη θύελλα και είχαν κάνει λόγο απλώς για «σφοδρούς ανέμους», εν όψει των οποίων, ευτυχώς, οι δημοτικές αρχές στην Κορσική είχαν κλείσει τα πάρκα αποφεύγοντας πολύ περισσότερους θανάτους από πτώσεις δένδρων.

Φέτος, η παρατεταμένη ξηρασία και οι καύσωνες στη Γαλλία ευνόησαν καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν έκταση εξαπλάσια εκείνη της πόλης του Παρισιού. Αλλά από προχθές, καταρρακτώδεις βροχές και ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν πλημμύρα στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας και πολλές παραλίες της Νότιας Γαλλίας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. Σφοδροί άνεμοι στην Τοσκάνη προκάλεσαν τον θάνατο δύο ατόμων και προκάλεσαν υλικές ζημιές στην περιοχή της Γένοβας στη βόρεια Ιταλία χαλώντας τα σχέδια χιλιάδων παραθεριστών στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου. Το πιο παράξενο ήταν το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεσε σε περιοχές της Λιγουρίας σπάζοντας τζάμια σπιτιών και ρημάζοντας οπωρόκηπους. Σύμφωνα με το αγροτικό λόμπι Coldiretti οι φετινές σοδειές στα αμπέλια, στις ελιές, στα λαχανικά και στα φρούτα έχουν καταστραφεί τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας
Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας

Η Οχρίδα είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες επηρεάζουν τα νερά της και τον οικολογικό της χαρακτήρα

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.