Περιβαλλον

Πώς μπορείς να πλένεις τα ρούχα σου με βιώσιμο τρόπο

Το μόνο που χρειάζεται είναι να υιοθετήσεις μερικές «πράσινες» συνήθειες

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλυντήριο και ράφια με πράγματα
© Unsplash/ Planetcare

Πώς γίνεται πιο βιώσιμο το πλύσιμο των ρούχων. 6 συμβουλές για «πράσινες» συνήθειες που θα μειώσουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας στο σπίτι.

Πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ενέργειας και νερού του σπιτιού μας. Μια μέση οικογένεια βάζει έως και 8 πλυντήρια την εβδομάδα, απαιτώντας αρκετή ενέργεια και δεκάδες λίτρα νερού. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, υιοθετώντας κάποιες «πράσινες» συνήθειες πλυσίματος ρούχων.

Φόρα τα ρούχα σου πάνω από μία φορά
Δεν ισχύει για όλα (ειδικά για τις κάλτσες), αλλά ο απλούστερος τρόπος για να μειώσεις τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πλύσεων είναι προφανώς να κάνεις λιγότερες. Το να φοράς τα ρούχα σου περισσότερες από μία φορές πριν τα πετάξεις στον κάδο με τα άπλυτα είναι το πρώτο βήμα για τις πράσινες συνήθειες. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει σε έρευνά του ότι μπορείς να καταναλώνεις έως και πέντε φορές λιγότερη ενέργεια φορώντας τα τζιν σου τουλάχιστον τρεις φορές, πλένοντάς το σε κρύο νερό και παραλείποντας το στεγνωτήριο ή το σίδερο. Ήδη αρκετές εταιρείες τζιν συνιστούν στις οδηγίες πλύσιμο κάθε δύο εβδομάδες και όχι κάθε μέρα ή σε εβδομαδιαία βάση.

Επίλεξε ένα πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Β)
Πράγματι τα πλυντήρια υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Β) είναι και πιο ακριβά στην αγορά τους. Όμως καταναλώνουν λιγότερο νερό από τα υπόλοιπα και άρα λιγότερο ρεύμα αφού χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνουν το νερό στον κάδο. Επιπλέον, αφήνουν τα ρούχα πιο στεγνά μειώνοντας ή εξαλείφοντας το χρόνο που θα τα έβαζες στο στεγνωτήριο. Παράλληλα, είναι πιο ήπια με τα ρούχα, παρατείνοντας έτσι το χρόνο ζωής τους και εξοικονομώντας σου χρήματα με πολλούς τρόπους. Ένα καινούργιο υψηλής ενεργειακής κλάσης πλυντήριο θα κάνει απόσβεση των χρημάτων του πολύ πιο γρήγορα απ' όσο φαντάζεσαι.

Χρησιμοποίησε κρύο νερό
Ένας εύκολος τρόπος να μειώσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ρούχων σου, είναι να επιλέγεις ρυθμίσεις κρύου νερού όσο πιο συχνά γίνεται. Έως και το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων πηγαίνει στη θέρμανση του νερού! δοκίμασε να πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία μόνο τα λευκά είδη και όλα τα υπόλοιπα στους 30º ή και λιγότερο. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να σου εξοικονομήσει εκατοντάδες ευρώ ετησίως, ανάλογα φυσικά και με τον όγκο των ρούχων που πλένεις.

Προτίμησε συμπυκνωμένα απορρυπαντικά
Τα συμπυκνωμένα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων κυκλοφορούν σε μικρότερη συσκευασία και έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Προσοχή βέβαια χρειάζεται και στα συστατικά των απορρυπαντικών, αφού πολλά περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον αρκετά απορρυπαντικά φυτικής προέλευσης και λαμπρυντικά με βάση το οξυγόνο για να διαλέξεις. Φυσικά, το λευκό ξύδι είναι μια διαχρονικά εξαιρετική επιλογή για την αφαίρεση λεκέδων και λειτουργεί θαυμάσια και ως μαλακτικό υφασμάτων.

Πρόσθεσε ένα φίλτρο μικροϊνών
Τι είναι οι μικροΐνες, τέλος πάντων; Είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που τα συνθετικά ρούχα πετούν καθώς πιέζονται και γυρίζουν στο πλυντήριο. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν τα συλλαμβάνουν, με αποτέλεσμα τελικά να καταλήγουν στους ωκεανούς και τα εδάφη μας, προκαλώντας μεγάλη βλάβη στο περιβάλλον και την υγεία μας. Μια λύση που σταματά περίπου το 90 τοις εκατό των μικροϊνών είναι τα ειδικά φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και δεν απαιτούν περίπλοκες τεχνικές δεξιότητες. Μια εναλλακτική πιο απλή λύση, είναι να πλένεις τα συνθετικά σου ρούχα μέσα σε υφασμάτινες βαμβακερές τσάντες, τις οποίες επίσης μπορείς να βρεις στο εμπόριο.

Άσε το σιδέρωμα
Το σιδέρωμα αποτελεί ούτως ή άλλως αγγαρεία για τους περισσότερους. Θα χαρείς λοιπόν να μάθεις ότι έχεις έναν επιπλέον λόγο για να το παραλείψεις. την εξοικονόμηση ενέργειας! Αντί να σιδερώνεις όλα τα ρούχα ανεξαιρέτως, περιορίσου σε αυτά που είναι απαραίτητο -είτε για λόγους αποστείρωσης είτε λόγω συμπεριφοράς του υφάσματος (πχ πουκάμισα). Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα θα είναι τσαλακωμένα; Όχι, αντιθέτως μπορείς να αφιερώσεις δέκα επιπλέον λεπτά στο άπλωμα των ρούχων ώστε να τεντώσεις τα υφάσματα καλά -όταν στεγνώσουν θα δείχνουν σιδερωμένα. Επιπλέον, μπορείς να μειώσεις τις στροφές στεγνώματος για να βγαίνουν λιγότερο τσαλακωμένα από το πλυντήριο.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ