Περιβαλλον

Αγριογούρουνα κόβουν βόλτες στη Βαρκελώνη - Ξεκίνησε η θανάτωσή τους (βίντεο)

Τρώνε από τα σκουπίδια και δεν φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγριογούρουνα στη Βαρκελώνη κυκλοφορούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα
Αγριογούρουνα στη Βαρκελώνη κυκλοφορούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα © YouTube

Αγριογούρουνα στη Βαρκελώνη δεν σταματούν να εμφανίζονται σε πάρκα και δρόμους. Η επίθεση που δέχτηκε η Σακίρα. Δόθηκε έγκριση για τη θανάτωσή τους. 

Μεγάλα κοπάδια από αγριογούρουνα αποτελούν πλέον συνηθισμένο θέαμα τόσο στη Βαρκελώνη όσο και σε άλλες πόλεις στην Ισπανία. Ήδη, οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη θανάτωση των ζώων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, καθώς ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και βρίσκοντας τροφή σε κάδους απορριμμάτων, εμφανίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση σε πάρκα.

Ειδικότερα, τα αγριογούρουνα, που ελκύονται από τους κάδους των σκουπιδιών αλλά και τους ανθρώπους που τα ταΐζουν, τριγυρίζουν σε πάρκα και δρόμους στα προάστια. Συχνά προκαλούν τροχαία ατυχήματα και δεν διστάζουν να παρενοχλούν ανθρώπους που κρατούν τσάντες με ψώνια.

Wild boars in Barcelona

Η Σακίρα δέχτηκε επίθεση από αγριογούρουνα στη Βαρκελώνη

Πρόσφατα, ένα κορίτσι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύματα, όταν δέχτηκε επίθεση από ένα αγριογούρουνο στο θέρετρο Καντάκες, στα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης. Μόνο πέρυσι στη Βαρκελώνη αναφέρθηκαν 1.200 συμβάντα με αγριογούρουνα.

Ακόμη και η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα είπε ότι τα ζώα επιτέθηκαν στην ίδια και στον γιο της, ενώ έκαναν περίπατο σε ένα πάρκο.

Barcelona has a wild boar problem.nters between the animals and locals have been on the rise,

Η επιχείρηση για τη θανάτωση αγριογούρουνων στη Βαρκελώνη

«Σε κανέναν κτηνίατρο δεν αρέσει να σκοτώνει ζώα» ξεκαθαρίζει ο Κάρλες Κονεχέρο, ο κτηνίατρος που έχει αναλάβει το πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη Βαρκελώνη. Και εξηγεί: «Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε ελεύθερα στη φύση, επειδή έχουν χάσει πλέον τα ένστικτά τους».

Αργότερα την ίδια νύχτα η ομάδα του Κονεχέρο έπιασε με δίχτυα μια οικογένεια αγριογούρουνων. Νάρκωσαν τα ζώα και κατόπιν τους έκαναν ευθανασία. «Αυτό είναι η χειρότερη στιγμή της δουλειάς» είπε ο κτηνίατρος ενώ στοίβαζε τα νεκρά ζώα σε ένα βανάκι.

Τα αγριογούρουνα στη Βαρκελώνη έχουν γίνει... γάτες - Πρόστιμα σε κατοίκους που τα ταΐζουν

Αν και το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα δεν είναι πρόσφατο στην Ισπανία, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, καθώς τα άγρια ζώα κατέβαιναν σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες είχαν ερημώσει λόγω των lockdown.

Εκτός από τη θανάτωση των ζώων, η Βαρκελώνη σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιβάλλοντας πρόστιμα στους κατοίκους που ταΐζουν τα αγριογούρουνα και φροντίζοντας να φυλάσσονται οι κάδοι απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει η «κακή συνήθεια» ορισμένων να ταΐζουν τους αγριόχοιρους. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πλέον άγρια ζώα, τριγυρίζουν σαν τις γάτες» δηλώνει ο 40χρονος Άλεξ.

Το Ινστιτούτο Θηραμάτων της Ισπανίας εκτιμά ότι ο πληθυσμός των αγριογούρουνων θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια το επόμενο έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ