Περιβαλλον

Αρκτούρος: Παιδιά βοήθησαν αρκούδες και λύκο να γυρίσουν στη φύση (βίντεο)

Μία ακόμη πρωτοβουλία με το βλέμμα στο μέλλον της βιοποικιλότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί ακούει με στηθοσκόπιο την καρδιά της αρκούδας στο βιωματικό σεμινάριο του Αρκτούρου
Παιδί ακούει με στηθοσκόπιο την καρδιά της αρκούδας στο βιωματικό σεμινάριο του Αρκτούρου © Δ. Τοσίδης/Αρκτούρος

Τρεις αρκούδες και ένας λύκος επέστρεψαν στη φύση. Ο Αρκτούρος, με τη βοήθεια 6 παιδιών, οργάνωσε την επιχείρηση επανένταξης.

Ο Αρκτούρος συνεχίζει το πολύτιμο έργο του, επιστρέφοντας στη φύση τρεις αρκούδες και έναν λύκο. Τόσο οι αρκούδες όσο και ο λύκος είχαν βρεθεί ορφανά σε πολύ μικρή ηλικία.

Ο Γκόραν, η Χούμπα, ο Βίχαρ, τα 3 αρκουδάκια που βρέθηκαν στη Βουλγαρία, και ο Σκαρ, ο λύκος που βρέθηκε κοντά στην Πτολεμαΐδα, είχαν συμπληρώσει 10 μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του Αρκτούρου και είχε έρθει η μεγάλη ώρα της επιστροφής τους στο φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση επανένταξης των θηλαστικών στο φυσικό τους περιβάλλον συμμετείχαν ενεργά και 6 παιδιά ηλικίας 10-15 ετών, μεταξύ των οποίων και ένα προσφυγόπουλο. Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο προστασίας της Άγριας Ζωής και της βιοποικιλότητας, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Αρκτούρος: Πώς επέστρεψαν οι τρεις αρκούδες και ο λύκος - Η επιχείρηση επανένταξης

Οι τρεις αρκούδες και ο λύκος, αφού ναρκώθηκαν για να γίνουν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, μετρήσεις, λήψη δείγματος DNA και η τοποθέτηση του κολάρου-πομπού για την παρακολούθησή τους, μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς. Τις αρκούδες παρέλαβε η οργάνωση Four Paws Βουλγαρίας, που τα μετέφερε σε δασική τοποθεσία του Central Balkan National Park, όπου και τα απελευθέρωσε, καθώς το πρωτόκολλο ορίζει ότι οι αρκούδες πρέπει να επανεντάσσονται στον βιότοπο της χώρας προέλευσης τους.

Παρομοίως, ο Σκαρ μεταφέρθηκε με όχημα του Αρκτούρου σε δασική περιοχή του Ανατολικού Βιτσίου, όπου και αφέθηκε ελεύθερος.

Επανένταξη 3 ορφανών αρκούδων και 1 λύκου με τη βοήθεια παιδιών

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν για τις αρκούδες και τον λύκο - Το βιωματικό σεμινάριο του Αρκτούρου

Η περίθαλψη ορφανών άγριων ζώων και η επανένταξη τους στη φύση είναι ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία προστασίας της βιοποικιλότητας, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Αρκτούρου.

Σε μία προσπάθεια να γίνουν οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς οι κοινωνοί της ζωτικής σημασίας που έχει η βιοποικιλότητα για την ευημερία του ανθρώπου, συμμετείχαν στην επιχείρηση 6 παιδιά: η Αιμιλία, ο Αντώνης, ο Άρης, η Μαρία, ο Hasan και ο Velislav από τη Βουλγαρία. Φόρεσαν τα μπλουζάκια του Αρκτούρου και πήραν ρόλο δίπλα στους βιολόγους, τους κτηνίατρους και τους φροντιστές. Αφού τους «ανέκριναν» με τις ερωτήσεις τους, ώστε να λύσουν όλες τις απορίες τους, δήλωσαν πανέτοιμοι για την αποστολή τους. Ειδικότερα:

  • Βοήθησαν στη μεταφορά των αναισθητοποιημένων ζώων,
  • άκουσαν με το στηθοσκόπιο την καρδιά των ζώων σε συνεργασία με τους καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσα Κομνηνού και Γιώργο Καζάκο,
  • κατέγραψαν το μέγεθος των πατουσών και
  • πήραν δείγμα από τρίχες για λήψη DNA.

Έξι παιδιά συμμετείχαν σε επιχείρηση του Αρκτούρου για την επανένταξη τριων αρκούδων
© Δ. Τοσίδης/Αρκτούρος

Τα παιδιά μαθαίνουν για τις αρκούδες και τη βιοποικιλότητα στο βιωματικό σεμινάριο του Αρκτούρου
© Δ. Τοσίδης/Αρκτούρος

Η δράση αυτή άνοιξε την αγκαλιά της και στον Hasan Al Safoo, έναν 15χρονο πρόσφυγα από το Ιράκ που διαμένει στη Δομή Φιλοξενίας Νέας Καβάλας - Πολυκάστρου και ήρθε χάρη στο σωματείο SolidarityNow και το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση», με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή του διερμηνέα, Chasan Kasem. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ίσως είναι και ο μόνος πρόσφυγας στην Ελλάδα που έχει δει αρκούδα από κοντά και εξέφρασε την επιθυμία μια μέρα να εργαστεί στον Αρκτούρο.

Στην επιχείρηση παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Δρ. Διονυσία Χατζηλάκου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιούργησε ο Αρκτούρος με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι δράσεις περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων υποστηρίζονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρκτούρος είχε βοηθήσει πρόσφατα και τον Θωμά, το αρκουδάκι... survivor, που βρέθηκε να περιπλανιέται μόνο του κοντά σε κατοικίες στη Φλώρινα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ