- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Αρκτική ανεβάζει θερμοκρασία τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο
Τι δείχνουν νέες επιστημονικές μελέτες
Μελέτες για τη θερμοκρασία στην Αρκτική - Πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα σκανδιναβική μελέτη. Αυτό δείχνει ότι τελικά η Αρκτική είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και ότι το φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή συστηματικά έχει υποτιμηθεί από τα έως τώρα κλιματικά μοντέλα.
Οι ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μίκα Ραντάνεν του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου στο Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Περιβάλλοντος «Communications Earth & Environment», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1979-2021 για την περιοχή εντός του Αρκτικού Κύκλου (που ορίστηκε ως Αρκτική).
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού ανέβαζε θερμοκρασία με μέσο ρυθμό 0,75 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, τουλάχιστον με τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Γη. Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξανόταν με διπλάσιο έως τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μάλιστα, στον ευρασιατικό τομέα του Αρκτικού Ωκεανού, κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και Νοβάγια Ζέμλια και στη θάλασσα Μπάρεντς, η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, βρέθηκε να φτάνει έως τον 1,25 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, επτά φορές ταχύτερα από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Η Αρκτική ανεβάζει ολοένα ταχύτερα θερμοκρασία όσο αυξάνεται η απώλεια των πάγων της.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν γενικά υποτιμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τονίζουν την ανάγκη να μελετηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.