Περιβαλλον

Απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες: Η συζήτηση και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες

Η ρύπανση των ακτών και της θάλασσας, τα μέτρα που λαμβάνονται, οι λύσεις που εξετάζονται

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποτσίγαρα σε παραλία

Η συζήτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες, ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες του κόσμου.

Σε πολλές χώρες και δήμους -από τις ΗΠΑ μέχρι την Μάλτα- έχει συζητηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες: τίποτα καλό δεν προκύπτει από το κάπνισμα, αλλά εδώ δεν μιλάμε πλέον για την ατομική υγεία ή για την υγεία των ανθρώπων που καπνίζουν παθητικά· μιλάμε για τη ρύπανση των ακτών και της θάλασσας. Τα αποτσίγαρα χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστούν.

Στη Μάλτα η ψήφιση σχετικού νόμου αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας: όπως γράφουν οι Times της Μάλτας, οι ακτές του νησιού «έχουν γίνει σταχτοδοχεία». Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να τοποθετούνται ειδικοί κάδοι για τα αποτσίγαρα από φόβο μήπως πληγεί ο τουρισμός: το πρόβλημα λύνεται με το καταργηθεί η συνήθεια σε χώρους που είναι ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένοι από τα πλήθη των λουομένων και τα απορρίμματα. Δεν λύνεται ούτε με εκστρατείες καθαρισμού τις οποίες οργάνωσαν μαλτέζικες ΜΚΟ στη Ράμλα και σε άλλες τουριστικές παραλίες γύρω από τον Κόλπο Gozo συγκεντρώνοντας βουνά από δύσοσμες γόπες.

Στην Απουλία και στη Σαρδηνία, η απαγόρευση υλοποιήθηκε ακολουθώντας το παράδειγμα της Βαρκελώνης η οποία έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες της περιοχής όλο τον χρόνο. Στην Ιταλία, από την 1η Ιουλίου 2022, επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε καπνιστές που πετάνε ή θάβουν αποτσίγαρα στην άμμο, ενώ έχει ξεκινήσει ενημέρωση σχετικά με την τοξικότητά τους: το πώς ρυπαίνουν το περιβάλλον και το τι στοιχίζει στους φορολογουμένους ο καθαρισμός των ακτών. Στην επαρχία της Μάλαγα στην Ισπανία, εφαρμόζεται πολιτική «λάιτ»: γίνεται προσπάθεια ανακύκλωσης των αποτσίγαρων με παράλληλες προτροπές ώστε οι καπνιστές να τα τοποθετούν σε ειδικούς κάδους. Η Μάλαγα ζει από τον μαζικό τουρισμό και, στην πραγματικότητα, μαστίζεται από αυτόν.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου υπάρχουν πλαζ που συγκεντρώνουν τεράστια πλήθη, η κυβερνήτης Kathy Hochul υπέγραψε νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλα τα δημόσια πάρκα και τις παραλίες. Η απαγόρευση έγινε δεκτή χωρίς διαμαρτυρίες: σήμερα στη Νέα Υόρκη το κάπνισμα είναι συνδεμένο με τα περιθωριακά κοινωνικά στρώματα και δεν υπάρχει αντιπολίτευση που να στηρίζει το εν λόγω δικαίωμα. Στο εξής δεν θα μπορεί κανείς να καπνίζει σε δημόσιο χώρο: το πρόστιμο έχει οριστεί στα 50 δολάρια. Οι μοναδικοί δημόσιοι χώροι όπου επιτρέπεται ακόμα είναι τα υπαίθρια πάρκινγκ και τα βουνά Adirondack και Catskills, αλλά έχει γίνει σαφές ότι η ρίψη αποτσίγαρων στη φύση είναι επικίνδυνη και τιμωρείται από τον νόμο. Οικολογικές οργανώσεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως η Ocean Conservancy και η Dr. Beach επικροτούν τον νέο πολιτειακό νόμο. Παρόμοιες διατάξεις ψηφίστηκαν στη Φλόριντα και θα ακολουθήσουν κι άλλες πολιτείες οι οποίες ενθαρρύνονται από τον ανταγωνισμό μεταξύ τουριστικών παραλιών: κανείς κυβερνήτης δεν θέλει να βρεθούν οι παραλίες της πολιτείας του στον πάτο της παναμερικανικής βαθμολογίας, ένα κριτήριο της οποίας είναι η ρύπανση από αποτσίγαρα.

Το 2017 αποφασίστηκε πως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ εναπόκειται στα νομοθετικά όργανα των πολιτειών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ