Περιβαλλον

Πολωνία: Τεράστια οικολογική καταστροφή στον ποταμό Όντερ - Χιλιάδες νεκρά ψάρια (βίντεο)

Ειδικοί ψάχνουν να βρουν τι προκάλεσε τους μαζικούς θανάτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεμισε νεκρά ψάρια ο ποταμός Όντερ στην Πολωνία
Γεμισε νεκρά ψάρια ο ποταμός Όντερ στην Πολωνία © EPA/CLEMENS BILAN

Στην Πολωνία ο ποταμός Όντερ γέμισε χιλιάδες νεκρά ψάρια. Πιθανό η μόλυνση του ποταμού να έγινε με χημικές ουσίες.

Σχεδόν 100 τόνους από νεκρά ψάρια στην Πολωνία έχουν περισυλλέξει μέχρι τώρα οι Πολωνοί πυροσβέστες από τις όχθες του ποταμού Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν οργανώσαμε μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας σε ποταμό» ανέφερε η Μόνικα Νοβακόφσκα-Ντρίντα, η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τα αίτια θανάτου των ψαριών στον ποταμό Όντερ παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι αρχές όμως υποψιάζονται ότι οφείλεται στη μόλυνση του ποταμού από χημικές ουσίες. «Τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν μέσα στον ποταμό, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Τι σκότωσε τα ψάρια στον ποταμό Όντερ της Πολωνίας

Η υπουργός Περιβάλλοντος Άννα Μοσκβά διευκρίνισε σήμερα Τρίτη (16/8) ότι σε κανένα από τα δείγματα που έχουν ληφθεί δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τοξικές ουσίες. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξετάζει επίσης διάφορες άλλες πιθανές αιτίες, όπως:

  • Υπερβολική συγκέντρωση ρύπων και αλατιού λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών του ποταμού ή
  • υψηλή θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής ή
  • απόρριψη, από τις βιομηχανίες, νερού που περιείχε υψηλή ποσότητα χλωρίου.

Δείγματα νερού εξετάζονται στην Πολωνία και τη Γερμανία. Η Βαρσοβία έχει στείλει επίσης δείγματα σε εργαστήρια στην Τσεχία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Τα τελευταία χρόνια ο Όντερ θεωρείται ένας ποταμός σχετικά καθαρός, όπου ζούσαν περίπου 40 είδη ψαριών. Στην επιχείρηση καθαρισμού του ποταμού συμμετέχουν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, όπως είπε η Νοβακόφσκα-Ντρίνταμ, με τις εικόνες να μη σταματούν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Fish die en mass in river Oder in suspected poisoning

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ